MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzisiaj robicie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 197 z 1004 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 196 | 197 | 198 ... 1002 | 1003 | 1004 ] - Skocz do strony

Str 197 z 1004

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2019-10-19 18:03:15 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 13554

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-10-19 17:00:24, ZlotaPerla1 napisał(a):
Taki dojrzany na siłę pomidor jest bez wartości, bez smaku - lepiej zrobić sałatkę w słodkiej zalewie octowej - mniam :-)




Stąd moja decyzja. *YAHOO*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2019-10-19 18:04:21 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 13554

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-10-19 17:43:21, Richmond napisał(a):
Cytat:

2019-10-19 15:47:17, andyopole napisał(a):
Po pierwsze primo, nie chce mi się wstac!
Plany na dziś bogate. Sasiadce obiecalem wymienic termostat sterujacy ogrzewaniem i AC, trzeba najpierw pojechac i kupić.

A sasiadka fajna? ;-)



Noooo, 73 lata. W sam raz.:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2019-10-19 18:16:39 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-19 17:00:24, ZlotaPerla1 napisał(a):
Taki dojrzany na siłę pomidor jest bez wartości, bez smaku - lepiej zrobić sałatkę w słodkiej zalewie octowej - mniam :-)




Dlaczego bez wartosci? Możesz rozjaśnić? Smak rzecz względna również...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #4 Ocena: 0

2019-10-19 18:22:16 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Artykuł:

Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł.

Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2019-10-19 18:25:25 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 13554

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2019-10-19 18:22:16, ZlotaPerla1 napisał(a):
Artykuł:

Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł.

Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione.


Nie dalej jak przedwczoraj o tym się dowiedzialem. Blanszowanie niweluje ten związek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2019-10-19 18:50:36 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Pijecie kawę. Przez to Wasze gadanie o zielonych pomidorach, obudziła się we mnie ochota na przypomnienie sobie filmu Smażone zielone pomidory

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2019-10-19 18:58:20 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-10-19 18:22:16, ZlotaPerla1 napisał(a):
Artykuł:

Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł.

Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie i toksycznie na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione.


Tylko jeszcze ile tych pomidorów trzeba byłoby zjeść dla takich efektów, bo po zakątkach z zielonych pomidorów powinno pół Polski na bóle brzucha narzekać, a epidemii nie zauważyłam. Dzięki za informację.

Ps jakie to są wybarwione pomidory?
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #8 Ocena: 0

2019-10-19 19:07:14 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Wybarwione, czyli zielone trzymane do wybarwienia.


Coś jeszcze bym napisała, ale muszę się ugryźć w język za radą Admina :-p
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2019-10-19 20:05:16 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Skąd mam wiedzieć co masz na myśli mówiąc wybarwione, ale jestem wdzięczna bardzo za wyjaśnienie. Człowiek uczy się cale zycie...:-)
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andypolo

Post #10 Ocena: 0

2019-10-19 20:38:55 (6 lat temu)

andypolo

Posty: 2980

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Skąd: C-L-S

Też jestem ciekawy co to za wybarwiony pomidor. 😁

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 197 z 1004 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 196 | 197 | 198 ... 1002 | 1003 | 1004 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,