MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 14 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mcdonesco

Post #1 Ocena: 0

2008-06-12 17:36:59 (17 lat temu)

mcdonesco

Konto usunięte

A podpowiedzcie mi do czego można użyć , lub dodać ser pleśniowy gorgonzola.? Strasznie mi smakuje:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2008-06-12 22:49:08 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2008-06-12 17:36:59, mcdonesco napisał(a):
A podpowiedzcie mi do czego można użyć , lub dodać ser pleśniowy gorgonzola.? Strasznie mi smakuje:-]

tak luxusowo?
:)
super cienko cięta, żeby nie powiedzieć rżnięta
:-Y:-] szynka prowansalska
oraz winogrona, kawałeczki słodkiego żółtego melona, odrobina kopru włoskiego.
Robisz piramidkę z melona nabijasz na długą wykołaczke, i robisz taki saszłyk, z winogrona, kawałeczek kopru włoskiego, do tego robisz "żagielek z szynki, koo tego układasz kawałeczki dobrych serów, pleśniowych, parmezanu, koreczki powinny być nie za duże najlepiej by można było je wsiąść raz do buzi :-]
Podawać na ładnej drewnianej desce
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: 0

2008-06-21 10:36:37 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-06-21 11:00:28 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-10-12 11:50:34 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no to rosołek i galareta, czyli super dania z jednego gara

Wyjście jest bardzo proste, bo używamy tego samego wywaru
dziś własnie tak bedzie,

1. mam kawałek wołowiny, to chyba pieczeń,
2. jeszcze się gubie w opisach wołowiny, ważne by nie była to noga bo zawiera kwas mlekowy i będzie dziwny smak :/

3.dwa plastry tzw rosołowego z tym haraktrystycznym tłuszykiem,
4.do tego cały spory kurczak
5. wieprzowina, golonka.
6 jarzyny kilka marchewek, ze 2-3 cebule, por, 2-3 pietruszki, kilka zabkow czosnku, liść laurowy kawałek białej kapusty
Z kurczaka można wyciąć piersi, przydadzą się na 2 danie

na początek do gara z lekko osoloną wodą leci wołowina, po okolo 30 minutach gotowania dokładamy kurczaka, oraz jażyny, czyli por, pietruszka, seler, cebule opalamy nad gazem by zrobiła się trochę przypalona, dodajemy wg smaku albo sól, albo wegete, uwaga ma być lekko niesłone bo odparuje zawsze można z młynka dosolić rosołek na talerzu.
po około 60 minutach rosołek jest gotowy, w garnku zrobiło się miejsce wrzucamy wieprzowinę, gotujemy dalej, nawet godzinkę, dodajemy czosnek, ziele angielskie, można dać mage, lubczyk, pod koniec gotowania wsypujemy siekaną zieloną pietruszkę, choć można to zrobić po odcedzeniu mięsa.

Gdy mięso się już rozpada,* a rosół jest gęsty sprawdzamy czy jest odpowiednio słony i aromatyczny, ostatnie poprawki i cedzimy przez sito z gara do gara, teraz oczyszczone mięso z kości wsypujemy do rosołu, ugotowane jarzyny siekamy w kosteczki poza rozgotowywać zielskiem i cebulą, choć jak kto lubi i możemy dosypać świeży lubczyk, i groszek z puszki i wlewamy żelatynę.
jutro na śniadanie i kolacje będzie uczta!!!

żeby się nie nudzić miedzy czasie gotujemy sałatkowe ziemniaczki w skórach, po ugotowaniu, kroimy każdy ziemniak na pół z duuużą ilością masła, ziemniaczki uwielbiają masełko! podpiekamy na wysokim ogniu dosypując siekany koper,

Miedzy czasie piersi kurczaka za panierowane i zrolowane z kawałkiem żółtego sera, suszonej brzoskwini, pieczemy.

Do tego niech będzie nasza standardowa mizeria, z koprem

Włosi mają taki rosołek który wazy (podbnjie jak tu nie może się bużyć i gotować ) się kilkanaście godzin, mięsko miedzy innymi z cielęciny dokładnie kark z kręgami, robiłem coś takiego we włoskiej restauracji, do tego kilka ravioli... albo nie pamiętam jak to się nazywa, ale te po polsku uszka były wielkości pazniokci kciuka :)
Dobra do roboty :)

[ Ostatnio edytowany przez: krakn 12-10-2008 12:06 ]

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

anna69

Post #6 Ocena: 0

2008-10-21 08:57:47 (17 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Pierogi:)
Mam kilka dni wolnego od pracy i wtedy postanowilam je zrobic...na farsz mam supe przepisy w glowie, ale zawsze mam problem z ciastem, jest za twarde:(
znacie jakis dobry przepis?? ja moge podrzucic super na farsze:)
Ruskie:
ziemniaki gotowane, twarog i ciebulka podsmazoona na sloto...wszystko razem wymieszac na jednolita mase doprawic sola i duzo pieprzu:)
Z Kasza Gryczana:
Kasza gotowana, twarog i cebula podsmazana na zloto...i jak powyzej:)
Z Feta miesne:
Feta, miesko mielone uspazine i pozadne rozdrobnione, dobrobnieusiensko posiekane orzeczy wloskie...wymieszac dokladnie razem(mieso i feta proporcje pol na pol) doprawic do smaku pieprzem i sola i mozna odobine oregano lub/i ziol prowansalskich...
znam duuuzo wiecej jak ktos zainterresowany to pisac to podam:)...
ale blagam o przepis na miekkie ciasto...

Do góry stronyOffline

gosiarom05

Post #7 Ocena: 0

2008-10-21 11:30:01 (17 lat temu)

gosiarom05

Kobieta

Z nami od: 22-11-2007

Ciasto na pierogi jest bardzo proste. Do mąki wlewasz trochę oleju (około 1/4 szklanki) i zalewasz wrzącą wodą, najpierw mieszasz łyżką, a później zagniatasz ręką. Ciasto jest zawsze super miękkie. Nawet po zamrożeniu pierogi zawsze są mięciutkie. Proporcje dodaję "na oko".
Nigdy nie dodawaj do ciasta pierogowego jajka, bo wtedy jest twarde.:-)

Do góry stronyOffline

butterfly42

Post #8 Ocena: 0

2008-10-21 12:29:48 (17 lat temu)

butterfly42

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

A ja robie ciasto z jajkiem a dokładnie z żółtkiem...3 szklanki maki(najlepiej tortowej),żółtko,szklanka gorącej wody i oczywiście szczypta soli.Ciasto zawsze wychodzi mieciutkie,wydaje mi sie ze sekretem jest własnie wrząca woda,bo gdy próbowałam zrobic tak samo z letnią wodą juz nie było takie miekkie;-)

Do góry stronyOffline

anna69

Post #9 Ocena: 0

2008-10-21 12:39:22 (17 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Dziekuje:) w czwartek zabieram sie do lepienia:) ale bedzie pycha:)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2008-10-21 14:14:30 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,