W innych liniach lotniczych mozesz zabrac tylko jedna rzecz dla dziecka [wozek, fotelik, lozeczko] za darmo! za reszte placisz ok 5f za kilogram.
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Dom i Rodzina » Fotelik do samolotu |
| Autor | Strona: 3 z 4 |
|---|---|
| anika84 | Post #1 2007-10-24 13:17 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 14-03-2006 Skąd: manchester |
Na poklad EasyJeta mozna wziasc ze soba fotelik - dowiadywalam sie, bo sama lece teraz tymi liniami. Wiec jesli masz rezerwacje na siebie + dziecko, to od razu rezerwuja dla ciebie drugi fotel, no chyba ze samolot pelny, to wtedy oddajesz za darmo razem z wozkiem.
W innych liniach lotniczych mozesz zabrac tylko jedna rzecz dla dziecka [wozek, fotelik, lozeczko] za darmo! za reszte placisz ok 5f za kilogram. Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.
|
| gosia15 | Post #2 2007-10-24 13:30 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
czesc dziewczyny a moze ktoras z was sie orietuje jak jest w przypadku lini ryanair gdyz wybieram sie do polski i wozek rowniez mam z fotelikiem,czy rowniez moge wziasc fotelik i oddac go z wozkiem czy musze go nadac jako bagaz probowalam sie tam dodzwonic ale bez powodzenia
|
| anika84 | Post #3 2007-10-24 13:56 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 14-03-2006 Skąd: manchester |
Gosia15 ta linia lotnicza to najwieksza pomylka na swiecie - moim zdaniem haha, za wszystko maja dodatkowe oplaty, wiem ze wozek mozna wziasc, ale ma byc zlozony, znajoma fotelik nadawala normalnie przy glownym bagazu i placila za niego 20f.
EDIT Blad ort. Frelcia 25.10.2007 01:08 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.
|
| Catrina | Post #4 2007-10-24 21:46 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 23-10-2007 |
dzieki za pomoc anika:)
Czyli jak bedzie miejsce to z fotelikiem moge wejsc.A wiesz co to ta poduszka podwyzszajaca? Moj maly nie skonczy jeszcze pol roku,a do pol roku trzeba miec jakas poduszke.Czy trzeba ja kupic?Czy wystarczy fotelik badz na kolanach. I prosze cie powiedz co z nazwiskiem dziecka.Bo jest napisane moje nazwisko+niemowle,zadnych danych dziecka. |
| frelcia | Post #5 2007-10-25 01:23 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: Skelmersdale - Lathom |
Poduszka podwyzszajaca jest tylko ulatwieniem dla ciebie i wiekszym bezpieczenstwem dla starszego dziecka, który potrafi sam siedziec. Male dziecko jesli juz nie ma miejsca na fotelik, mozesz wziasc na kolana.
Nazwisko dziecka nie jest wymagane przy bookowaniu biletu, sprawdzaja wszystko co trzeba na odprawie, co jest troszke inne niz w u takich lini lotniczych jak Ryanair lub Wizzair. Pozdrawiam Przyjaźń jest najdelikatniejszym kwiatem, który rozwija się z wzajemnych kontaktów międzyludzkich. Jeżeli nie dbamy o niego cierpliwie i niestrudzenie, więdnie i usycha, zanim otworzy wszystkie swoje pączki.
|
| anneczka | Post #6 2008-01-08 09:23 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 20-09-2007 Skąd: Stafford |
No to ja wróce do tego zagadnienia, jak to jest jak dziecko ma 4 tygodnie??chodzi mi o linie RYAN AIR, czy w przypadku tak malenkiego dziecka tez nie mogę wziąść fotelika dla dziecka??
Dlaczego większość ludzi mających kase robi z siebie BIEDAKÓW??To jest żałosne
|
| kik1976 | Post #7 2008-01-08 09:57 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: midlands |
tu pisze jak wol: wyciag z regulaminu
Dzieci i niemowlęta Aby uzyskać informacje o wymaganych dokumentach ze zdjęciem dla dzieci i niemowląt, zobacz rozdział zatytułowany "Dokumenty". Firma Ryanair nie przewozi osób nieletnich (w wieku poniżej 14 lat) bez opieki. Opieka i usługi specjalne są NIEDOSTĘPNE. Ryanair przewozi osoby nieletnie w wieku 14 lub 15 lat bez opiekuna WYŁĄCZNIE po wypełnieniu i podpisaniu przez rodzica lub opiekuna formularza ubezpieczenia na stanowisku odprawy w KAŻDYM miejscu odlotu. Dzieci w wieku poniżej 14 lat muszą podróżować z osobą towarzyszącą w wieku powyżej 16 lat w ramach tej samej rezerwacji. Pasażerowie w wieku 14 lub 15 lat, którzy podróżują bez opiekuna, muszą podczas odprawy okazać swój ważny dokument ze zdjęciem. Rodzic lub opiekun musi pozostać na lotnisku do czasu odlotu. Ze względów bezpieczeństwa dzieci w wieku poniżej 8 dni nie mogą podróżować. Ze względów bezpieczeństwa dzieci, które w dniu odlotu mają więcej niż 8 dni i mniej niż 2 lata, nie mogą podróżować w osobnym fotelu, lecz muszą siedzieć na kolanach osoby dorosłej. Opłata za przewóz niemowlęcia wynosi 7 £/10 € (lub równowartość w walucie