MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzis na obiad?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

Str 11 z 912

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mcdonesco

Post #1 Ocena: 0

2008-03-12 20:22:08 (17 lat temu)

mcdonesco

Posty: n/a

Konto usunięte

Magba proszę powiedz mi czy w momencie jak podsmażasz mielone mięso to czy "zbiega" Ci sie ono tzn. skleja sie w jedna twarda i nieciekawa bryle?
Mnie podczas smażenia robi sie tak za każdym razem. Wydaje mi sie ze to mięso jest później strasznie suche i niesmaczne.
No zniechęca mnie taki stan tego mięsiwa i nie mam później ochoty go jeść:-o
Co robie źle, albo może co powinnam robić aby tak nie było?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

czytelnik1

Post #2 Ocena: 0

2008-03-12 20:46:14 (17 lat temu)

czytelnik1

Posty: 227

Z nami od: 12-06-2007

Z tym miesem to prawda, ale tylko wolowina ( smak jest okropny, slodki fuuu ). Ja kupuje duza piers z indyka i miele sama. Miesko delikatne i pyszniutkie!!!:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #3 Ocena: 0

2008-06-02 21:39:55 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

a teraz ja się pochwale moim daniem popisowym.Nawet Anglikom smakuje:)

Bierzemy 0.5kg piersi z kurczaka(jak będzie więcej-lepiej)
1 czerwona papryka
1 cebula
1 jajko(jak więcej piersi 2 jajka,nic się nie dzieje)
2 łyzki mąki ziemniaczanej
sól,pieprz i doskonale pasuje przyprawa staropolska do kurczaka KAMIS
Ta przyprawa jest w polskich sklepach.Ja ja mam z Polski.
Ewentualnie inna przyprawa do kurczaka.
Wszystko wymieszać i pozostawić na kilka godzin.MOżna robić dzien wcześniej-przegryzie się przyprawa:)

Na patelnie wlewamy troszke oleju i nakładamy łyżką,tak jak sie nakłada placki ziemniaczane.Smazymy z obu stron na srednim ogniu.
Danie pycha.
Ja do tego robie młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem lub ryż z warzywami.
Jak gotuję ryż aby był sypki? Na szklanke ryżu,2,5szkl wody.Ryż gotuję na wolnym ogniu.Po 10min zostawiam pod przykryciem przez 20min.Ryz wypije wodę i pozostaje sypki.

Surówka

kapusta pekińska
starta na grubych oczkach marchewka
cebulka
majonez,sok z cytryny,ciut ketchupu,czasem oliwa z oliwek,majonez i zawze daję sosy sałatkowe,różne jakie mam i wszystkie po trochu.
Surówka jest pyszna

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mcdonesco

Post #4 Ocena: 0

2008-06-02 22:19:35 (17 lat temu)

mcdonesco

Posty: n/a

Konto usunięte

Ewo a te piersi to należy pokroić czy tylko wymieszać z innymi składnikami:-o
Wydaje mi sie ze raczej kroić ale wole zapytać bo ja to zawsze coś namodze i wychodzi mi wielkie nic

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #5 Ocena: 0

2008-06-03 11:14:37 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

O jezu,nie napisałam.Pokroić i wiesz w takie nieduze kosteczki.Papryke tez pokroic i cebulke.Cebulki nietrzeba wcześniej podsmażyc.I tak bedzie smazona.
Po prostu wszystko kroisz i tak zostawić w miseczce.Na prawde najlepiej smakuje z przyprawda staropolską firmy KAMIS. Ja to tak więcej daje tez przyprawy.Smaże jednego placuszka i próbuje,jak cos,to daje więcej soli,przyprawy czy pieprzu.
Naprawde pyszne.Później jak komus smakuje,to można więcej papryki.Jesli ktos robi wiecej tego,to dac nie 2 a 3 łyzki mąki ziemniacznej

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2008-06-03 11:30:41 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

A teraz ciastoktóre zawsze sie udaje!
Robiłam je juz kilka razy i tylko dlatego sie skusiłam,bo zawsze sie udaje!
Ciasto z cynamonem i bakaliami

1 szkl cukru
4 jaja
2 szkl mąki łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia (takie ciut większe)
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
3/4 szkl oleju
10dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów

jaja ubić mikserem ze szklanką cukru
przesiana mąkę połączyć z sodą,proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dodawac powoli do jajek ubitych z cukrem
Miksowac na wolnych obrotach
Na koniec dodac pokrojone w kostke jabłka,olej,orzechy i migdały.
Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy,piec w 180st przez ok 50min.

