Str 4 z 13 |
|
---|---|
GLAMUR | Post #1 Ocena: 0 2007-07-16 08:24 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: LIVERPOOL |
WITAM PONOWNIE ,ZNóW MAM PYTANIE , ZA ODPOWIEDZI Z GóRY DZIęKUJę.CHODZI MI O WYPEłNIENIE DOKUMENTóW WTC.Tak jak pisałam wcześniej , mój mąż pracuje w Angli ja natomiast z dziećmi jestem (jeszcze )w Polsce.W w związku z tym czy przy wepełnianiu WTC w rubryce PARTNER ma On wpisać moje dane czy nie podawać wogłle.Może ktoś z państwa będzie mógł mi poradzić.POZDRAWIAM I PROSZę JAK NAJSZYBCIEJ O ODPOWIEDZI!!!!!!!
|
AGALON | Post #2 Ocena: 0 2007-07-16 09:58 (18 lat temu) |
Konto usunięte |
Partner powinien cie dopisac. kwestia tylko tego za ile przyjedziesz do UK.bo aby sie starac o benefity bedzie wymagany twoj NIN a skoro jestes w Polsce to zapewne go nie posiadasz.
poza tym w taxach jest napisane ze partner to osoba z ktora wspolnie prowadzi sie gospodarstwo domowe (mieszka) i na podstawie zarobkow i osob mieszkajacych pod danym "dachem" obliczaja wysokosc taxow. pozdrawiam |
Alain | Post #3 Ocena: 0 2007-07-17 14:55 (18 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2007 |
Drogi AndrzejuW. Nie jestem do końca pewny, czy masz rację co do WTC i CTC. Jestem tutaj z rodziną dwa miesiące i już jestem w trakcie załatwiania WTC i CTC. Na infolinii powiedzieli mi, że wezmą pod uwagę prognozę moich dochodów za rok podatkowy 2007/2008 oraz przybliżone dochody z Polski za rok ubiegły. Warunkiem otrzymania tych dodatków jest posiadanie NIN oraz legalne zatrudnienie powyżej 30 godzin w tygodniu. Dzisiaj dostałem formularze, które zamawia się na infolinii (robią krótkie rozeznanie czy dodatki się należą). Trzeba je wypełnić, wysłać i czekać! Jeżeli chodzi o CHB to dzieci nie muszą być nawet w Anglii. Wystarczy mieć NIN i legalną pracę.
Pozdrawiam, Alain |
aguchaw | Post #4 Ocena: 0 2007-07-18 02:14 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
Cytat: 2007-05-05 16:20, mirabelka77 napisał(a): zloz wnioski,ale decyzje i tak przyznaja po otrzymaniu wszystkich dokumentow czyli beda czekali na akt urodzenia,a potem aplikuj jeszcze raz o SSGM wraz z listem ze oczekiwalas na w/w decyzje,moze to byc nawet jezeli dzidzia ukonczy 3 m-ce.ja tak zrobilam i przyznali mi za drugim razem bez problemu. ale moze wypowie sie ktos kto dostal SSMG przed urodzeniem dzidzi ,ja mowie o swoich doswiadczeniach mirabelka mam pytanie dotyczace SSGM kiedy skladalas odwolanie ? ja juz dostalam odpowiedz ze mi nie przysluguje bo nie otrzymuje ani WTC ani CTC (zlozylam ale jeszcze mi nie przyznali)a minely juz 4 miesiace od urodzenia Gabi w ciagu jakiego czasu odwolalas sie i czy zalaczylas tylko informacje ze juz przyznali Ci CTC czy zlozylas papiery jeszcze raz jesli mozesz to podpowiedz co mam robic i czy cos sie jeszcze da z tym zrobic dziekuje i pozdrawiam ![]() Agucha
|
mirabelka77 | Post #5 Ocena: 0 2007-07-18 07:57 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2007 Skąd: londyn |
jak nam przyznali WTC i CTC to sie odwolalam,napisalam kiedy zlozylam podanie o taxy i zalaczylam decyzje o przyznaniu i dostalamSSMG,corka miala juz z pol roczku,powodzenia
![]() |
|
|
aguchaw | Post #6 Ocena: 0 2007-07-18 09:01 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2007 |
dzieki mirabelka!!!!
tez sprobuje zobaczymy co z tego wyjdzie ale z doswiadczenia wiem ze wszystko zalezy od urzednika ![]() Agucha
|
Post #7 Ocena: 0 2007-07-24 19:59 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
TomekCheltenham | Post #8 Ocena: 0 2007-07-28 22:23 (18 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2007 Skąd: Cheltenham |
Goya, jesli to mozliwe skontaktow sie prosze ze mna mailem lub przez gg, mam do Ciebie kilka pytan w sprawie benefitow. Pozdrawiam, cervus@poczta.fm lub gg 1949480
I jeszcze jedno pytanie: znalezlem tutaj informacje ze w sprawie benefitow nalezy dzwonic na infolinie, czy mozecie mi podac numer telefonu? Z moim angielskim nie jest zle ale czy jest szansa porozmawiania wtedy z jakas polskojezyczna osoba ktora rozwieje moje watpliwosci? [ Ostatnio edytowany przez: TomekCheltenham 28-07-2007 22:30 ] Szukam osób z malym dzieckiem mieszkajacych w Cheltencham
|
Post #9 Ocena: 0 2007-07-29 15:33 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
bircyk | Post #10 Ocena: 0 2007-07-30 21:23 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2007 |
sory Vitek ale wprowadzasz co poniktore osoby w bład, niestety, jesli małozonek przebywa za granica i ma legalna prace, a malzonka pobiera zasilek wychowawczy i rodzinny, niestety moga sie spodziewac ze odbiora im oba i jeszcze do tego zaplaca odsetki i kaza im oddac tenze zasilek i dodatek.. zmienilo sie prawo i starajac sie o zasilek wychowawczy a takze/lub rodzinny maz sklada dochody z ostatnich lat i jesli przekroczymy magiczna kwote 504zł na os(a wiadomo pracujac za granica przekroczymy ja) wtedy nie nalezy sie prawo do zasilku,o zonie nie wspominam poniewaz jesli nie pobiera jakiejs renty lub dodatkow,kozysta z zasady dochodu utraconego- jesli oczywiscie pracowala wczesniej,co do osob ktore wczesniej spelnialy warunki a teraz nie spelniaja, jednostka ktora wyplaca pieniazki,oczywiscie jesli sie dowie -na pewno sie upomni o pieniazki pobierane nielegalnie..
|