lokalnej) od niemowlęcia za lot w jedną stronę (każda osoba dorosła może przewozić jedno dziecko). Do kabiny samolotu nie wolno wnosić wózków/fotelików dziecięcych. Nie można rezerwować dodatkowych miejsc dla niemowląt. Pozwolenie na bezpłatny limit bagażu nie dotyczy niemowląt. W przypadku osiągnięcia przez dziecko wieku 2 lat przed powrotem z podróży należy wnieść odpowiednie opłaty, opłacić podatki oraz dokonać innych opłat należnych za tę część podróży. Może być konieczne udowodnienie wieku dziecka, dlatego należy mieć ze sobą ważny dokument tożsamości dziecka ze zdjęciem w celu okazania go do kontroli (lub świadectwo urodzenia w przypadku podróży na trasie, na której nie jest wymagane posiadanie dokumentu identyfikacyjnego ze zdjęciem, tj. na trasie Irlandia — Irlandia Północna, na trasach krajowych w Wielkiej Brytanii i we Włoszech). Dzieci mieszkające w Hiszpanii/Francji w wieku poniżej 18 lat podróżujące bez rodziców/opiekunów prawnych na podstawie ważnego dowodu tożsamości lotami na obszarze EOG muszą mieć formularz (wydawany przez lokalny komisariat policji) zawierający pisemne pozwolenie na podróż od rodziców. Formularz ten należy przedstawić na stanowisku odprawy i podczas kontroli paszportowej. Bez tego formularza nie zostaną one wpuszczone do samolotu. Trasy portugalskie: Obywatele Portugalii oraz obcokrajowcy zamieszkali w tym kraju w wieku poniżej 18 lat, opuszczający teren Portugalii lub wkraczający na niego bez towarzystwa ojca, matki lub opiekuna prawnego, muszą mieć pozwolenie na podróż podpisane przez ojca, matkę lub opiekuna prawnego. Podpis ten powinien być poświadczony notarialnie, jeżeli ojciec, matka lub opiekun prawny mieszkają w Portugalii, albo uwierzytelniony przez ambasadę portugalską bądź konsulat w kraju, w którym mieszkają wymienione osoby. Zezwolenie na podróż jest wymagane również wtedy, gdy osoby nieletnie podróżują z osobą towarzyszącą inną niż ojciec, matka lub opiekun prawny. W takim przypadku zezwolenie na podróż musi wyraźnie określać nazwisko takiej osoby. Nieletni obcokrajowcy w wieku poniżej 18 lat podróżujący samodzielnie mogą nie zostać przepuszczeni przez granicę, jeżeli nie mają w Portugalii nikogo, kto mógłby odpowiadać za ich pobyt. Wszystkie dzieci narodowości łotewskiej w wieku do 18 lat podróżujące bez rodziców lub opiekuna muszą podczas odprawy okazać następujące dokumenty: — Ważny paszport i metrykę urodzenia wraz z pisemnym zezwoleniem rodziców lub opiekuna, które musi zostać podpisane przez notariusza potwierdzającego zgodę na podróż dzieci bez opieki. Ciąża W przypadku ciąży pojedynczej przebiegającej bez powikłań firma Ryanair ogranicza możliwość podróżowania po upływie 36 tygodnia ciąży, a w przypadku ciąży mnogiej po upływie 32 tygodnia. Od 28 tygodnia ciąży firma Ryanair wymaga okazania wydanego przez lekarza położnika zaświadczenia stwierdzającego, że ciąża przebiega bez powikłań, z podaniem spodziewanej daty porodu. W wydanym zaświadczeniu lekarz powinien potwierdzić dobry stan zdrowia pasażerki, brak swoich obaw co do odbycia przez nią lotu i brak jakichkolwiek przyczyn uniemożliwiających odbycie lotu. dodala odrazu kobiety w ciazy jakby ktos pytal |
| marcheweczka | Post #8 2008-01-08 20:03 (8 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿Rochdale✿✿ |
Cytat: 2008-01-08 09:23, anneczka napisał(a): No to ja wróce do tego zagadnienia, jak to jest jak dziecko ma 4 tygodnie??chodzi mi o linie RYAN AIR, czy w przypadku tak malenkiego dziecka tez nie mogę wziąść fotelika dla dziecka?? ✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| Pietra | Post #9 2008-02-08 18:12:50 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-02-2008 Skąd: Manchester |
Wózek oddaliśmy na samym początku odprawy, natomiast fotelik dla córeczki jak wchodzilismy na pokład samolotu, a nawet powiem Ci, ze jak wracałiśmy mala siedziala w foteliku razem z nami bo akurat mieliśmy to szczęscie, ze hostessy byly mile i nikt obok nas nie siedzial!!! nie martw sie wydaje mi sie ze we wszytskich liniach jest tak samo.
|
| kasiamartins | Post #10 2008-02-08 19:59:14 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-07-2007 Skąd: Newbury |
Ja wybieram sie niedlugo z moja niunia do Polski. Bedzie wtedy miala 10 miesiecy. Chcialam zapytac co z uszkami dziecka przy takim cisnieniu? Ja sama mam okropny bol tylko ze moge sobie wlozyc zatyczki ale takie malenstwo?? Wiem ze podaje sie picie ale moja Olivia jak nie chce jej sie pic to nie bedzie pila za zadne skarby. Moze jest cos o czym nie wiem zeby nie plakala
|