Str 3 z 13 |
|
---|---|
oliwkawkaAM | Post #1 Ocena: 0 2007-06-25 19:12 (18 lat temu) |
Z nami od: 20-06-2007 |
Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedź!Nigdzie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat.Do Home Office właśnie się rejestruje. Pozdrawiam serdecznie. bardzo wdzieczna oliwka
![]() |
Agunia_UK | Post #2 Ocena: 0 2007-06-25 20:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 02-05-2007 |
AndrzejW:Skad ty masz takie informacje?!A moze czekałes na przyznanie pomocysocjalnej rok czasu?? a to jest roznica
![]() |
goya26 | Post #3 Ocena: 0 2007-06-25 21:43 (18 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2007 Skąd: ASHTON-under-LYNE |
witam
![]() MOja przygod z zasiłkami , była taka ![]() w pazdzierniku ja i maz przylecielismy do Uk i maz niedługo po przylocie podją prace. załatwienie dokumentów tj NIN i HM w jego przypadku troche trwło i w komplecie miał je w okolicy konca stycznia . wtedy zadzwonilismy do urzedu z prosbą o wnioski na zasiłki , tak owe zostały wysłane mam pocztą , złozyłam je na koniec lutego. zaznaczam ze nasz syn był w tym czasie w PL u dziadków bo konczył szkołe. czesto zadwano mi pytanie w korespondencji gdzie jest dziecko <adres zamieszkania ,adres opiekuna , adres szkoły do ktorej chodzi> oraz pytania dotyczace utrzymania dziecka <ile wysyłam na syna> cała korespondencja zakonczyła sie w okolicy poczatku maja a na koniec maja mialam pełne wyrównanie za wzystkie zasiłki. a jedyne co to mnie w miedzy czasie skierowano na wyrobienie sobie NIN ![]() ![]() pozdrawiam i mam nadzieje ze te informacje komus sie przydadzą ![]() |
GLAMUR | Post #4 Ocena: 0 2007-07-12 07:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: LIVERPOOL |
witam.Mam pytanie .Ale najpierw przedstawię sytuację.Mój mąż od roku przebywa w Anglii.Ja pobieram w Polsce rodzinne na dzieci i oprócz tego jestem na urlopie wychowawczym (płatnym).CZY GDYBYM CHCIAŁA POBIERAĆ CHILD BENEFIT Z ANGLII MUSIAŁABYM SIĘ RÓWNIEŻ ZRZEC SIĘ PŁATNEGO URLOPU WYCHOWAWCZEGO.jEŚLI KTOŚ JEST W TEMACIE I MÓGŁBY UDZIELIĆ INFORMACJI BĘDĘ WDZIĘCZNA
[ Ostatnio edytowany przez: GLAMUR 12-07-2007 07:51 ] |
kik1976 | Post #5 Ocena: 0 2007-07-12 10:02 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
jesli mnie pamiec nie mysli, to platny wychowawczy przysluguje po spelnieniu pewnych warunkow.i jest to zasilek. chybz, ze mowisz o macierzynskim. w przypadku pierwszego, jesli chcesz pobierac child benefit, to radze zrezygnowac z zasilkow w polsce,bo prawdopodobnie je odejma, pozatym rodzinny tez ma bariere dochodowa i jesli twoj maz tu pracuje, to wydaje mi sie , ze ja przekraczacie.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
|
|
GLAMUR | Post #6 Ocena: 0 2007-07-12 10:12 (18 lat temu) |
Też tak myślę, że bedę musiała zrezygnować ze wszystkiego w Polsce, żeby dostawać w Anglii.DZIęKI ZA ODPOWIEDż I MIłEGO DNIA żYCZę
![]() |
vitek | Post #7 Ocena: 0 2007-07-12 11:51 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Urlop wychowawczy nie ma żadnego wpływu na Children Benefit.
Zadne inne zasiłki ani uzyskiwane dochody także nie. Jeśli dostajesz zasiłek rodzinny w Polsce, jego kwota będzie odjęta od tego co dostaniesz w UK. Czyli w każdym przypadku w sumie otrzymasz te same pieniądze. The Mythbuster
|
kik1976 | Post #8 Ocena: 0 2007-07-12 13:55 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
zasilek rodzinny w polsce w przeciwienstwie do angielskiego ma obwaranowania wysokosci dochodu, http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/8267, tu jest opisany zaslek rodzinny.
Komu przysługuje zasiłek wychowawczy i jaka jest jego wysokość? Zasiłek wychowawczy przysługuje uprawnionej, jeżeli przeciętny dochód miesięczny na osobę w jej rodzinie nie przekracza 25 % przeciętnego wynagrodzenia ogłoszonego przez Prezesa GUS dla celów emerytalnych za rok kalendarzowy poprzedzający okres zasiłkowy. Prawo do zasiłku wychowawczego ustala się na okres 12-miesięczny od dnia 1 czerwca bieżącego roku. Przy ustalaniu dochodu rodziny uwzględnia się dochody brutto małżonka oraz dzieci osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. W tym dochodzie nie uwzględnia się dochodów uzyskiwanych przez osobę uprawnioną przed nabyciem prawa do zasiłku wychowawczego. Wyłączenie to nie dotyczy: emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy. Za jaki okres przysługuje zasiłek wychowawczy? Zasiłek przysługuje do czasu ukończenia urlopu wychowawczego. Kiedy zasiłek wychowawczy nie przysługuje? * jeżeli korzysta się z urlopu wychowawczego krótszego niż 3 miesiące, * jeżeli dochód na osobę w rodzinie jest wyższy niż 25 % przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego, * jeżeli umieszcza się dziecko w przedszkolu lub innej placówce opiekuńczo-wychowawczej, * jeżeli w okresie urlopu wychowawczego podejmuje się pracę zarobkową, a także jeżeli pobiera się emeryturę lub rentę i łączny dochód przekracza miesięcznie kwotę stanowiącą 60% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w poprzednim roku kalendarzowym. Jakie dokumenty są wymagane i kto wypłaca zasiłek? Ustalenie prawa do zasiłku i jego wypłata następuje na pisemny wniosek osoby zainteresowanej. Wraz z wnioskiem należy złożyć oświadczenie o dochodach rodziny. Zasiłek wychowawczy wypłaca pracodawca, który udzielił uprawnionej urlopu wychowawczego. Jeśli pracodawca nie jest uprawniony do wypłacania zasiłków z ubezpieczenia społecznego - właściwy oddział ZUS. Zasiłek wychowawczy wypłacany jest na wniosek pracownicy. Matka może zwrócić się do ZUS o ustalenie uprawnienia do pobierania zasiłku i jego wysokości. a to jest o wychowawczym. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
GLAMUR | Post #9 Ocena: 0 2007-07-12 16:07 (18 lat temu) |
Cytat: 2007-07-12 11:51, vitek napisał(a): Urlop wychowawczy nie ma żadnego wpływu na Children Benefit. Zadne inne zasiłki ani uzyskiwane dochody także nie. Jeśli dostajesz zasiłek rodzinny w Polsce, jego kwota będzie odjęta od tego co dostaniesz w UK. Czyli w każdym przypadku w sumie otrzymasz te same pieniądze. ![]() |
vitek | Post #10 Ocena: 0 2007-07-12 20:11 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: 2007-07-12 16:07, GLAMUR napisał(a): Cytat: 2007-07-12 11:51, vitek napisał(a): Urlop wychowawczy nie ma żadnego wpływu na Children Benefit. No cóż, jeśli tak zrozumiałaś to nie mam innego wyjścia jak iść się napić ![]() The Mythbuster
|