Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » Fotelik do samolotu

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Dom i Rodzina » Fotelik do samolotu

Nowy tematNowy post

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 2 z 4
madzia2811

Post #1

2007-08-07 20:29 (rok temu)

madzia2811

Z nami od: 16-07-2007

Dziękuje !:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

madzia2811

Post #2

2007-08-27 18:23 (rok temu)

madzia2811

Z nami od: 16-07-2007

Wróciłam w piatek z Polski - nie mialam problemu z wózkiem i fotelikiem. Wózek oddałam przy wejściu do samolotu a fotelik po odprawie bagazowej na osobnym stanowisku. Nie placilam za wózek ani fotelik.Leciałam liniami Easy Jet do Krakowa i z powrotem.:-)

Do góry stronyOffline

nicki85

Post #3

2007-09-28 23:05 (rok temu)

nicki85

Kobieta

Z nami od: 21-09-2007

Odnosnie EasyJet, lece z moja coreczka i ona wtedy bedzie miala prawie 7 miesiecy, na stronie jest napisane ze mozna miec fotelik samochodowy, podane sa wymiary itd i tu moje pytanie, czy ktos bral fotelik na poklad, jakie sa zasady itd i czy dziecko ma wtedy swoje miejsce??

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

frelcia

Post #4

2007-09-28 23:15 (rok temu)

frelcia

Kobieta

Moderator

Z nami od: 01-05-2007

Nicki odpowiedz masz powyzej w poscie.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

E-mailNumer MSN Messenger

ania_caterham

Post #5

2007-09-29 12:14 (rok temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

nicki85 latalam z corka dosc czesto jak byla mala. Musze powiedziec, ze tylko raz pozwolono mi wziasc fotelik do samolotu, bo byly akurat wolne miejsca. Lecialam lotem ... 3 lata temu ... cora miala wtedy niespelna roczek. We wszystkich innych przypadkach musialam zostawic fotelik przy schodach razem z wozkiem. Musisz wykupic osobny bilet dla dziecka jesli chesz, aby siedzialo osobno. Nie ma zagwarantowanego miesca w innym przypadku (niektore samoloty leca pelne). A jak nie to musi byc na kolanach.

a to jest ze strony easyjetu:

Jedna osoba może podróżować z nie więcej niż dwójką dzieci w wieku do lat dwóch. Niemowlęta mające nie więcej niż dwa tygodnie nie mogą odbywać podróży samolotem.

Dzieci w wieku lat dwóch i starsze muszą mieć wykupione własne miejsce siedzące w samolocie za tą samą opłatą co osoba dorosła.

Osoba dorosła ponosi odpowiedzialność za stosowne zabezpieczenie dziecka na zajmowanym przez nie miejscu w samolocie. W tym celu, easyJet zezwala osobie dorosłej na zabranie na podkład samolotu fotelika samochodowego dla każdego dziecka w wieku ponad sześć miesięcy, dla którego wykupiono miejsce siedzące w samolocie, przy czym fotelik musi posiadać sztywny szkielet metalowy lub z tworzywa, być nie szerszy niż 42 cm, posiadać paski kolanach, ramionach i pomiędzy nóżkami dziecka oraz umożliwiać dziecku podróż w pozycji siedzącej, twarzą do kierunku lotu. Poniżej przedstawiamy sposoby zapewnienia bezpieczeństwa podróżującego dziecka, zależnie od wieku:

Od 2 tygodni – do 6 miesięcy: niemowlę/poduszka podwyższająca/pas bezpieczeństwa.
Od 6 miesięcy do 2 lat: niemowlę/ poduszka podwyższająca lub odpowiedni fotelik samochodowy.
Od 2 lat do 3 lat: każdy odpowiedni fotelik samochodowy lub pas bezpieczeństwa
Od 3 lat wzwyż: fotelik/pas bezpieczeństwa.

Jeśli osoba dorosła podróżuje z kilkorgiem dzieci w wieku do dwóch lat, a żadne z nich nie ma poniżej 6 miesięcy, jedno dziecko może podróżować na kolanach osoby dorosłej, podczas gdy pozostałe dzieci muszą zajmować osobne siedzenia w fotelikach samochodowych zgodnie z podanymi wytycznymi.

