MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 13 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

goskauk

Post #1 Ocena: 0

2008-06-09 17:38:37 (17 lat temu)

goskauk

Posty: 959

Kobieta

Z nami od: 05-02-2008

Skąd: Reading

Witam wszystkich,w taki upal to tylko cos szybkiego i latwego.

Kolorowa papryka,cebulka,czosnek,pieczarki (chestnut mushrooms) bo te zwykle maja inny smak a chestnut sa bardziej miesiste.Wszystko pokroic w plasterki albo w kawalki usmazyc na oliwie,dodac przypraw jakie macie,troche ziol i zalac passata.Podawac z ziemniakami,ryzem albo a chlebem.Pycha:-]
pit-y,benefity itp.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer Skype

ewamik

Post #2 Ocena: 0

2008-06-09 18:02:46 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

No to tak na szybko,ja mam przepis.Sałatka grecka! Oryginalna.
Kilka lat mieszkałam tam i uwielbiam tą sałatkę.
Pomidory kroimy ciach ciach ciach,czyli grube kawały
ogórki,cebulka najlepiej czerwona-tez grubsze kawałki,papryka zielona,tez paseczki.Przyprawiamy sola i oregano,polewamy oliwa z oliwek.Na wierzch kładzie sie kawał sera fety.U nas widziałam prawdziwa fetę u Hindusa w sklepie.
Do tego kilka sztuk oliwek-najlepsze z Kalamaty.Często je kupuję,mieszkałam w Kalamacie :-D i oliwki z Kalamaty,dla mnie sa najlepsze.
Grecy tą sałatkę zawsze jedzą maczając w niej chleb.Robią taka mazie.Ta mazia jest najlepsza.
często robie grecka sałate w domu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2008-06-10 08:45:04 (17 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

dzięki, uwielbiam południowa kuchnie! ech nigdzie oliwki nie smakują tak jak nad morzem śródziemnym!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ewamik

Post #4 Ocena: 0

2008-06-10 09:41:55 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

U mnie w kuchni częściej gości kuchnia grecka niz polska.Nie wspominam o angielskiej,bo jej po prostu nie znam.
Podstawa greckiej kuchni jest oliwa(mam oryginalną,całe 15l przywiozłam sobie z Grecji od gospodarzy)oraz koncentrat pomidorowy,warzywa.
Co na przystawke do ryb? Rybka usmazona fajnie smakuje oczywiście z frytkami(zajadają sie tym) oraz...ugotowany kalafior(różyczki) na pólmiękko wykładamy na talerz,polewamy oliwa i skrapiamy sokiem z cytryny.Tak samo można podawac kapustę.Kroimy kapuchę na ćwiartki,gotujemy,nastepnie-talerz,oliwa,cytryna i wcinamy.
Mnie też było dziwno na poczatku ale idzie przywyknąc,później nawet smakuje.Dobre dla tych,co dbają o linie.
Inny grecki przepis,nawet dzisiaj to robię na obiadek:
Smażymy kawałki kurczaka w garnku.Ja smaże udka,te małe.Troszke oliwy i smażymy.Dodajemy troszkę wody i koncentrat pomidorowy,najlepiej podwójnie skoncentrowany.
I tak sobie smażymy,doprawiamy sola,pieprzem.
Później to wszystko wykładamy na blachę,ewentualnie do naczynia żaroodpornego,wsypujemy makaron ORZO czyli taki makaron jak ryż.Ja kupuje to u Hindusa.Dolewamy wody,oliwy i do piekarnika.Ten makaron musi być w wodzie,bo ma sie tak jakby usmażyc,ugotować.
Co jakiś czas sprawdzajmy,by nie przywarł.
Jak już bedzie gotowę tak po ok 30min,wykładamy sobie na talerz i posypujemy parmezanem.Surówka jakas tam będzie dobra.
Jak ktos się boi,że mu nie wyjdzie,proponuje łatwiejsza wersje.
Udka tam się smażą w garnku,dolewamy więcej wody,koncentrat(nie za duzo!)Oddzielnie gotujemy ten makaron ORZO i jak jedno i drugie bedzie prawie gotowe,łączymy to w naczyniu i tak na 15min do piekarnika.Smakuje bardzo

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-06-10 10:54:09 (17 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

O tak, oliva z oliwek u nas również jest podstawą, olej słonecznikowy stosujemy tylko do smażenia kotletów, a jak robimy już rybe czy własnie lepsze mięso smażymy na oliwie, tez mamy w 5 litrowyh bańkach, jedna która własnie nam się skończyła była żółta o lekko przyciężkim smaku, ale przy podsmażanmiu wspaniale grała, nazwy nie pamiętam, ostatnia puszka już w koszu, mamy jeszcze zapas NENNA Gemma,

z zielonych oliwek, bardziej pikantny posmak, zielona w kolorze, akurat mamy z włochy, ale też kupujemy te różne małe buteleczki i puszeczki,
Np też nigdzie w sklepie nie widziałem tego:

Jedna z najlepszych oliw na świecie, ta akurat jest o smaku truflowym, często dodajemy go do potraf gedzie są grzyby, wystarczy dosłownie dać dwie łyżki i grzyby nabierają specyficznego truflowego smaku!

hehe ja to mam chyba bzika na tym punkcie zawsze zaglądam na półkę z oliwami i szukam nowości, niby drogo kosztuje ale często wystarczy dodać odrobinę by mięso czy sałatka nabrała innego smaku.
Aktualnie szukam takiej puszeczki, o niesamowitym silnym aromacie ziół prowansalskich, nie mogę tego podrobić, bo wychodzi mało aromatyczne, podejrzewam że ważny jest też rodzaj oliwy bazowej.


A dla ceniących smak południowej europy to zamiast koncentratu polecam fachowo podejść do sprawy i kupować pomidory "sliwkowe" bez skóry w sosie własnym, nie mogą pływac w wodzie!!
Można je dostać w Lidlu, lecz są one wg mnie zbyt kwaśne, a powinny być słodko kwaśne i posiadac ten charakterystyczny pomidorowy aromat, w każdym bądz razie są o niebo lepsze od koncentratu pomidorowego.

Do szybkiej przekąski z oliwą to po prostu ugotowany makaron, odcedzamy niezbyt starannie, wrzucamy do woka, i dolewamy oliwy, najlepiej jakiejś smakowej, ale może być zwykła, następnie dosypujemy np posiekaną pietruszkę, szybkie kilkakrotne podrzucenie tak by smak sie wymieszał ale siekana zielona pietruszka powinna być lekko chrupiąca.
Podgrzewa się ją tylko po to by puściła olejek aromatyczny!

Do tego można wg smaku dodawać

- Mozzarelle, z tym że nie wrzucamy jej na patelnie a kosteczki albo mieszamy w czasie podawania na talerz, albo wręcz na talerzu przysypujemy miedzy warstwami makaronu

- czosnek, zgnieciony w wyciskarce również nie powinniśmy go długo gotować, wtedy jest co prawda dość ostry smak, ale i na prawdę zdrowy, zbyt długie traktowanie olejem czosnku robi sie gorzkawy

- zioła prowansalskie
-pieprz
-morska sól, która zawiera naturalny Jod, w dobrych włoskich restauracjach i na południu europy taką sul dodaje się do gotowania, ale tu jest trochę droga, dlatego by wykorzystać jej moc zdrowia, dobrze ją stosować do kanapek i sałatek bezpośrednio z młynka.

Ci co bywają wiedzą ze oliwe stosują tak jak my masło, polewają grzankę i zagryzają np mozzarelle, kiedyś miałem przyjemność smakować z białym pieczywem pod żad 42 rodzaje oliwy!
To niesamowite jak potrafi być urozmaicona.

[ Ostatnio edytowany przez: krakn 10-06-2008 11:19 ]

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2008-06-10 14:13:22 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

