Str 364 z 1056 |
|
---|---|
VingaSandemo | Post #1 Ocena: 0 2020-10-04 11:49:43 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
DZiekuje Zosia za natchnienie, mam troche jablek bedzie dobre ciacho.Polewe robisz z cukru pudru, wody i cynamonu?
Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2020-10-04 13:21:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Przygotowalam warzywka na obiad, bedzie pieczony kurczak.
|
gosian | Post #3 Ocena: 0 2020-10-04 13:33:24 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
![]() Cytat: 2020-10-04 11:12:00, ZosiaS napisał(a): Cytat: 2020-10-04 10:25:47, karjo1 napisał(a): Myslalam, ze to jakies proste, na szybko do ogarniecia, a tu faktycznie pol dnia roboty z jablecznikiem. Mega szybkie, mega proste i naprawdę jabłkowe ciasto. Polecam z cynamonową polewą. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>ZosiaS</i> 04-10-2020 11:13 ] Bardzo podobne ciasto do salcesonu, który kiedyś podawałam. Zamiast masła, 1 szkl oleju i jajka się ubija na puszystą masę. Cynamon i kakao szło do środka. Rzeczywiscie te ciasta robią się piorunem i zawsze wychodzą. Nie znam osoby która by to sknocila, nawet takie moje koleżanki które piekły właśnie salceson jako pierszwe ich ciasto w życiu Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2020-10-04 13:44:07 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
To ja takie antytalencie do pieczenia. Dlatego lubie banana bread, bo zawsze wychodzi. Ten link od Zosi nawet podobne, tylko zamiast banana sa jablka. Marchewkowe sknocilam, wiec to pewnie juz wyzsza szkola jazdy. No, a jako ze udalo sie przyrzadzic wczoraj obiadki na caly tydzien, to dzis moge czas zmarnowac na czyms innym. Tak nawet myslalam, czy moze porandkowac z pbcokrajowcami: 8 tylko nie wiem, ktorego z amantow wybrac. A poza tym, po co im robic nadzieje, jak z gory wiem, ze zaden Z nich nie jest w moim typie:z8Hmm.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
ZosiaS | Post #5 Ocena: 0 2020-10-04 14:22:15 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-10-04 11:49:43, VingaSandemo napisał(a): DZiekuje Zosia za natchnienie, mam troche jablek bedzie dobre ciacho.Polewe robisz z cukru pudru, wody i cynamonu? Tak, cukier, woda i cynamon, oczywiście cejloński. Cieszę się, że mogłam natchnąć, a ciasto genialne w swej prostocie. [ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 04-10-2020 14:23 ] |
|
|
dominikana36 | Post #6 Ocena: 0 2020-10-04 14:31:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
ja tez mam dwie lewe rece do ciast. Wychodzi mi tylko banana bread, ciasto marchewkowe i racuchy na sodzie. No i jeszcze czasem weganskie brownie ale zazwyczaj jest za suche.
|
fugazi | Post #7 Ocena: 0 2020-10-04 14:53:08 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Mimo, że od piątku nie przestaje ciapać ani na sekundę, my już po niedzielnym spacerze. Kaczki i łabędzie podkarmione, najciekawsze kałuże zaliczone. Babcia z wnuczkiem mają drzemke.
Chyba nie ma lepszej okazji na skok na resztę ciasta. ![]() ![]() ![]() |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2020-10-04 18:53:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zosiu, dzieki za przepis.
A cynamon koniecznie cejlonski? Zaintrygowalas mnie. Fugazi, to truskawy z farmy? |
ZosiaS | Post #9 Ocena: 0 2020-10-04 19:47:48 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-10-04 18:53:23, karjo1 napisał(a): Zosiu, dzieki za przepis. A cynamon koniecznie cejlonski? Zaintrygowalas mnie. Tak, ze względu na właściwości, ale też smak (moim zdaniem bardziej intensywny). To co kupujemy w sklepach, to raczej cynamon chiński, nie wiele wart, a w dużych dawkach jest toksyczny (chociaż wątpię, żeby ktokolwiek jadał takie ilości cynamonu dziennie). Warto poczytać w zaufanym źródle, nie podaję celowo, bo mnóstwo tego w sieci. |
VingaSandemo | Post #10 Ocena: 0 2020-10-04 20:28:55 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
Ciasto wyszlo pyszne, nie ma juz pol blaszki. Jeszcze raz dziekuje za przepis Zosiu.
Teraz mam ochote na jakies ciasto drozdzowe ze sliwkami, tylko nie widze zadnych dobrych sliwek. Szukam cos podobnego jak nasza wegierka. Moze podpowiecie gdzie kupic i jaka odmiane? Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|