2008-11-27 18:25:25, ewamik napisał(a):
Ja z mięska mielonego robię takie pulpeciki.To taka wersja light,bo nie tuczy:
1/2kg miesa mielonego(najlepiej mieszane)
3jaja
1 duza łyżka mąki ziemniaczanej(taka kopiasta,wielka łycha)
łyżeczka vegetty do smaku,pieprz
ok pół szklanki bułki tartej-
Wymieszac dokładnie,a jak bedzie rzadkie,dodać bułke tartą.Formowac kulki.
Do garnka: 3szkl wody,listek laurowy,2-3kulki ziela angielskiego,troszkę soli lub przyprawy,pół cebuli skroić.
Kulki wkładamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu ok20-30min.Nie może tak bulgotać,bo mi sie kiedyś rozgotowało.
Na koniec dodać: 1/2szkl wody zmieszać z mąką,wtedy ten sosik zgęstnieje.naprawde dobre.
ja tym sosikiem polewam ziemniaczki czy tez makaron.Pasuję sałatka,ogórki
Ewcia


[ Ostatnio edytowany przez: evasta4 23-06-2009 11:32 ]