MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 26 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 26 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Psyche13

Post #1 Ocena: 0

2009-05-08 17:46:57 (16 lat temu)

Psyche13

Posty: 302

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 20-11-2008

Skąd: Londyn- Harrow

Cytat:

2009-05-08 17:40:25, Doris_Day napisał(a):
Cytat:

2009-05-06 17:19:07, evasta4 napisał(a):
Cytat:

2009-05-06 16:54:21, nelii08 napisał(a):
Pycha:-)do miski 2jajka cale 2lyzki maki 1sredni filet w kostke i pieczarki pietruszke zielona wszystkie przyprawy :-)TO wszystko wymiesza i patelnia jak placki ziemniaczani piec;-)

Tak,to jest bardzo smaczne.Ja dodaje jeszcze lyzke majonezu lub dwie i troszke zoltego sera startego.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>evasta4</i> 06-05-2009 17:20 ]




A ten filet to z czego? Kurczaka, ryby? Czytam, czytam i nie moge wyczytac :-o:-]


;-) Mysle ze chodzilo autorce o filet z piersi kurczaka..
Podobne przepisy masz w tym temacie na str.11
Pozdrawiam.
;-)

[ Ostatnio edytowany przez: Psyche13 08-05-2009 17:48 ]

Zawsze wysoko sobie cenię trafne riposty, które dużo bardziej niż stek bluzg trafiają "pod siódme żebro".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nelii08

Post #2 Ocena: 0

2009-05-08 17:49:19 (16 lat temu)

nelii08

Posty: 19

Kobieta

Z nami od: 25-04-2009

Skąd: Slough

A z kurczaczka:-D:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2009-05-09 14:28:08 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

emilcia282

Post #4 Ocena: 0

2009-05-09 15:22:22 (16 lat temu)

emilcia282

Posty: 503

Kobieta

Z nami od: 06-04-2008

Skąd: Londyn

Steki z kurczaka z ryzem i mizeria.
Sebastian(003) Karolina(009)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

sylmok

Post #5 Ocena: 0

2009-05-09 15:52:00 (16 lat temu)

sylmok

Posty: 38

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 08-05-2009

Skąd: wallasay

zapiekanka zapiekanka
smacznego
PAZURKOMANIA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2009-05-09 20:13:12 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2009-05-15 15:01:17 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2009-05-15 15:44:41 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #9 Ocena: 0

2009-05-15 15:53:02 (16 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

ja mialam miec dzis halibuta pieczonego z maselm czosnkowym...ale moje plany poszly na spacer...bo kuzynce niania sie rozchorowali i ide robic za baby siter po pracy..wiec zobazymy co ona dobrego wykabinowala:-)...

ale juto halibucik..do tegko surowka z ogorkow kisoznych, pomidorkow i cebulki...pycha:)

a w niedzile moje kochnie robi kotleciki mielone z miesa idyczeko do tego buraczki zasmazane....:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

krakn

Post #10 Ocena: 0

2009-06-16 10:11:38 (16 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2009-05-09 14:28:08, Jollen napisał(a):
Cytat:

2009-05-07 08:28:43, krakn napisał(a):
Zrobienie rosołku dobrego to fakt, wbrew pozorom nie jest takie łatwe i jest pracochłonne,
Opisz krok po kroku co robisz i co dodajesz.
Niech inne panie też mają wielbicieli w domu :)


tak jest rosołek to czasochłonne zajęcie, ja mieszając mięsa, co najmniej wołowina i kurczak, doprowadzam do tego ze wołowina niemal się rozpada, podpatrzyłem to we włoskiej kuchni, tam rosół z mięsa cielęcego potrafią gotować wiele wile godzin aż z mięsa robi się miazga, a potem studzenie zbieranie tłuszczu ... ale to już inna bajka ;)


no i tak, trochę się przeziębiłem paskudnie się czuje, na szczęście w tym nieszczęściu mniej pracy dziś.

dzień rozpocząłem od śniadania, a tu zonk w lodówce raczej niewiele.
Hm, ze dwa gatunki serów żółtych masło oliwki...
No dobra robie śniadanie z oliwek, zostały po ostatnim grilowaniu, osobiscie przywiezione z sycylii, gorąca sztuka i to dosłownie nadziewane papryczką chili w zalewie oliwnej, słuchając Maryllion mocząc chleb w oliwie zagryzałam i rozkoszuje się słońcem zawartym w oliwkach... oliwa łagodnie rozprowadza smak... och jak ja uwielbiam ten ciepły klimat... no niestety słońca pryska wraz z ostatnim kęsem chleba z oliwą...
JA chce słońce ... tak wóła moje drugie ja, miedzy herbatami odnajduje hiszpański miód... kromka chleba polana grubą warstwą miodu znika w kilka sekund... co za Roskosz, jeszcze gdzieś przebija się nuta chili i delikatnej oliwy a na to słodycz miodu... słońce błyska od nowa, a na myśl przychodzi co na obiad?

W zamrażarce odnajduje surową szynkę jeszcze świąteczna pamiątka z polski, zamrożoną wrzucam do wody zalewam wodą z dodatkiem octu vinegret i trochę soli.
Po rozmrożeniu płukam, i nastawiam do gotowania, dobrze by poleżało kilka godzin w zalewie octowo solnej z dostatkiem ziół.
Ale jak nie to sama sól i czosnek też może być.

Najpierw na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia zbieram szumowiny, jak na rosół, potem dorzucam jarzyny, tak samo jak do galarety, a więc marchew pietruszka kalarepa, kapusta, zgrilowana na ogniu cebula, seler, no i zioła, z doniczki tymianek i rozmaryn, daje świetny zapach jak dziczyzny, no i czosnek,
Należy dbać by woda wrzała bąbelkowała, ale nie gotowała się na max!
tak ważymy przez kilka godzin, dbając by woda nie odkryła szynki, w razie ubytku dolewamy ciepłej!
Gdy już mięso gotowe dorzucamy jeszcze ze dwa ząbki czosnku i nie więcej jak 5 minut... następnie pozwalamy by mieso ostygło w wodzie.
lekko ciepłe wyjmujemy i kroimy grubsze plasty podajemy z ziemniakami i ulubiona sałatką.

to co nam zostaje odkładamy do lodówki, jako wspaniała zimna zakąska lub do kanapek, miodzik!

a co z wywarem?
Nic się nie marnuje, wylanie tego wywaru było by grzechem, to wspaniała baza do dalszej obróbki, zawartość czosnku i ziół sugeruje kilka zup, np barszcz biały, zwany żurkiem, można na tym zrobić barszcz czerwony, zapewne wielu z was wpadnie na to by dodać szklankę tego wywaru do ulubionych sosów...
taki wywar w lodówce powinien poleżeć co najmniej 1 dobe, ale nie więcej jak 7, acha, zanim poddacie go leżakowaniu należy przecedzić by nie było w nim żadnych jarzyn, po prostu zepsują wywar.

OK ruszam do pracy a w kuchni się dzieje miłego dnia wszystkim!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 26 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,