Str 18 z 912 |
|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2008-11-27 18:25:25 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Ja z mięska mielonego robię takie pulpeciki.To taka wersja light,bo nie tuczy:
1/2kg miesa mielonego(najlepiej mieszane) 3jaja 1 duza łyżka mąki ziemniaczanej(taka kopiasta,wielka łycha) łyżeczka vegetty do smaku,pieprz ok pół szklanki bułki tartej- Wymieszac dokładnie,a jak bedzie rzadkie,dodać bułke tartą.Formowac kulki. Do garnka: 3szkl wody,listek laurowy,2-3kulki ziela angielskiego,troszkę soli lub przyprawy,pół cebuli skroić. Kulki wkładamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu ok20-30min.Nie może tak bulgotać,bo mi sie kiedyś rozgotowało. Na koniec dodać: 1/2szkl wody zmieszać z mąką,wtedy ten sosik zgęstnieje.naprawde dobre. ja tym sosikiem polewam ziemniaczki czy tez makaron.Pasuję sałatka,ogórki |
Post #2 Ocena: 0 2008-11-27 19:45:00 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2009-03-13 17:45:36 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2009-03-13 18:27:15 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ediedi266 | Post #5 Ocena: 0 2009-03-13 18:28:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2009 |
A Ja mam fajny i wsumie szybki przepis
![]() 1. 50 deg miesa z piersi kurczaka plucze i kroje w mala kostke lub cienkie paski 30 deg pieczarek myje i scieram na jarzynowej t arce z duzymi otworami pol peczka natki z pietruszki plucze i drobno siekam w misce lekko ubijam 3 jajka dodajac stopniowo po lyzce 4plaskie lyzki maki . Dodaje jeszcze 2 lyzki majonezu ,mieso i pieczrarki , mieszam przyprawiam do smaku pieprzem i sola przykrywam i odkladam na godzinke do lodowki. Na duzej patelni rozgrzewam olej i duza lyzka smaze kotleciki .zdejmuje na papierowy recznik aby sciekl nadmiar tluszczyku . I sa super gotowe do zjedzeniam Mijami ...... ![]() ![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-03-13 18:32:32 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
evasta4 | Post #7 Ocena: 0 2009-03-13 18:43:16 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2008 Skąd: Hampshire |
Cytat: 2009-03-13 18:28:47, ediedi266 napisał(a): A Ja mam fajny i wsumie szybki przepis ![]() 1. 50 deg miesa z piersi kurczaka plucze i kroje w mala kostke lub cienkie paski 30 deg pieczarek myje i scieram na jarzynowej t arce z duzymi otworami pol peczka natki z pietruszki plucze i drobno siekam w misce lekko ubijam 3 jajka dodajac stopniowo po lyzce 4plaskie lyzki maki . Dodaje jeszcze 2 lyzki majonezu ,mieso i pieczrarki , mieszam przyprawiam do smaku pieprzem i sola przykrywam i odkladam na godzinke do lodowki. Na duzej patelni rozgrzewam olej i duza lyzka smaze kotleciki .zdejmuje na papierowy recznik aby sciekl nadmiar tluszczyku . I sa super gotowe do zjedzeniam Mijami ...... ![]() ![]() ![]() "(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".
|
Post #8 Ocena: 0 2009-03-13 18:45:55 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ediedi266 | Post #9 Ocena: 0 2009-03-13 18:59:48 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2009 |
Ja ostatnio robilam zamiast miesa same warzywa kabaczek ,marchew niegotowana,szczypiorkek pieczarki jaja i make .oczywiscie wszystkie warzywa starlam
Bylo super ![]() |
anielka | Post #10 Ocena: 0 2009-03-14 10:53:51 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: Londyn/Hanwell |
Dzis jade do jakieja polskiej Goralskiej restauracji na Ealing ale na jutro kupilam steki wolowe(rump steak)ktore moj maz robi na specjalnej karbowanej patelni.Najpierw smaruje je oliwa truflowa i odstawia na godz. potem smazy po 2 min.z kazdej strony.Do tego robie sos pieprzowy i szpinak z czosnkiem.Niebo w gebie.
|