A teraz ciastoktóre zawsze sie udaje!
Robiłam je juz kilka razy i tylko dlatego sie skusiłam,bo zawsze sie udaje!
Ciasto z cynamonem i bakaliami
1 szkl cukru
4 jaja
2 szkl mąki łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie ciut większe)
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
3/4 szkl oleju
10dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów
jaja ubić mikserem ze szklanką cukru
przesiana mąkę połączyć z sodą,proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dodawac powoli do jajek ubitych z cukrem
Miksowac na wolnych obrotach
Na koniec dodac pokrojone w kostke jabłka,olej,orzechy i migdały.
Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy,piec w 180st przez ok 50min.
Mój sposób

rzechy i migdały nie szatkuje tylko wkładam do woreczka i tłuke tłuczkiem.Wtedy wiem,że zęba nie połamie na orzechu.dzieci tez wcinają,bo nic im tam nie siedzi na ząbkach.Nie trzeba utłuc na drobny miał ale co ja tam bede kroić i męczyc sie.Wcześniej wkładałam do blendera(miksera) ale jak mi się spalił,to przerzuciłam sie na woreczek
Jabłka też tak kroje jak popadnie.
Naprawde dobre ciasto i przejrzysty przepis.ja to do ciast nie mam głowy ale te....
Mój piekarnik jest do d...pali,ale w środku wszystko się rusza.Zmniejszam temp. i ciasto nakrywam folią.Piekę przez godzinke.Każda z nas zna swój piekarnik.Pamiętajmy,ze w środku sa jabłka i wykałaczka bedzie mokra,jak bedziemy nakłuwac by sprawdzic
czasem posypuję cukrem pudrem ale mam polewę
Polewa
1 czekolada gorzka+ 4łyżki wody
Do rondelka dajemy 4 łyzki wody,dodajemy 2 łyzki cukru i połamana gorzką czekolade.Jesli będzie za gęste,dodajemy jeszcze łyzkę wody.
Jak się roztopi,polewamy ciasto.Łatwo i szybko
Mam nadzieje,ze Wam sie uda,kochane baby!