2019-10-19 17:00:24, ZlotaPerla1 napisał(a):
Taki dojrzany na siłę pomidor jest bez wartości, bez smaku - lepiej zrobić sałatkę w słodkiej zalewie octowej - mniam

Stąd moja decyzja.

Str 197 z 1004 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2019-10-19 18:03:15 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-10-19 17:00:24, ZlotaPerla1 napisał(a): Taki dojrzany na siłę pomidor jest bez wartości, bez smaku - lepiej zrobić sałatkę w słodkiej zalewie octowej - mniam ![]() Stąd moja decyzja. ![]() |
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2019-10-19 18:04:21 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-10-19 17:43:21, Richmond napisał(a): Cytat: 2019-10-19 15:47:17, andyopole napisał(a): Po pierwsze primo, nie chce mi się wstac! Plany na dziś bogate. Sasiadce obiecalem wymienic termostat sterujacy ogrzewaniem i AC, trzeba najpierw pojechac i kupić. A sasiadka fajna? ![]() Noooo, 73 lata. W sam raz. ![]() |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2019-10-19 18:16:39 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-10-19 17:00:24, ZlotaPerla1 napisał(a): Taki dojrzany na siłę pomidor jest bez wartości, bez smaku - lepiej zrobić sałatkę w słodkiej zalewie octowej - mniam ![]() Dlaczego bez wartosci? Możesz rozjaśnić? Smak rzecz względna również...
Ada
|
ZlotaPerla1 | Post #4 Ocena: 0 2019-10-19 18:22:16 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Artykuł:
Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł. Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2019-10-19 18:25:25 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-10-19 18:22:16, ZlotaPerla1 napisał(a): Artykuł: Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł. Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione. Nie dalej jak przedwczoraj o tym się dowiedzialem. Blanszowanie niweluje ten związek. |
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2019-10-19 18:50:36 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Pijecie kawę. Przez to Wasze gadanie o zielonych pomidorach, obudziła się we mnie ochota na przypomnienie sobie filmu Smażone zielone pomidory
![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2019-10-19 18:58:20 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-10-19 18:22:16, ZlotaPerla1 napisał(a): Artykuł: Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł. Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione. Tylko jeszcze ile tych pomidorów trzeba byłoby zjeść dla takich efektów, bo po zakątkach z zielonych pomidorów powinno pół Polski na bóle brzucha narzekać, a epidemii nie zauważyłam. Dzięki za informację. Ps jakie to są wybarwione pomidory?
Ada
|
ZlotaPerla1 | Post #8 Ocena: 0 2019-10-19 19:07:14 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Wybarwione, czyli zielone trzymane do wybarwienia.
Coś jeszcze bym napisała, ale muszę się ugryźć w język za radą Admina ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Adacymru | Post #9 Ocena: 0 2019-10-19 20:05:16 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Skąd mam wiedzieć co masz na myśli mówiąc wybarwione, ale jestem wdzięczna bardzo za wyjaśnienie. Człowiek uczy się cale zycie...
![]()
Ada
|
andypolo | Post #10 Ocena: 0 2019-10-19 20:38:55 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Też jestem ciekawy co to za wybarwiony pomidor. 😁
|