MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Child Benefit , Working Tax Credit , Child Tax Credit

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 3 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

oliwkawkaAM

Post #1 Ocena: 0

2007-06-25 19:12 (18 lat temu)

oliwkawkaAM

Z nami od: 20-06-2007

Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź!Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat.Do Home Office właśnie się rejestruje. Pozdrawiam serdecznie. bardzo wdzieczna oliwka:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Agunia_UK

Post #2 Ocena: 0

2007-06-25 20:44 (18 lat temu)

Agunia_UK

Z nami od: 02-05-2007

AndrzejW:Skad ty masz takie informacje?!A moze czekałes na przyznanie pomocysocjalnej rok czasu?? a to jest roznica:)po 3 miesiacach pracy w UK dostałam pomoc socjalna,moje dzieci były jeszcze w Polsce a ja juz dostawałam na nie child benefit.Prosze nie piszcie bzdur i nie wprowadzajcie ludzi w błąd,przeciez chodzi o to zeby sobie pomagac a nie utrudniac.Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

goya26

Post #3 Ocena: 0

2007-06-25 21:43 (18 lat temu)

goya26

Z nami od: 11-01-2007

witam:-]
MOja przygod z zasiłkami , była taka :-]
w pazdzierniku ja i maz przylecielismy do Uk i maz niedługo po przylocie podją prace. załatwienie dokumentów tj NIN i HM w jego przypadku troche trwło i w komplecie miał je w okolicy konca stycznia . wtedy zadzwonilismy do urzedu z prosbą o wnioski na zasiłki , tak owe zostały wysłane mam pocztą , złozyłam je na koniec lutego. zaznaczam ze nasz syn był w tym czasie w PL u dziadków bo konczył szkołe. czesto zadwano mi pytanie w korespondencji gdzie jest dziecko <adres zamieszkania ,adres opiekuna , adres szkoły do ktorej chodzi> oraz pytania dotyczace utrzymania dziecka <ile wysyłam na syna> cała korespondencja zakonczyła sie w okolicy poczatku maja a na koniec maja mialam pełne wyrównanie za wzystkie zasiłki. a jedyne co to mnie w miedzy czasie skierowano na wyrobienie sobie NIN :)Moj syn jest juz z naami i jedyne co musze zrobic to zgłosic im ten fakt :)

pozdrawiam i mam nadzieje ze te informacje komus sie przydadzą;)

Do góry stronyOffline

GLAMUR

Post #4 Ocena: 0

2007-07-12 07:48 (18 lat temu)

GLAMUR

Kobieta

Z nami od: 17-05-2007

witam.Mam pytanie .Ale najpierw przedstawię sytuację.Mój mąż od roku przebywa w Anglii.Ja pobieram w Polsce rodzinne na dzieci i oprócz tego jestem na urlopie wychowawczym (płatnym).CZY GDYBYM CHCIAŁA POBIERAĆ CHILD BENEFIT Z ANGLII MUSIAŁABYM SIĘ RÓWNIEŻ ZRZEC SIĘ PŁATNEGO URLOPU WYCHOWAWCZEGO.jEŚLI KTOŚ JEST W TEMACIE I MÓGŁBY UDZIELIĆ INFORMACJI BĘDĘ WDZIĘCZNA

[ Ostatnio edytowany przez: GLAMUR 12-07-2007 07:51 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2007-07-12 10:02 (18 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

jesli mnie pamiec nie mysli, to platny wychowawczy przysluguje po spelnieniu pewnych warunkow.i jest to zasilek. chybz, ze mowisz o macierzynskim. w przypadku pierwszego, jesli chcesz pobierac child benefit, to radze zrezygnowac z zasilkow w polsce,bo prawdopodobnie je odejma, pozatym rodzinny tez ma bariere dochodowa i jesli twoj maz tu pracuje, to wydaje mi sie , ze ja przekraczacie.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

GLAMUR

Post #6 Ocena: 0

2007-07-12 10:12 (18 lat temu)

GLAMUR

Kobieta

Też tak myślę, że bedę musiała zrezygnować ze wszystkiego w Polsce, żeby dostawać w Anglii.DZIęKI ZA ODPOWIEDż I MIłEGO DNIA żYCZę:-D