Mój sposób:orzechy i migdały nie szatkuje tylko wkładam do woreczka i tłuke tłuczkiem.Wtedy wiem,że zęba nie połamie na orzechu.dzieci tez wcinają,bo nic im tam nie siedzi na ząbkach.Nie trzeba utłuc na drobny miał ale co ja tam bede kroić i męczyc sie.Wcześniej wkładałam do blendera(miksera) ale jak mi się spalił,to przerzuciłam sie na woreczek:-D
Jabłka też tak kroje jak popadnie.
Naprawde dobre ciasto i przejrzysty przepis.ja to do ciast nie mam głowy ale te....

Mój piekarnik jest do d...pali,ale w środku wszystko się rusza.Zmniejszam temp. i ciasto nakrywam folią.Piekę przez godzinke.Każda z nas zna swój piekarnik.Pamiętajmy,ze w środku sa jabłka i wykałaczka bedzie mokra,jak bedziemy nakłuwac by sprawdzic

czasem posypuję cukrem pudrem ale mam polewę

Polewa
1 czekolada gorzka+ 4łyżki wody
Do rondelka dajemy 4 łyzki wody,dodajemy 2 łyzki cukru i połamana gorzką czekolade.Jesli będzie za gęste,dodajemy jeszcze łyzkę wody.
Jak się roztopi,polewamy ciasto.Łatwo i szybko
Mam nadzieje,ze Wam sie uda,kochane baby!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #7 Ocena: 0

2008-06-03 13:27:54 (17 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Jak juz mamy na tapecie piersi z kurczaka,to i ja sie z Wami podziele moimi wyprobowanymi przepisami;-)
Piersi z kurczaka w "zalewie"
3piersi z kurczaka
Zalewa:
1 lyzka maki ziemniaczanej
1lyzka musztardy/ale nie angielskiej-bron Boze;-)/
2 jajka
1 lyzka maggi/przyprawa do zup w plynie/
1/2 lyzeczki sol
1/2 lyzeczki pieprzu

Robimy zalewe/bialka-piana/i w niej zamaczamy najlepiej na cala noc/w lodowce/rozkrojone na 2 lub 3 czesci,lekko/bardzo lekko/rozbite piersi z kurczaka.
Na drugi dzien pieczemy nabierajac kawalki kurczaka wraz z gesta zalewa na oleju.
Pycha -kurczak lekko przechodzi musztarda-niepowtarzalny smak.

Piersi z kurczaka z pieczarkami.

2 piersi z kurczaka-kroimy w paski
30dkg pieczarek- posiekac ale nie za drobno
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 jaja/zoltka + piana/
1 lyzka Vegety
2 lyzki oliwy

Na podobnej zasadzie co powyzej z tym , ze mieszamy wszystko i od razu pieczemy na oleju,nakladajac lyzka na patelnie-jak placki./czyli 1-2 lyzki zaleznie od wielkosci=1 placek.


Piersi z kurczaka w majonezie

60 dkg piersi/kroimy w kostke/
3 lyzki maki /zwyklej/
3 lyzki majonezu/najlepiej Winiary lub jakis nasz -nie kwasny/
2 jajka/zoltka + piana/
sol i pieprz do smaku

Wszystko mieszamy na koncu dodajac piane z bialek,ktora delikatnie mieszamy z reszta "ciasta"azeby nie stracic struktury piany;-)
Pieczemy jak powyzsze-na goracym oleju tez w formie placuszkow.


Sa to bardzo podobne przepisy-ale znacznie rozniace sie smakiem.
Smacznego Nenna1
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #8 Ocena: 0

2008-06-03 13:37:45 (17 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Salatka Tortolini
Ugotowac uszka/nadzienie w sumie dowolne/

Ogorek zielony,
Pomidor
Papryka czerwona
Szynka
Wszystko kroimy w kostke,dodajemy sol,pieprz i majonez.
Mieszamy razem z uszkami i salatka gotowa.Podajemy jako dodatek do wedlin lub do miesa bialego ,jako skladnik drugiego dania.Smacznego;-)
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #9 Ocena: 0

2008-06-03 13:38:45 (17 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

no to musze zaraz to przepisac:)
A może macie coś bezmięsnego?
Chodzi mi o coś dobrego ale bez mieska,powiedzmy na piątek.
Nie lubimy tłustych dań,więc cos w stylu-na głeboki olej-odpada.
Nie jemy frytek,rzadko placki ziemniaczne,nalesniki bez oleju(olej w cieście).
uwielbiam makarony,ryż i warzywa.czasem dzieciom daje zielone drzewka.Zielone drzewka to nic innego tylko brokuły.Wkładam rózyczki do wrzątka na 2-3min.Odcedzam i nakładam na talerzyk,obok troszkę masełka i dziewczynki maczają''drzewka''w masełko.
Jak powiem-chodźcie na brokuły,odpowiedź-nie lubimy..Chodźcie na drzewka zielone,odpowiedź-hurra,pychaaaa.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #10 Ocena: 0

2008-06-03 13:45:39 (17 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

A moze jakies salatki...i "miesne" i bezmiesne ?;-)
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 11 z 912 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 910 | 911 | 912 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,