1. Działa przeciwzakrzepowo
Zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, które prowadzą do zatorów w układzie krążenia. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć przemijający efekt przeciwzakrzepowy. Jednak gdy dodaje się chili do niemal każdego posiłku, sprzyja to regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.
2. Odchudza
Otyłość to choroba cywilizacyjna, która doskwiera wielu osobom. Co prawda sama papryczka nie odchudzi z wielkiej nadwagi, ale ma dobry wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Wynika to z obecności kapsaicyny, która podnosi temperaturę ciała oraz wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. To z kolei podkręca przemianę materii, regulując metabolizm tłuszczów w organizmie. Ponadto kapsaicyna zwiększająca uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się.
3. Regeneruje i wzmacnia organizm
Zawarte w niej witaminy odżywiają organizm, a także działają antyoksydacyjnie. Duża zawartość witaminy C sprzyja również wzmocnieniu odporności organizmu i walki z infekcjami.
4. Obniża poziom cholesterolu
W badaniach przeprowadzonych na myszach, którym podawano w odpowiednich dawkach kapsaicynę, stwierdzono zahamowanie produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejszenie jego stężenia we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.
5. Może zapobiegać rozwojowi cukrzycy
Spożywanie dużej ilości kapsaicyny może powodować niszczenie niektórych neuronów, zapobiegając zapaleniu trzustki i rozwojowi cukrzycy. Do takiego wniosku doszli kanadyjscy naukowcy, choć badania przeprowadzono jedynie z udziałem myszy.
6. Chroni układ pokarmowy
Chili zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę jelit. W dodatku kapsaicyna podana w dużym stężeniu może zapobiegać wzrostowi bakterii Helicobacter pylori, a tym samym stanowić istotną pomoc w walce z wrzodami żołądka.
7. Przeciwdziała nowotworom
W papryczce chili pokładają nadzieje naukowcy z uniwersytetu w Nottingham. Przeprowadzili oni badania, podając zwierzętom kapsaicynę. Doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, zapobiegając ich podziałom. Naukowcy mają nadzieję, że kapsaicyna może być skuteczna w walce z nowotworami u ludzi, nie zagrażając jednocześnie zdrowym komórkom organizmu.
8. Pomaga w przeziębieniu
Chili poza tym, że sprzyja odporności i pomaga w walce z infekcjami, oczyszcza również drogi oddechowe w przeziębieniach, działając rozgrzewająco i drażniąco na błony śluzowe
W internecie można znaleźć jeszcze informacje że chroni serce przed zawałem , że w krajach gdzie spożywa się duże ilości chili mało kto umiera na zawał , a ostatnie badania wykazały że mogą... wydluzyc życie o 13% ale tutaj to podchodziłbym ostrożnie

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 08-05-2020 16:51 ]