MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dzisiaj robicie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 1102 z 1103 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1101 | 1102 | 1103 ] - Skocz do strony

Str 1102 z 1103

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2025-09-03 10:54:26 (3 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-09-03 07:08:50, galadriel napisał(a):
Maat, nie chodzi o w jakich latach, tylko o pewien typ ludzi, ktory chyba w kazdym spoleczenstwie istnieje niestety.

Ja to rozumiem, jako skrajną reakcję na skrajną akcję. I bynajmniej - nie jestem za skrajnymi zachowaniami, czy to w lewo, czy prawo. Przy okazji zawsze ktoś niewinny zarobi w łeb.

Gal - masz kierunkowe wykształcenie - czy strach przed czymś nowym, obcym jest czymś naturalnym? Czego potrzeba, aby taki strach przełamać?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #2 Ocena: 0

2025-09-03 13:27:27 (3 dni temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Cytat:

2025-09-03 10:54:26, rafald napisał(a):
... czy strach przed czymś nowym, obcym jest czymś naturalnym? Czego potrzeba, aby taki strach przełamać?

I to jest mój największy problem i gwóźdź do trumny amen - strach przed nowym, obcym, stres, przez to katowałam się i chodziłam do szkoły muzycznej przez 12 lat do końca do matury i ćwiczyłam godzinami... a w pokonaniu strachu pomagał alkohol ... i kółko pułapka bez wyjścia się zamknęło.

Odebrałam badania krwi, w sumie fajnie to elektronicznie teraz wszystko idzie, chyba jeszcze nie jest najgorzej, jak mi każą wrócić i powtórzyć za 6 tyg. :-8 to znaczy, że 6 tyg. jeszcze mam żyć :-p

Syn Rumunki z siwymi włosami chyba został wyproszony z pierwszego dnia w szkole, bo matka go przywiozła do domu przed 12. Przypomniało mi się jak koleżanki córka pomalowała włosy na jakiś kolor, i też jej kazali wyjść, a co mówić siwe :-o
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2025-09-03 20:42:44 (3 dni temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No tylko, ze takie wlasnie jest myslenie kolegow spod znaku czesc tereska:)

Cytat:
Ale jak kto sie fiksuje na etnicznosci to pewnie prawo malo wazne.

Mnie nie trzeba tlumaczyc, ze taki Rafal , Zlota, czy Fugazi ustawili sie w zyciu,l placa podatki i poki co dokladaja a nie obciazaja systemu. Ale juz dla kolegow flagowiczow to wcale nie jest takie oczywiste. W zrozumieniu mechanizow myslenia i dzialania tej hermetycznej grupy nie chodzi o to co ty myslisz i jak ty siebie postrzegasz, tylko jak widzi i odbiera cie ta w/w grupa. I nie , nie jestes czescia grupy lokalsow ( my) tylko jestes czescia grupy oni ( imigranci). Oczywiscie, mozna sie poklepywac po ramieniu z przeroznymi innymi imigrantami i tlumaczyc sobie nawzajem, ze my to to to tamto. Preaching to the coverted. Ale jak juz na chorobym trafisz na zasilki to jesteś juz znowu tylko jednym z wielu imigrantow na zasilku. I tak cale zycie. No, ale mozesz sobie myslec co chcesz. Nic to nie zmieni,

@Rafal, tylko psychopaci sie nie boja. Ale tez zalezy co to jest to nowe, jaki jest kontekst, czy jest to uprzedzenie, urojenie, czy moze instynkt samozachowawczy. Co pomaga? Wiedza, pewnosc siebie, wysoka samoocena, silny charakter, zdolnosc krytycznej analizy, pozycja spoleczna, oczytanie ( wiekszosc problemow z ktorymi sie dzis spotykamy i nad ktorymi debatujemy, juz zostala gdzies przez kogos opisana) doswiadczenie zyciowe, obeznanie i tzw. szerokie horyzonty. A to wszystko powyzsze sprowadza sie do dobrobytu i solidnej edukacji. Troche w skrocie myslowym, gdyby flagowicze byli majetni i wyksztalceni, to by zwiedzali swiat i czytali ksiazki zamiast tanczyc jak im Nigel zagra; )

To powiedziawszy czas zaczac kolejna ksiezka, ktora dzis poczta dostarczyla.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 03-09-2025 20:44 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #4 Ocena: 0

2025-09-04 09:07:01 (2 dni temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Jeszcze dzisiaj nie pójdę na basen, pojadę połazić, może jutro?

