MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

JAK SPROWADZIC DZIECI Z PL DO U.K.?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zielona_hakerka

Post #1 Ocena: 0

2007-08-21 09:36 (18 lat temu)

zielona_hakerka

Z nami od: 29-06-2007

witam moi kochani.....mam cięzki temat do zgryzienia,proszę Was o pomoc w rozpoczęciu dla mnie piorytetowej sprawy.
otóż....
zamierzam sprowadzic do U.K.dwójkę swoich dzieci.Sprawa nie jest prosta i fajna.Nie wiem jak wygląda załatwianie formalności od strony U.K....nie chciałabym popłynąc z tą sprawą...jeśli macie już w tej dziedzinie jakis przetarty szlak,pomóżcie,proszę.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie info.....pozdrawiam wszystkie mamy:)z forum oraz wszystkich Bristolowiczów,oczywiście:)
ZIELONA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

AGALON

Post #2 Ocena: 0

2007-08-21 10:16 (18 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Sprecyzuj o co konkretnie ci chodzi , bo jak narazie nie wiadomo.Czy ktos ma ci powiedziec jak sprowadzic do UK- beda porozowaly same??? Ktos je przewiezie?? I o jakie formalnosci ze strony UK ci chodzi? zalatwienie szkoly? opieka ??
Wiecej konkretow podaj bo nawet nie wiadomo w jakim wieku sa dzieci...
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

zielona_hakerka

Post #3 Ocena: 0

2007-08-21 10:36 (18 lat temu)

zielona_hakerka

Witaj, dokładnie chodzi mi o załatwienie wszelkich formalności związanych ze szkołą dla starszej córki(ma 10 lat),młodsza ma w tej chwili raptem 17 miesięcy i nie wiem czy w Jej sprawie uda mi się cokolwiek załatwic, oprócz niani, a nie chciałabym zbytnio zostawiac Jej u niani.
Co jest potrzebne by polskie dziecko poszło tutaj do szkoły?
Jakie dokumenty sa wymagane? ...zamierzam kazdą z nich przewiesc sama do U.K.
Czy musze ich przyjazd tutaj gdzie zgłaszac? Jakies urzedy?
Nie wiem tez, jak wyglada sprawa paszportu dla mlodszej córki, gdyz jest dzieckiem z wolnego związku,na dodatek nie uznanym...

Edited by Frelcia 2007.08.21 Powód: bledy ort. i interp.
ZIELONA

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AGALON

Post #4 Ocena: 0

2007-08-21 11:54 (18 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Aby zalatwic szkole musisz udac sie do lokalnego councilu.Tam wypelniasz aplikacje o szkole typujac 3 szkoly do ktorych bys chciala corke poslac.W tej chwili jest juz bardzo pozno na typowanie szkol wiec moze byc problem.Zazwyczaj taka aplikacje sklada sie najpozniej do 31 stycznia tego roku w ktorym ma isc dziecko do szkoly.Do tej aplikacji niezbedny jest akt urodzenia (oryginal , nie tlumaczony)paszport dziecka oraz potwierdzenie adresu w postaci rachunkow.NAstepnie council wysyla zgloszenie do danych szkol i ta szkola ktora posiada wolne miejsca- wysyla list do ciebie. Jesli nie ma miejsc w danej szkole moga corke umiescic na tzw. liscie rezerwowej.Wtedy gdy zwolni sie miejsce,skontaktuja sie z Toba.
Przyjazdu nie musisz nigdzie zglaszac, chyba ze pobierasz jakies benefity to wtedy tak.(Moja rada to wziasc od razu z PL akty urodzenia, bo sa w wiekszosci instytucjach wymagane.)No i po przyjezdzie zarejestrowac dzieci w GP.
Co do mlodszej to nie wiem co zabardzo ci poradzic. Sama w chwili obecnej siedze w domku z 2latkiem...
Mozesz wybrac np nursery albo zarejestrowana childminder a wtedy bedziesz mogla ubiegac sie o zwrot kosztow nawet do 70%.
Co do paszportu dla malej to wszystko zalezy od tego czy ojciec ma prawa rodzicielkie.Ale z tego co sie orientuje to skoro nie jest "uznana" takowych praw nie posiada.Wtedy tylko skladasz podanie o paszport wraz z aktem urodzenia, zdjeciami i swoim podpisem i czekasz na paszport...
Jesli masz jeszcze jakies pytania i moglabym pomoc- to pisz.
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Huba

Post #5 Ocena: 0

2007-08-21 12:57 (18 lat temu)

Huba

Z nami od: 31-05-2007

Generalnie Agalon ma racje. Mozesz jednak udac sie do szkoly ktora ci odpowiada z roznych przyczyn i porozmawiac bezposrednio z dyrektorem, ja tak dla syna zalatwialem bo tez juz bylo za pozno na formalne zgloszenia. potem dowiedzialem sie ze bylem jako nieliczny tak zalatwiony a szkola wpozo na dosc dobrym poziomie. Jezeli bedziesz wybierala szkole katolicka (co tutaj jest dosc powszechne) nie zapomnij o dokumentach chrztu opinii z polskiej i angielskiej parafii. a na koniec radze zaangazowac sie osobiscie w zycie szkoly naprawde warto

Do góry stronyOffline

zielona_hakerka

Post #6 Ocena: 0

2007-08-21 19:45 (18 lat temu)

zielona_hakerka

...dziękuję za obszerne nakreślenie sprawy....cóż to jednak za instytucja GP????w sprawie szkoły dla starszej córki,myślę,że jakos sobie poradzę,ciekawi mnie jednak,czy będzie musiała zaczynac edukacje zupełnie od nowa czy jednak nie zacznie od punktu zero...
co zas tyczy się Oli(młodsza)to pewnie sprawa nie jest tak straszna,na jaką wyglądała jeszcze rano...dziekuję póki co za info....gdybym miała jakieś problemy związane z dziećmi to zapukam do Ciebie,jesli mogę:)pozdrawiam serdecznie i tych dwóch uroczych szkrabów z avatarka również
ZIELONA

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AGALON

Post #7 Ocena: 0

2007-08-21 19:59 (18 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Nie ma sprawy! Polecam sie na przyszlosc! ;-)
GP= General Practitioner czyli lekarz rodzinny. Warto tam zapisac dzieci. Dzieki temu zyskaja NHS number i automatycznie dostana medical card co rowniez moze stanowic potwierdzenie adresu dla dzieci..
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2007-08-21 21:59 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe