MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 45 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 44 | 45 | 46 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 45 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anuna

Post #1 Ocena: +1

2009-11-10 13:24:51 (16 lat temu)

anuna

Posty: 336

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Skąd: Cheltenham

A u mnie zupa z czerwonej soczewicy:-D
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malke

Post #2 Ocena: 0

2009-11-10 13:26:27 (16 lat temu)

malke

Posty: 1371

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Skąd: Mansfield

U mnie dziś gulaszyk wolowy z kaszą i ogóreczek kiszony:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anuna

Post #3 Ocena: 0

2009-11-10 13:29:52 (16 lat temu)

anuna

Posty: 336

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Skąd: Cheltenham

Cytat:

2009-11-10 11:14:42, osinka17 napisał(a):
naleśniki z pikantnym nadzieniem zapiekane z sosem serowym - szybko się robi i pyszne, zawsze zostaje na kolację :-)


A ja bym prosila przepis na te nalesniki:-D
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2009-11-10 14:02:37 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

osinka17

Post #5 Ocena: 0

2009-11-10 14:14:12 (16 lat temu)

osinka17

Posty: 543

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

Skąd: High Wycombe

nalesniki normalnie smażymy, mają być nie za cienkie i nie za grube 8-)

nadzienie:
skroić jedną cebulkę, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki (30dag), dodać mięso mielone - preferuję z indyka, nie jest tłuste - 500g, poddusić, dodać puszkę kukurydzy konserwowej, podlać przecierem pomidorowym, doprawić na ostro, wystudzić

sos serowy:
w garnuszku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać 2 łyzki mąki, zrobić białą zasmażkę, zalać szklanką ciepłego bulionu (gotuję wodę, wlewam do szklanki, dodaję 1 kostkę rosołową), dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki, dodać szklankę mleka, dokładnie mieszając dodać 2 serki topione (polskie:-P) albo 20dag startego sera żółtego, zamieszać, zagotować, doprawić solą.

Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać, by nie wypadło nadzienie, układać w formie żaroodpornej, polać z wierzchu sosem serowym, wstawić do piekarnika, piec aż sos się zrumieni.

Pychotka!!!
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

iloclaude

Post #6 Ocena: 0

2009-11-11 12:09:34 (16 lat temu)

iloclaude

Posty: 301

Kobieta

Z nami od: 23-07-2007

Skąd: Luton (Poznan)


Cytat:

2009-11-10 10:56:48, marusia82 napisał(a):
Skladniki:
wołowina 0,5kg
cebula-2 duze
ogórki konserwowe-duzy sloik
papryka świeża-3szt.
pieczrki-małe pudelko
drobny makaron

Wołowine pokroic w kostke i podsmarzac w garku przez 10 min,dodac cebule pokrojona w poltalarki,doprawic vegeta i podsmarzac jeszcze 10 min.Zalac woda i niech sie gotuje pod przykryciem.
Po 30 min dodaje pieczarki i dalej gotuje przez 30 min.
Potem ogoreki konserwowe z papryka dodaje,pokrojone w paski.Gotuje jakies 20 min,zeby papryka sie nie rozciapciala:).
potem juz tylko drobny makaron wrzucam do tego wszystkiego,nie gotuje osobno,zeby zagescic fajnie caly sosik.
Potem juz tylko doprawic do smaku,ja daje vegete,papryke czerwona slodka,troche koledry i pietruszki suszonej.
I smacznego.
mam nadzieje ,ze w miare jasno i zrozumiale napisalam,bo podawanie przepisów nie jest moja mocna strona:)



Poniewaz moj maz nie przepada za makaronem, za to uwielbia ryz, zrobilam mu ten posilek wlasnie z ryzem i zajadal az mu sie uszy trzesly :-D Dodalam jeszcze papryczke peperoni, bo lubimy pikantne potrawy i obiadek byl wspanialy! POLECAM!!! :-D
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anuna

Post #7 Ocena: 0

2009-11-11 12:41:38 (16 lat temu)

anuna

Posty: 336

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Skąd: Cheltenham

Cytat:

2009-11-10 14:14:12, osinka17 napisał(a):
nalesniki normalnie smażymy, mają być nie za cienkie i nie za grube 8-)

nadzienie:
skroić jedną cebulkę, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki (30dag), dodać mięso mielone - preferuję z indyka, nie jest tłuste - 500g, poddusić, dodać puszkę kukurydzy konserwowej, podlać przecierem pomidorowym, doprawić na ostro, wystudzić

sos serowy:
w garnuszku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać 2 łyzki mąki, zrobić białą zasmażkę, zalać szklanką ciepłego bulionu (gotuję wodę, wlewam do szklanki, dodaję 1 kostkę rosołową), dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki, dodać szklankę mleka, dokładnie mieszając dodać 2 serki topione (polskie:-P) albo 20dag startego sera żółtego, zamieszać, zagotować, doprawić solą.

Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać, by nie wypadło nadzienie, układać w formie żaroodpornej, polać z wierzchu sosem serowym, wstawić do piekarnika, piec aż sos się zrumieni.

Pychotka!!!


Dzieki, na pewno wyprobuje!
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cytryna4

Post #8 Ocena: 0

2009-11-13 10:14:42 (16 lat temu)

cytryna4

Posty: 336

Kobieta

Z nami od: 31-07-2009

Skąd: nn7 5gk

ja mam dzisiaj ogorkowa ale naszla mnie ochota na barszcz ukrainski mmm niestety nie wim jak sie robi, mialam to szczesce ze akurat mialam go w pracy(bar weg.) pyszny polecam.a tak to robie dzis sernik na zimno
gdyby babcia miala wasy to byla by dziadkiem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

anna69

Post #9 Ocena: 0

2009-11-13 10:43:21 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

Cytat:

2009-11-13 10:14:42, cytryna4 napisał(a):
ja mam dzisiaj ogorkowa ale naszla mnie ochota na barszcz ukrainski mmm niestety nie wim jak sie robi, mialam to szczesce ze akurat mialam go w pracy(bar weg.) pyszny polecam.a tak to robie dzis sernik na zimno



barszcz ukrainski:

5dorodnych burakow, 3marchewki, 1pietruszka, 1/4selera zetrzec na tarce
1por posiekac
5duzych ziemniakow pokroic w kosteczke(dosc mala tak zeby bez porbelmu nbac na lyzke)
2 puszki bialej fasolli
sok z cytrtny(ew moze byc zakwac buraczany lub ocet)
kwasna smietana
4 lub 5 zabkow czosnku
miesko: np skrzydala z kuczka i kosci wieprzowe

gotujemy wywar z miesa i kosci na soli(ew kostakach rosolowych jak ktos ich uzywa)
dorzucay wszytkie wazywa do ugotowanego mieska - jak zieminiaki beda juz ugotowane to wrzycamy fasole z puszki razem z zalewa,...
jak sie zagotuje to doprawiamy sola, majerankiem, i wyscinietym czosnkiem plus kwasek - ja daje duzo pieprzu na koniec zabielamy delikatnie smietana(musi byc kwasna) - jesli jest za kwasne, dodac odrobine cukru.
zupka wychodzi gesta i bardzo pozywna....przpies jest na duzy ganek - proporcje wazyw mozna dobrac wg upodoban:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

anna69

Post #10 Ocena: 0

2009-11-17 13:17:39 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

Grochowka:

Kawal wedzonego boczku
duze peto dobrej podwedzanej kielbaski - naprawde sporo
4 spore marchewki
1 pietruszka
1 por
4 spore ziemniaki
1 cebula
pol glowki czosnku
spora garsc majeranku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
sol i pieprz - zanych kostrk rosolowych wegety itp
no i 2 paczki grochu luskanego polowki (szybciej sie gotuje i nie trzeba namaczac)

groch wsypujemy do garnka do polowoy zalngeo woada i na malym ogniu gotujemy

w tym czasie kroimy w kasteczke ziemniaki(taka dosc mala zeby mozna bylo latwo na lyzke wziasc); a marchew, pietruche i por w male lalarki
kielbaskie w kroimy w kostke

jak gorch jest na pol miekki to wrzucamy wazywa pokrojone i kielbaskei razem z zielem i listkami(zade inne przyprawy)

w tym czasie podsmazamy na patelni drobno pokrojony boczek (koniecznie wedzony), jak boczek wytopi wiekszosc tluszczu dorzucamy na patelnie posiekana cebulke i dalej smarzymy az do zarumienienia. jak juz ziemniaki i marchew beda tak prawie dobre to wrzucamy cala zawartosc matelni (lacznie z tluczszcem) do garnka.

doprawiamy do smaku sola i pieprzem - dopiero teraz, wyciskamy przez praske czosnek(pol glowki) i dodajemy do zupy, spora garsc majeranku rozcieramy w rekach i do garnka....

mi wyszla ponoc rewelacyjna - a gotowalam wczoraj po raz pierwszy - baaaardzoooo gesta - wiec jak ktos chce bardziej zupe to mniej gorchu radze - mam nadziej ze nic nie zapomnialam doadc i ze wam bedzie smakowac

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 45 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 44 | 45 | 46 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,