MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 553.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 552.1 | 553.1 | 554.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 553.1 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

boszka8

Post #1 Ocena: 0

2015-02-21 23:19:27 (10 lat temu)

boszka8

Posty: 2302

Kobieta

Z nami od: 08-08-2014

Skąd: londyn

Cytat:

2015-02-21 23:13:48, Bampool napisał(a):
A czy ktoś z was wie jak zrobić zupę owocową?
Ja wiem:-] Podać przepis????

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2015-02-21 23:35:36 (10 lat temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2015-02-21 23:13:48, Bampool napisał(a):
A czy ktoś z was wie jak zrobić zupę owocową?

Kompot do drugiego dania :-]
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2015-02-22 15:28:10 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2015-02-21 23:13:48, Bampool napisał(a):
A czy ktoś z was wie jak zrobić zupę owocową?

Z takimi pytaniami chcesz tu przyjechać? Jeżeli tak, to musisz bardziej zaprzyjaźnić się z tym wujkiem Google. On wie wszystko, ale my, jako Polacy, wiemy i tak więcej.
Ach, przez zupę owocową zapomniałem o obiedzie.
Schab w sosie musztardowym... pycha, zupa owocowa też była, ale po. Nie wiem z jakich owoców, nie czytałem naklejki, ale gdzieś z południa Afryki. Półwytrawne.

[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 22-02-2015 15:30 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

boszka8

Post #4 Ocena: 0

2015-02-28 13:02:08 (10 lat temu)

boszka8

Posty: 2302

Kobieta

Z nami od: 08-08-2014

Skąd: londyn

Piersi kurczaka w papierku z przyprawami i na patelnię.Bez kropli tłuszczu.Sałatka ogórek,pomidor,sałata i oliwki. :-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2015-02-28 13:14:08 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #6 Ocena: 0

2015-02-28 13:51:12 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Żurek, na swojskim zakwasie. Na wędzonej dziczyźnie i wędzonym boczku, z chlebem, własnego wypieku.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2015-02-28 14:04:39 (10 lat temu)

stanislawski

Posty: 7978

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Filety z indyka się rozmrażają... myślę twórzczo...
Roladki z farszem z... co tam jest w lodówce - kaparów, oliwek, suszonych pomidorów i ciut sera (plus zioła)?

Względnie filety na płasko z przyprawami i do wrapa?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2015-02-28 14:20:39 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2015-02-28 15:01:40 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-02-28 16:23:02 (10 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Ostatnio jemy wyjątkowo dużo morskich potworków.
Wczoraj była rybka, dzis jakieś takie inne niechrześcijańskie stworki.

Zestaw do Paela (2 opakowania na 2 osoby), ale w pomidorki

Obrazek


-Pół cebuli
-dwa ząbki czosnku
-kolendrę
-Zieloną pietruszkę
-Koper
-Pomidory z puszki
-białe wino
-łyżka smietany
-troszkę sera pleśniowego (tym razem dałem małą łyżke Holand Blue, ale może być inny)

-Pieprz
-tylko trochę soli, najlepiej morskiej.

-Podałem z oryginalnymi koreanskimi Nodlami szpinakowymi, kupiłem w sklepie koreańskim wieki temu.

-Oraz trochę fasolki, ale może być np stronki słodkiego groszku, młoda kukurydza.


Od konca.

Całość robi sie od startu max 25 minut

Płukam wszytko żeby mieć gotowe, do wrzucania.

Nastawiam 3 garnki.
-woda na makaron
-garnek z wodą i sitkiem do gotowania na parze
-patelnia


Podczas gdy patelnia się podgrzewa szatkuje kawałek cebuli w kostkę.

Gdy oliwa się nagrzeje wrzucam cebulę żeby się zarumieniła, nie lubię gdy cebula się tylko udusi,

wg sposobu greckiego można dać kawałki ząbków czosnku, ale wtedy trzeba uważać żeby się nie za brązowił bo będzie gorzkie.

Ja chcę cebulkę mocno usmażoną więc czosnek, albo później, albo do pomidorów.

Pomidory z puszki, lądują do miksera, i z lenistwa wrzucam dwa ząbki czosnku, miksuję przez kilka minut.

W tym czasie cebula powinna się już zarumienić,

Wlewam trochę białego wina, odczekuję aż się zredukuje, ma go praktycznie nie być wcale.

Gdy juz widzę ze zrobiło się gęste na patelni, wlewam pomidory.

Można dodać trochę chili, najlepiej posiekać świeży kawałek papryczki, ale można i dać trochę suszonego.


W tym czasie gotuje sie już woda w garnkach.
no to zielsko ląduje do sitka na gotowanie parowe, (3-8 minut)
gdy już uznam że jest na tyle miękkie, ale chrupkie jakie lubię, odlewam wodę, przykrywam i zostaje w ciepłym garnku.
To wszytko.

jest jeszcze opcja że tuż przed podaniem, odrobina masła i pół ząbka czosnku, podgrzewasz, zamieszasz i gotowe.
Ale dziś bez tłuszczu, miało być odmianą smakową dla intensywnego smaku sosu.

a makaron do wody. (choć z tym makaronem można trochę poczekać na zrobienie sosu.)
Dziś poszły nodle, można dać inne, dobrej jakości i o fantazyjnych kształtach.


Gdy sos się zredukuje i zrobi gęsty wrzucamy
-Morskie paskudniki :)
-grubo siekaną
-- kolendrę
--Zieloną pietruszkę
--Koper

Przykryć, to wszytko puszcza soki, więc zrobi się trochę rzadsze , po około 10 minutach wlewam około łyżkę lub dwie słodkiej śmietany, oraz odrobinę sera, z tym serem ostrożnie, lepiej dwa razy niż raz za dużo,

PAMIĘTAĆ ZE MAŁŻE ZAWIERAJĄ TROCHĘ SOLI I SER TEŻ!

Dlatego jeżeli dosalać to dopiero teraz.

Kilka minut pod przykryciem, gdyby robiło sie zbyt gęste, dodajemy wina.

W sumie, od momentu wrzucenia owoców morza, 15-20 minut, nie wiecej!

można wymieszać makaron na patelni, można go położyć na talerzu i na to dać sos.

obok kładziemy fasolkę, odrobina soli z młynka, ew pieprz.

Do popicia białe schłodzone wino, najlepiej z nutą cytrusową.

Generalnie jedzenie zdradliwe, bo o tym że jesteśmy nażarci dowiadujemy sie po około 10 minutach po zjedzeniu :-]

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 553.1 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 552.1 | 553.1 | 554.1 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,