Do góry stronyOffline

rafald

Post #5 Ocena: 0

2025-09-04 09:16:57 (2 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Cytat:

2025-09-03 20:42:44, galadriel napisał(a):
@Rafal, tylko psychopaci sie nie boja. Ale tez zalezy co to jest to nowe, jaki jest kontekst, czy jest to uprzedzenie, urojenie, czy moze instynkt samozachowawczy. Co pomaga? Wiedza, pewnosc siebie, wysoka samoocena, silny charakter, zdolnosc krytycznej analizy, pozycja spoleczna, oczytanie ( wiekszosc problemow z ktorymi sie dzis spotykamy i nad ktorymi debatujemy, juz zostala gdzies przez kogos opisana) doswiadczenie zyciowe, obeznanie i tzw. szerokie horyzonty.

Dużo tych kryteriów. Jak myślisz - jaki procent społeczeństwa je spełnia? I czy rozsądnie jest zignorować całą resztę, a w razie czego jeszcze bardziej zastraszyć, żeby obawa przed np. aresztowaniem była silniejsza niż obawa przed “obcymi, zabierającymi prace, domy i miejsca w szkołach”? Czy rządzący zatem to zwykli ignoranci, czy może psychopaci?
To, co dla Ciebie czy mnie może być urojeniem czy uprzedzeniem - dla osoby, która zwyczajnie nie jest w stanie tego zrozumieć, będzie źródłem strachu. Super, że staramy się tolerować osoby z innych, często niezrozumiałych dla nas kultur, ale może wypadałoby też pochylić się nad osobami z np. niższym IQ i niezrozumiałymi dla nas uprzedzeniami?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2025-09-04 13:56:17 (2 dni temu)

galadriel

Kobieta

No wlasnie to chyba pasuje rzadzacym, zeby masy pozostawaly nieduczone, bo wtedy latwiej nimi manipulowac.

Smitne, no ale potem taki milioner zaklada sobie partie, a bida na niego glosuje. Drzewa glosowaly na topor, bo ich przekonal, jego rekojesc jest z drewna, wiec jest jednym z nich…
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

rafald

Post #7 Ocena: 0

2025-09-04 14:11:51 (2 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Cytat:

2025-09-04 13:56:17, galadriel napisał(a):
No wlasnie to chyba pasuje rzadzacym, zeby masy pozostawaly nieduczone

Nie kazdego da sie douczyc. Tak jak nie kazdy moze tanczyc w balecie.

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #8 Ocena: 0

2025-09-04 21:07:30 (2 dni temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Uff, trup powoli i nieśmiało podnosi głowę. Dość chorowania!🤕
Grypa to ma jednak silny uścisk, powali sponiewiera najzdrowszych i nie odpuszcza łatwo.
Co by tu teraz zjeść po 42 godzinach wyłącznie na wodzie. Póki co kanapeczka z masłem i z serem żółtym przeleciała na wylot nie zatrzymując się naweet na minutę, potem sucha bułka chałka to samo, nawet po jajku gotowanym na miękko pozostało tylko echo:-[:-[

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #9 Ocena: 0

2025-09-04 21:23:11 (2 dni temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Oooo, joooojo, trup za trupem na tej wyspie, trzeba jakis komitet jedrny, sztywny, anty trupi powolac! i to szybko, nie jak w Corbijskim korku :-p

Zdrowka :-*

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2025-09-04 22:01:30 (2 dni temu)

galadriel

Kobieta

No wlasnie, jakaś grypa krazy w powietrzu. Ja nie moge zachorowac bo znalazlam sobie dodatkowa prace na weekend, ale widze, ze wszyscy prychaja, kaszla, kichaja ostatnio. No i zimno jakos wieczorami i rankiem.

Czytam tego Margilewskiego, i im wiecej go czytam, to sie przekonuje, ze my mieszkamy w raju. Nawet za czasow komuny w Pl, w porownaniu do reszty swiata, raj. No, oby tylko nie skonczylo sie to Rajem utraconym…

Do góry stronyOffline

Strona 1102 z 1103 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 1101 | 1102 | 1103 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,