Str 5 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
no_wayy |
Post #1 Ocena: 0 2007-07-14 22:01 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2007 Skąd: Sheffield |
Cytat:
2007-07-14 18:48, mirabelka77 napisał(a):
odda do zlobka zeby zarobic na zlobek?to juz lepiej posiedziec z malenstwem,nauczyc sie podstaw angielskiego i potem znalezc lepiej platna prace,ja tak mysle
Z doświadczenia wiem, że w domu angielskiego nie podszkolisz. W moim mieście spotykają sie młode mamy Polki i raczej nie pracują i pracować w najbliższym czasie nie będą. Siedzą tu już po 2-3 lata a angielskiego ni w ząb.
|

|

|
|
|
mirabelka77 |
Post #2 Ocena: 0 2007-07-14 22:11 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2007 Skąd: londyn |
nie napisalam ze podszkoli -nauczy sie podstaw, a podszkoli pozniej z dnia na dzien,w zyciu codziennym-szkole,pracy itp,trzeba chciec,moze te mamy ktore znasz nie chca bo wola spedzic ten czas z dziecmi kiedy ich najbardziej potrzebuja,to tez trzeba uszanowac
|

|
 |
|
narviola |
Post #3 Ocena: 0 2007-07-17 12:34 (18 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2006 Skąd: POZNAŃ/ |
Cytat:
2007-07-03 23:57, vitek napisał(a):
To skorzystaj z opcji 'Edytuj'. A koleżanka z góry, naprawdę nie stać cię na mleko po 50p pinta? Ani na banany po 80p? A ja myślałem że to ja bieduję  Dostajesz co tydzień furę szmalu z children benefit i tax credit, jeszcze bony na mleko chcesz??
Madę dla VITKA- ZOSTAŃ OJCEM I WTEDY ZAJMUJ GŁOS.Jeżeli cos komus sie należy to dlaczego tego nie przyjąć? To nie jest żebranie- TAKIE PRZYWILEJE. A widzisz, gdyby Twoje dziecko nie wypiło tego mleka to i Tobie skapnełoby się i bananka tez byś przegryzł, więc po co te złośliwości z Twojej strony? NARVIOLA
|

|
 |
|
vitek |
Post #4 Ocena: 0 2007-07-17 14:30 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Tak się składa słoneczko że jestem ojcem trojga dzieci.
Odróżnijmy 2 rzeczy: pobieranie zasiłku rodzinnego i tax credit jest ok, wszyscy to dostają i nie widzę problemu.
Natomiast zapomogi typu: na mleko, na mundurek szkolny są to pieniądze przeznaczone dla ludzi ubogich, bezrobotnych, i w inny sposób doświadczonych przez los i potrzebujących pomocy. Więc pozostawmy je potrzebującym. Chyba że ktoś do takich należy, wtedy niech się ubiega. The Mythbuster
|

|

|
|
lizka |
Post #5 Ocena: 0 2007-07-17 16:43 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-03-2007 |
po pierwsze nie powiedzilam ze praca w fabryce to dno,ale nie kazdy by tam pracowal nawet niewiem za jaka stawke ja bym tam nie pracowala...dla mnie liczy sie mila atmosfera i nie ciezka praca a nie funty..po drugie niewiem gdzie ty mieszkasz bo akurat w moim miescie moja corka chodzi do przedszkola i jest za darmo..a chyba wiem bo za nie nie place...po trzecie gdzie ta dziewczyna ma podszkolic ten angielski ogladajac newsy przez caly dzien?juz ja znam ludzi co sa tu po 2 lata i nie moga sie skomunikowac...w domu nic ona nie osiagnie,a dziecku sie nic nie stanie .to nie zoo tylko zlobek na milosc boska..tymbardziej ze moze ty nie wyslalabys dziecka do przedszkola bo moze masz lepsza sytuacje bo gdybys miala problemy finasowe to bys biegiem oddala..mysle ze decyzja nalezy do niej samej...
|

|
 |
|
|
lizka |
Post #6 Ocena: 0 2007-07-17 16:51 (18 lat temu) |
vitka popre tutaj z jednej strony poniewaz ma racje....nie rozumiem slowa "nalezy sie"moze zacznij patrzec na to z innej strony ze moze zarob sobie wlasnym i raczkami na pewne potrzeby bo bylo nie bylo jestesmy tu obcy i zawsze bedziemy,a ciagnieciem benefitow i innych takich nie powiekszamy sobie grona przyjaciol u anglikow tylko zaczynaja na nas patrzec ja na biednych krewnych...tak jak napisalam wczesniej ja mialm corke w tych czasach w uk kiedy nie nalezaly mi sie ani benefity ani tax credit i przezylam ,a dlaczego bo nie czekalam az mi ktos rzuci czek tylko zasowalam od rana do wieczora,krew mnie zalewa jak slysze od polakow "bo mi sie nalezy" a moze pokazcie ze umiecie sobie zarobic a nie tylko zebrac...nie mowie ze wszyscuy sa tacy bo znam ludzi ktorzy zyja tu na poziomie i maja glebowko gdzies zapomogi i inne takie...
|

|
 |
|
mirabelka77 |
Post #7 Ocena: 0 2007-07-17 17:40 (18 lat temu) |
chyba troche przesadzacie, jezeli ta dziewczyna ma ciezka sytacje materialna i zlozy aplikacje o ten czy inny benefit,to odpowiednia temu instytucja oceni czy sie jej 'nalezy' czy tez nie a nie Wy,przeciez pisze ze jej maz pracuje i nie mozecie od dziewczyny oczekiwac ze zaraz po przyjezdzie bedzie na tyle zorientowana ze odda dziecko do nieznajomego srodowiska i obcego jezyka i poleci do swietnie platnej pracy bez angielskiego.
I do Lizki:
wiem ze bylo ciezko czytala gdzies w poscie Twoja historie i naprawde bylas dzielna ale daj innym troche czasu a moze ta dziewczyna tez zostanie kiedys prawnikiem/prokuratorem,kto wie?
|

|
 |
|
lizka |
Post #8 Ocena: 0 2007-07-17 18:02 (18 lat temu) |
przeczytaj to co napisalam na poczatku do niej ,nie ma nikt przeciwko zeby brala te talony na mleko...ale jej tylko radze zeby szla do przodu ,dziecko im mniejsze tym szybciej sie nauczy jezyka a i ona jak pojdzie do pracy to bedzie miala wieksze sznase na nauke...a w polskim srodowisku-sorry nie nauczy sie angielskiego bo nie sadze ze bedzie mowic do meza po ang w domu,przeciez ten jej maz tez sie nie zaparacuje na smierc...wiesz sama ze emigracja wymaga pewnych poswiecen i ja jej tylko dobrze radze...tak jak mowie zanm polki ktore siedza z dziecmi w domu,pozakladaly sobie jakies smieszne kolka towarzyskie na ktorych bylam raz i ucieklam,poniewaz no nietety nie naleze do kobiet z utapirowanymi wlosami i sztucznymi paznokciami,siedza pija kawke caly dzien a biedni mezowie,kochankowie i chlopaki zasuwaja w fabrykach po 12 g zeby je utrzymac-wiesz co to jest zenujace,przerazajace...nic tylko kupa pustych bab bez ambicjii i planow na zycie...wierze ze ta dziewczyna bedzie miala super zycie jesli pomysli jak najlepiej wysc z tej sytuacji...jesli ktos zdecydowal na zycie zagranica powinnien stawicz czola a ona napewno jest silna dziewczyna tylko tzreba nia pokierowac takie jet moje zdanie...
|

|
 |
|
aguchaw |
Post #9 Ocena: 0 2007-07-17 23:20 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
chyba troszeczke przesadzacie dziewczyna zadała proste pytanie a wy jej dajecie całe mnostwo rad. uwazam ze ona sama wie najlepiej kiedy szukac pracy i oddac dziecko do złobka w koncu to ona jest matka i na pewno swietnie daje sobie rade  Agucha
|

|

|
|
mirabelka77 |
Post #10 Ocena: 0 2007-07-18 07:46 (18 lat temu) |
i w zasadzie tyle na ten temat
|

|
 |
|