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

vitek

Post #7 Ocena: 0

2007-07-12 11:51 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Urlop wychowawczy nie ma żadnego wpływu na Children Benefit.
Zadne inne zasiłki ani uzyskiwane dochody także nie.
Jeśli dostajesz zasiłek rodzinny w Polsce, jego kwota będzie odjęta od tego co dostaniesz w UK. Czyli w każdym przypadku w sumie otrzymasz te same pieniądze.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2007-07-12 13:55 (18 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

zasilek rodzinny w polsce w przeciwienstwie do angielskiego ma obwaranowania wysokosci dochodu, http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/8267, tu jest opisany zaslek rodzinny.
Komu przysługuje zasiłek wychowawczy i jaka jest jego wysokość?

Zasiłek wychowawczy przysługuje uprawnionej, jeżeli przeciętny dochód miesięczny na osobę w jej rodzinie nie przekracza 25 % przeciętnego wynagrodzenia ogłoszonego przez Prezesa GUS dla celów emerytalnych za rok kalendarzowy poprzedzający okres zasiłkowy. Prawo do zasiłku wychowawczego ustala się na okres 12-miesięczny od dnia 1 czerwca bieżącego roku. Przy ustalaniu dochodu rodziny uwzględnia się dochody brutto małżonka oraz dzieci osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. W tym dochodzie nie uwzględnia się dochodów uzyskiwanych przez osobę uprawnioną przed nabyciem prawa do zasiłku wychowawczego. Wyłączenie to nie dotyczy: emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy.

Za jaki okres przysługuje zasiłek wychowawczy?

Zasiłek przysługuje do czasu ukończenia urlopu wychowawczego.

Kiedy zasiłek wychowawczy nie przysługuje?

* jeżeli korzysta się z urlopu wychowawczego krótszego niż 3 miesiące,

* jeżeli dochód na osobę w rodzinie jest wyższy niż 25 % przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego,

* jeżeli umieszcza się dziecko w przedszkolu lub innej placówce opiekuńczo-wychowawczej,

* jeżeli w okresie urlopu wychowawczego podejmuje się pracę zarobkową, a także jeżeli pobiera się emeryturę lub rentę i łączny dochód przekracza miesięcznie kwotę stanowiącą 60% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w poprzednim roku kalendarzowym.

Jakie dokumenty są wymagane i kto wypłaca zasiłek?

Ustalenie prawa do zasiłku i jego wypłata następuje na pisemny wniosek osoby zainteresowanej. Wraz z wnioskiem należy złożyć oświadczenie o dochodach rodziny.

Zasiłek wychowawczy wypłaca pracodawca, który udzielił uprawnionej urlopu wychowawczego. Jeśli pracodawca nie jest uprawniony do wypłacania zasiłków z ubezpieczenia społecznego - właściwy oddział ZUS.

Zasiłek wychowawczy wypłacany jest na wniosek pracownicy. Matka może zwrócić się do ZUS o ustalenie uprawnienia do pobierania zasiłku i jego wysokości.

a to jest o wychowawczym.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

GLAMUR

Post #9 Ocena: 0

2007-07-12 16:07 (18 lat temu)

GLAMUR

Kobieta

Cytat:

2007-07-12 11:51, vitek napisał(a):
Zadne inne zasiłki ani uzyskiwane dochody także nie.
Jeśli dostajesz zasiłek rodzinny w Polsce, jego kwota będzie odjęta od tego co dostaniesz w UK. Czyli w każdym przypadku w sumie otrzymasz te same pieniądze.

CZYLI ROZUMIEM że URLOP WYCHOWAWCZY MA JEDNAK WPłYW NA BENEFITY W ANGLI.BO MUSZę WYBIERAć ALBO W POLSCE ALBO W ANGLII.:-(

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

vitek

Post #10 Ocena: 0

2007-07-12 20:11 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2007-07-12 16:07, GLAMUR napisał(a):
Cytat:

2007-07-12 11:51, vitek napisał(a):
CZYLI ROZUMIEM że URLOP WYCHOWAWCZY MA JEDNAK WPłYW NA BENEFITY W ANGLI.

No cóż, jeśli tak zrozumiałaś to nie mam innego wyjścia jak iść się napić :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,