Str 373 z 1051 |
|
---|---|
dominikana36 | Post #1 Ocena: 0 2020-10-17 22:23:53 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Garandiela ja robie "na oko". Ok 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli ( ja nie uznaje puszek), 2-3 marchewki, cebula, czosnek zeszklone na oleju chilli, szklanka orzechow wloskich i pestek ze slownecznika (pol na pol), przyprawy jakie sobie zyczysz. Jak jesz jajka to jedno jajko jak nie to lindseseeds rozmieszane do porcji 1 jajka. Wszystko do malaksera, pieczemy w 200C ok 1-1.5 h (no az sie upiecze). Ja pieke w tortownicy, na papierze do pieczenia spryskanym olejem.
A jaki masz przepis na weganski barszcz bialy? |
Garandiela | Post #2 Ocena: 0 2020-10-17 23:09:35 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2020 Skąd: Glasgow |
Dominikana36,to fantastycznie, ze "na oko" Bo ja inaczej gotowac nie potrafie. U mnie wszystko w kuchni " na oko". Bardzo dziekuje za przepis.Ja czesto uzywam fasoli z puszki ale przyznaje Ci racje, ze trzeba zerwac z tym lenistwem, no I zdrowe to tez nie jest ani dla srodowiska przyjazne.
Buraczki robie weganskie, zwyczajnie nie dodaje smietany, tylko smazona cebule, sok z cytryny, sol I pieprz, no I ciutke maki. Barszcz bialy jest ze smietna. My jestesmy wegetarianskie pozeracze, staramy sie na wegansko ale jajka I smietana SA w naszej diecie, I ser zolty tez. Mleko juz nie Bo uzywam owsianego glownie a czasem sojowego. Moj barszcz bialy to wywar z marchewki,pietruszki, ziemniaka, selera,pora, z lisciem laurowym, zielem angielskim,zabkiem czosnku,kucharkiem.Jak juz to wszystko pieknie smakuje to zageszczam troszke maka I dodaje Duzo smietany, sok z cytryny dla kwasnosci I ciutke chrzanu, posypuje suszonym majerankiem I swiezo posiekana, zielona pietruszka, no I pieprzem. Tak wszystko "na oko" ![]() ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #3 Ocena: 0 2020-10-18 08:17:13 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Pasztetu z soczewicy już dawno nie robiłam, pewnie trzeba bedzie znów zrobić, bo lubię. Lubie wszelkie te wegetariańskie mazidła na kanapki, choc raczej jestem mięsożerna. Wolę jednak taka paste czy pasztet wegetariański niz sklepową wędlinę. Tej w sumie sie u mnie nie je. Czasem sama robie jakies mięso na kanapki
Ja miałam wczoraj oglądac film wieczorem, ale po tej jeździe w deszczu mnie ścieło i o 20 tej juz spałam. Wyspałam się za to za wszystkie czasy. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Misia13 | Post #4 Ocena: 0 2020-10-18 08:32:28 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Soczewica..... to co to? Zaraz szukam, hehe lentil.
Taz ja mam tego w mieszlkaniu kilka kilogramow. To fasola, taka mala, zielona. |
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2020-10-18 08:37:25 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-10-18 08:32:28, Misia13 napisał(a): To fasola, taka mala, zielona. Nie tylko zielona ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
Misia13 | Post #6 Ocena: 0 2020-10-18 08:46:41 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
U mnie to ta z gornego lewego rogu. Nigdy nie jadlam. Moj pichci z tego "po swojemu"
![]() [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 18-10-2020 08:47 ] |
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2020-10-18 08:50:16 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja jadłam jak na razie trzy z tych z obrazka. Lubie pasztet z soczewicy, czy curry. Robiłam też kiedys paste na kanapki
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Wembley27 | Post #8 Ocena: 0 2020-10-18 09:08:58 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja miałam wczoraj oglądac film wieczorem, ale po tej jeździe w deszczu mnie ścieło i o 20 tej juz spałam. Wyspałam się za to za wszystkie czasy. Tak jak ja o 20 juz spalam Ide do pracy |
Adacymru | Post #9 Ocena: 0 2020-10-18 12:40:53 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Ostatnie koszenie trawy w tym roku, musze jeszcze mech potem potraktować żelazem i popatrzeć za jakąś odzywka do trawy, zeby się przed zima wzmocniła. Lisci w ogródku bedzie chyba caly kosz. Pogoda piekna od paru dni, to mi się kosiarka nie utopi w błocie. Rosol ogotowany wczoraj, bo w sklepie bylo tyle przecenionych pięknych padlin, ze szkoda było zostawić. Zamrażarka pelna, nawet pietruszka sie nie zmiesci
![]() papushkas-borscht-by-olia-hercules
Ada
|
Garandiela | Post #10 Ocena: 0 2020-10-18 19:58:34 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2020 Skąd: Glasgow |
Pasztet w piekarniku!Zobaczymy co mi sie wypiecze😂Przyjemnie sie mieszalo wszystkie skladniki razem. Niestety czerwona fasola z puszki I nie mialam czosnku w domu!O zgrozo!Nie rozumiem jak sie to stalo, Bo Bez czosnku I swiezo wycisnietego soku z cytryny, zyc nie moge😂
[ Ostatnio edytowany przez: Garandiela 18-10-2020 19:59 ] |