ja mam ta oliwę z pierwszego tłoczenia-na zimno.Jest gęsta,zielona i cudowny zapach...
Gdy jeszcze mieszkałam w cudownym kraju,zima chodziłam na oliwki na zarobek.Dlam tych co nie wiedzą-oliwki,owoce cytrusowe dojrzewają zimą-grudzien,styczeń,luty.
Uwielbiałam zbierac oliwki no,niecałekiem zbierać,bo to ciężka praca.Walic kijem po gałęziach oliwnych,te spadaja na płachty,a póxniej przebierac z grubsza z lisci i do wora.I znowu przekładac płachty pod nastepne drzewa i znowu to samo,to samo....Ale jakie dobre pieniądze!
Oliwki na oliwę sa małe,czarne,zielone.
Oliwki do jedzenia sa dużei brązowe.Nawet robiłam w domu ale to było dawno i niebardzo pamiętam.Nacina się oliwki z dwóch stron,przez kilka dni moczymy je w occie winnym i...dalej nie pamiętam.Wiem,że zalewa sie je oliwą.Dawno było...
nawet nie wiedziałam,że sa oliwy smakowe.Pewnie pyszne...
Tak na szybko,to można makaron ugotować.W osobnym naczynku podgżać oliwe tak mocno ale uważać by nie zapaliła sie.MI kiedys w Grecji zapaliła się i..darujmy sobie.Tak więc mocno podgżewamy i polewamy makaron.Później posypujemy parmezanem,mieszamy i...to wszystko.
A co do pomidorów w puszce z LIDLA...masz racje.Są kwaśne,takie jakies nijakie.Zawsze mozna pomidorki takie dojrzałe zmiksować sobie w domciu.
Ja uzywam koncentratu podwójnie skoncentrowanego 28/30%.Jest super.Taka większa puszka.W Asda albo u Hindusa mozna nabyć.
najbardziej znanym greckim jedzonkiem jest MUSAKA albo PAstycjo.Jest to gruby makaron z taką dziurką jak słomki.Miesko mielone z koncentratem taki sos po prostu,krem beszamel i takie tam.To wszystko w piekarniku zapiekane.Pycha.Roboty przy tym troszkę ale warto.Ja to zamrażam sobie bo wychodzi tego cała blacha.
Kurde,dawno nie jadłam kalmarów.Gdzie można kupic kalmary? Usmażyłabym je sobie i skropiła cytrynką.Pychotka.Może nasz znawca wie? Co Krakn?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nadusia

Post #7 Ocena: 0

2008-06-10 15:37:34 (17 lat temu)

nadusia

Posty: 62

Z nami od: 31-03-2008

ja kupuje kalmary w morisonie z cytrynka pychotka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #8 Ocena: 0

2008-06-11 00:33:22 (17 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

akurat owoców morza nie lubie za bardzo, co nie znaczy że nie jadłem, czasami jadaliśmy małże z octu w sałatkach,
A;e kalmary nie sa przecież problemem, na każdym stoisku z rybami na lodzie masz pookładane również kalmary, troche zabawy z oczyszczeniem tego, można się upaprać że masakra, ale jek się wie jak to szybko leci, w sumie to fajnie smakuje gdy się płat 2-3 minuty podgriluje

A co do oliw, faktycznie kolor oliwy może sugerowac z jakich oliwek są zrobione, jeżeli masz dobrą markową oliwe to zielona oznacza że jest robiona z zielonych owoców, potem jak jest coraz wiecej bardziej dojrzałych owoców kolor się zmienia, ta z zielonych uznawana jest za szlachetniejszą choć w smaku jest bardziej wyrazista, jednak jak wszytko tak i tu trzeba po prostu probować do czego możemy wkomponować dany smak.

wystarczy zawziąć dwie oliwy polać na zmianę dwa kawałki bułki i spróbować.

Te tanie oliwy choć zielone to są robione z dojrzałych owoców, a kolor zawdzięczają dodatkowi chlorofilu z liści, nie to zeby było to niejadalne, ale jest to niestety "sztuczka" nieczysta do klienta.

[ Ostatnio edytowany przez: krakn 11-06-2008 00:41 ]

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

ewamik

Post #9 Ocena: 0

2008-06-11 09:14:56 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

inna sztuczka to...zielona butelka;-)
Nasi znajomi,od których dostałam oliwe,moga kąpac się w niej.Mają tego 2tony!! wszystko w beczkach.
fakt faktem sprzedają to,bo nie sposób wszystko zuzyć.Co prawda co 2 lata jest urodzaj na oliwki.Jednego roku ludzie zasuwają zbierać oliwki już w listopadzie i do lutego,a za rok...tylko w grudniu.
Kiedys jak była u mnie moja mama,to za głowe się złapała jak zobaczyła ile ludzie maja oliwy.
A fajne jedzonko z oliwą to:bierzemy bagietke czy tez chleb,nasączamy oliwą,pokrojone pomidorki,oregano i można jeść.
czasem teń chlebek czy bułaeczka są troszkę podgrillowane.Takie cos można dostać w tawernie.Pychotka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #10 Ocena: 0

2008-06-11 09:28:19 (17 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Chlodnik

Na upalne,parne dni,kiedy do jedzenia nie mamy ochoty, polecam wyprobowany,pyszny chlodnik.

1 duzy kefir
1l.soku pomodorowego
1 zielony ogorek/starty na "duzych oczkach" lub kosteczka/
garsc kopru i/lub pietruszki /natka/

Wymieszac,schlodzic.
Mozna dodac jaja na twardo/kostka /i czastki pomidora bez skorki
- jest wtedy danie bardziej syte.;-)

Smacznego :-D
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 13 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,