Osoba dorosła z dwojgiem lub kilkorgiem dzieci poniżej sześciu miesięcy nie otrzyma zezwolenia na podróż.

Dziecko od dwóch do trzech lat może podróżować w foteliku samochodowym, zgodnie z wytycznymi podanymi w powyższej tabeli.

[ Ostatnio edytowany przez: ania_caterham 29-09-2007 12:20 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

nicki85

Post #6

2007-09-29 12:44 (rok temu)

nicki85

Kobieta

Z nami od: 21-09-2007

Frelcia to nie byla odpowiedz na moje pytanie, gdyby bylo to bym nie pytala, co nie???

No wlasnie jest napisane od 6-ciu miesiecy, zeby miec fotelik, odnosnie miejsca to musialam zaplacic za mala 14funtow, czy to znaczy ze bedzie miala swoje miejsce??
Bo w potwierdzeniu rezerwacji nic nie ma odnosnie tego, nawet nie ma imienia dziecka, tylko jest moje nazwisko + dziecko.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ania_caterham

Post #7

2007-09-29 12:55 (rok temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Chyba w takim razie nie masz wykupionego miejsca (chodzi mi o zarezerwowany osobny fotel) dla dziecka ... najlepiej zadzwon do nich i zapytaj sie. Mozesz rowniez wyslac zapytanie z ich strony interentowej ... odpowiadaja w ciagu kilku dni. Z tym fotelikiem bylo tak jak mowilam ... moglam wziasc ze soba na poklad i postawic na siedzeniu obok, ale tylko dlatego, ze samolot nie byl pelny i byly miejsca ... a nie wykupilam osobnego miejsca dla niej. Kiedy latalam tanimi liniami miejsc niestety nie bylo :( wiec siedziala mi na kolanach.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

aga_julia_oliver

Post #8

2007-09-29 21:46 (rok temu)

aga_julia_oliver

Z nami od: 23-08-2007

Nicki, 14 funtow to jest pewnie standardowa oplata za infant, do ktorej nie dolicza sie podatku lotniskowego. Jesli wykupilabys miejsce dla malej, to musialabys zaplacic tyle samo co za swoj bilet lub minimalnie mniej (zalezy od linii) plus podatek. Nie bedziesz wiec miec siedzenia dla malej, chyba, ze nie wszystkie miejsca beda zajete. O to czy mozesz wziasc fotelik na poklad zapytaj juz przy wyjsciu i to juz zalezy od ich dyskrecji. Dla pocieszenia dodam, ze rzadko kiedy nie ma kilku wolnych miejsc w samolocie i ja tylko raz musialam trzymac malucha na kolanach. Powodzenia

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #9

2007-09-29 23:27 (rok temu)

frelcia

Kobieta

Moderator

Z nami od: 01-05-2007

Cytat:

2007-09-29 12:44, nicki85 napisał(a):
Frelcia to nie byla odpowiedz na moje pytanie, gdyby bylo to bym nie pytala, co nie???

Nicki myslalam, ze wlasnie o taka odpowiedz Ci chodzi.

Poza tym sprawdzilam, ze placac £14 jak mówisz, placisz za Infant under 2 (£7 z UK i kolejne £7 za powrót).
Wiec ta cena nie obejmuje dodatkowego miejsca dla Twojego dzieciaka.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

E-mailNumer MSN Messenger

Catrina

Post #10

2007-10-24 11:57 (rok temu)

Catrina

Z nami od: 23-10-2007

witam kobitki
Ja niedlugo lece easyjet do Gdanska z bristolu. Dotychczas latalam ryanair. Lece z synkiem ok 5 miesiecy. Chce zabrac spacerowke i fotelik, zeby moc poruszac sie po polsce autem. Rozumiem, ze mozna wziac bezplatnie??? A co to jest ta poduszka podwyzszajaca? I nie rozumiem dlaczego w rezerwacji jest napisane moje nazwisko+niemowle. Nie potrzebuja zadnych danych niemowlecia, zadnego imienia nic???? Czy ktos moze wie cos na ten temat? Bardzo prosilabym o pomoc.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony