MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 27 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 27 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-06-16 16:09:58 (16 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2007-09-07 18:56, Veilchen napisał(a):
To ja polecam (choć zapewne polecac nie trzeba) prawdziwy polski bigos: jestem na tyle bezczelna, że zamawiam (przwóz busem) wiaderko 5 kg dobrej kapusty,suszone grzybki i sliwki, do tego (juz ze sklepu) wieprzowina i wołowina, czerwone wino, podsmarzona cebulka, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, ewentualnie cukier, jeśli kapusta zbyt kwasna, i cały gar bigosu gotuje się pół dnia. Część można zamrozic, resztę zjeść od razu. Pycha, choć łatwostrawne to to nie jest, hehe.



tak jest bigos to super sprawa, ja kapuste mieszam, mam w domu mega kapuściarza, a wiec dwa słoiki kapusty kiszonej i dwie białe kapusty, szatkuje i jednocześnie ląduje to w garku podlewam woda i się gotuje.
Teraz czas na miecho

-np rozbieram kurczaka, piersi i kości polecą na wywar, reszta miesa filetuje ale można wygotować osobno i rosół wlać do kapuchy później,
-wieprzowina, tutaj zazwyczaj kotlety mają grubą słoninę, obkrawam ten tłuszcz i zbieram do zamrazarki, teraz jako pierwszy wysmażam go, do tego wrzucam np skórę z boczku, czy słoniny, kostki boczku wędzonego i surowego.

jak brakuje tłuszczu by się to ładnie smażyło dolać oliwe, nie bać się bigos lubi tłuszcz.
- lekko podsmażam wołowinę, choć można na suchej patelni ją przypalić tak jak na sos.

Pod koniec smażenia dosypuje cebuke żeby się zeszkliła razem z mięsem na głębokim tłuszczu.
całość ląduje w wielkim garnku.

- czasami dorzucam inne gatunki mięsa jak indyk czy kaczka.
Im więcej rodzajów mies tym bardziej wyrafinowany smak tego pospolitego pysznego dania :)

no a potem trochę jarzyn, lubię zetrzeć seler, pietruszkę marchew.

Oczywiście ziele angielske, liść laurowy, najlepiej prosto z ogródka,

pomidory, w lidlu można kupić pomidory w puszkach, to włoski przysmak, wspaniała sprawa 3-4 takie zawartości puszek miksuje, ale nie koniecznie wystarczy wlać same się rozpadną. można też dodać magi, pieprz.
grzyby, w saintsburym sa fajne pachnące mrożone. i nie drogie, 1-2 paczki do takiego gara.
no ii to sie gotuje przez kilka godzin i muszę pilnować żeby mi nie wyjedli zanim się ugotuje, bo nawraca mi tu "próbownik" z miska :), oczywiście najlepszy bigos jest na drugi dzień, o ile dotrwa :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

zakret

Post #2 Ocena: 0

2009-06-16 16:37:52 (16 lat temu)

zakret

Posty: 117

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2008

Skąd: preston

no to ja polecam u czarnuchow dobry kebab z kurczaka z frytkami i saladka za £2.50
coca cola gratis
zapraszam do PRESTON

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2009-06-16 17:24:11 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kasik62

Post #4 Ocena: 0

2009-06-16 17:29:29 (16 lat temu)

kasik62

Posty: 210

Kobieta

Z nami od: 24-09-2008

Skąd: Birmingham

a u nas pierogi ze śliwkami, żadne z paczki, własnoręcznie robione :-D pierwsza partia juz dochodzi:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2009-06-16 22:39:24 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #6 Ocena: 0

2009-06-17 06:38:20 (16 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

tondekaga wykombinuj podobny sos ale nie z torebki, a zobaczysz jak cie pokocha jeszcze bardziej :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

anna69

Post #7 Ocena: 0

2009-06-17 08:34:17 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

a ja wczoraj zrobilam pyszna zupke ogorkowa...i na dzis jeszcze mi wystraczy:-)....mowie wam wyszla super!!

jutro planuje pieczonego lososia...ale moze to zostawie na pt a juztro zrobie pizze sama...zobacze jak mi sie bedzie chcialo....:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #8 Ocena: 0

2009-06-17 09:28:51 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #9 Ocena: 0

2009-06-17 17:55:48 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #10 Ocena: 0

2009-06-17 18:41:08 (16 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

No i jak ja mam skonczyc to przed pazdziernikiem???
Ehhh,z Toba to tak zawsze:-]:-]:-]
I licz tu czlowieku na pomoc:-]...Toc rodzina mi zejdzie z glodu;-)

A jAK! :D
co ty chcesz?
przecież też pracuje i też gotuje i na wszytko zdążam ;)
Wychodzisz do pracy rozmrażasz mieso i niech się petluje, wracasz i do gara, obiado kolacja gotowa na czas, planowanie :)

A koledze leniuchowi ;-) sugeruje spacer do Subway, niezłe kanapki, max 2 duże zje żarłok a normalnie jedna styka za obiad.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 27 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,