Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » CO DZIS NA OBIAD ?

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Dom i Rodzina » CO DZIS NA OBIAD ?

Nowy tematNowy post

Strona 14 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 14 z 14
Nenna1

Post #1

2008-06-11 09:28:19 (4 miesiące temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Z nami od: 22-05-2007

Chlodnik

Na upalne,parne dni,kiedy do jedzenia nie mamy ochoty, polecam wyprobowany,pyszny chlodnik.

1 duzy kefir
1l.soku pomodorowego
1 zielony ogorek/starty na "duzych oczkach" lub kosteczka/
garsc kopru i/lub pietruszki /natka/

Wymieszac,schlodzic.
Mozna dodac jaja na twardo/kostka /i czastki pomidora bez skorki
- jest wtedy danie bardziej syte.;-)

Smacznego :-D
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mcdonesco

Post #2

2008-06-12 17:36:59 (4 miesiące temu)

mcdonesco

Kobieta

Z nami od: 06-06-2007

A podpowiedzcie mi do czego można użyć , lub dodać ser pleśniowy gorgonzola.? Strasznie mi smakuje:-]
Budzi sie we mnie straszne zwierze... podejrzewam ze to leniwiec

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3

2008-06-12 22:49:08 (4 miesiące temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2008-06-12 17:36:59, mcdonesco napisał(a):
A podpowiedzcie mi do czego można użyć , lub dodać ser pleśniowy gorgonzola.? Strasznie mi smakuje:-]

tak luxusowo?
:)
super cienko cięta, żeby nie powiedzieć rżnięta
:-Y:-] szynka prowansalska
oraz winogrona, kawałeczki słodkiego żółtego melona, odrobina kopru włoskiego.
Robisz piramidkę z melona nabijasz na długą wykołaczke, i robisz taki saszłyk, z winogrona, kawałeczek kopru włoskiego, do tego robisz "żagielek z szynki, koo tego układasz kawałeczki dobrych serów, pleśniowych, parmezanu, koreczki powinny być nie za duże najlepiej by można było je wsiąść raz do buzi :-]
Podawać na ładnej drewnianej desce
[ link usunięty ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-) * ze zmian w polskim szkolnictwie podoba mi się pomysł by matura z angielskiego była po Polsku

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

monikaspodymek

Post #4

2008-06-21 10:36:37 (4 miesiące temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

Hm... chyba nos masz przytkany:-] Ale coz!
Swietny jest na tzw cheese board z winogronami i cheese biscuits. Mozna dodac do zupy - krem (czyli angielskiej, gdzie zupe na wywarze warzywnym sie miksuje), najlepiej grzybowej lub brokulowej. Mozna podawac kosteczki sera z kawalkami gorzkiej czekolady. Mozna tez czekolade i ser rozpuscic i dodac do dowolnej potrawy w ktorej sie czekolady uzywa. Fajnie smakuja lody o takim smaczku. Mozna dodac do salatek (w kostce)lub jako zabarwiacz smakowy do sosow (rozpuscic).
Dobrze smakuje z francuskimi kruchymi ciastkami.
W Lombardii podaje sie polente z rozpuszczonym gorgonzola w srodku.
I przepis na deser z okolic Trieste (Wlochy): zmieszac gorgonzole, mascapone i swieza smietane w garneczku az ser sie rozpusci. Dodac paste anchovy lub posiekane fileciki anchovy, szczypiorek i slodka musztarde do smaku. Smacznego!
...XXX...

Do góry stronyOffline

monikaspodymek

Post #5

2008-06-21 11:00:28 (4 miesiące temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

A jeszcze pare zastosowan dla gorgonzoli: jako "topping" na pizze, jako skladnik beszamelu do lasanii, mozna zapiekac brokuly w gorgonzolii i moje ulubione: pierogi z gorgonzola (lub goats cheese) i szpinakiem i/lub grzybami. Podajemy te pierogi badz w czystym barszczu (na wywarze z warzyw, wyklarowanym po ugotowaniu) lub w delikatnym sosie pomidorowym domowej roboty (siekane pomidory, czosnek, pietruszka, cebulka, odrobina koncentratu, NIGDY nie dodawac smietany). Hmmmm... Az zglodnialam!
...XXX...

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony