Str 1043 z 1045 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
fugazi |
Post #1 Ocena: 0 2025-06-30 22:12:19 (21 godzin temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Perła wróci to się ochłodzi. Ta to umie wpływać na załamanie pogody
Cytat:
2025-06-30 20:00:14, ZlotaPerla2 napisał(a):
hahaha, jakie gorąco?! burza z piorunami, szkwał na jeziorze i po lecie! 🙄
Już załatwiła Włochom lato
A pamiętacie jak gradobicie i śnieżyce do Faro czy tam Sevilli sprowadziła parę lat temu
Niech siedzi jeszcze na wyjeździe, chociaż tyle z tego lata mamy
Cytat:
2025-06-30 21:39:21, kksiezniczka napisał(a):
Poproszę jeszcze o polecenie jakiegoś wyjątkowego browaru z Trójmiasta
Niebawem zasięgnę trochę info na ten temat od mojej połówki, ale póki co, niech najpierw wytrzeźwieje
---------
Cytat:
2025-06-30 12:37:27, Maat17 napisał(a):
Przykro mi…
“ It’s not clear how many of these excess deaths reflect the impact of COVID-19 infection, or the indirect effects of containment measures and vaccination programmes, say the researchers”.
Maat, rozmawiałem tel. z żoną zmarłego. On się leczył na coś, miał zanik erytrocytów we krwi. Poprawny wynik to około 80 jednostek, a on miał ostatnio 18
Pojechał na więcej badań do Polski, poleżał chwilę w szpitalu, został wypisany jako zdrowy, w zeszły poniedziałek wrócił do pracy, ale tylko na 4 dni. W czwartek robił do końca, czuł się dobrze, nic nie wskazywało na taki koniec
Ponieważ nagła śmierć, policja z urzędu bada ciało. Sekcja może potrwać około dwa tygodnie, dopiero ta pani będzie mogła przyjechać i zadecydować co z ciałem. Zabrano lapka, telefon, karty płatnicze itp. Żona mówi że miał sporo na koncie, i nie mają z synem numeru pin do karty. Jeszcze dzisiaj koniec miesiąca, na razie wstrzymuję płatność na jej prośbę, może gdzies w papierach odnajdą notatki, zapiski, pin
[ Ostatnio edytowany przez: fugazi 30-06-2025 22:24 ]
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #2 Ocena: 0 2025-06-30 22:47:42 (20 godzin temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Anemia sierpowata?
Koszmar dla rodziny.
ZP szaleje, wszystkie odmiany pogodowe, trzesienia ziemi i alerty temperaturowe podazaja Jej sladem
|

|
 |
|
Maat17 |
Post #3 Ocena: 0 2025-07-01 01:49:47 (17 godzin temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
[B]2025-06-30 22:12:19, fugazi napisał(a)
Ponieważ nagła śmierć, policja z urzędu bada ciało. Sekcja może potrwać około dwa tygodnie, dopiero ta pani będzie mogła przyjechać i zadecydować co z ciałem. Zabrano lapka, telefon, karty płatnicze itp. Żona mówi że miał sporo na koncie, i nie mają z synem numeru pin do karty. Jeszcze dzisiaj koniec miesiąca, na razie wstrzymuję płatność na jej prośbę, może gdzies w papierach odnajdą notatki, zapiski, pin
Lepiej, zeby oni tego nie ruszali, dopoki nie bedzie “probabate”, jak wiecej niz 30tysiecy -to trzeba.
[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 01-07-2025 02:05 ]
|

|
 |
|
Maat17 |
Post #4 Ocena: 0 2025-07-01 02:04:50 (17 godzin temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Jeszcze dokleje…
“ When someone dies, their bank will need to be notified and their bank accounts will need to be closed. A legal document called a grant of probate is sometimes required to do this.
It's generally considered that for small estates where no property was owned and everything else is worth less than £15,000, probate won't be needed. But this isn't true in every situation. Banks will usually release money up to a certain threshold (limit) without requiring a grant of probate, but each financial institution has their own limit that determines whether or not probate is needed.
You'll need to add up the total amount held in the deceased's accounts for each bank. If the total held by each bank or building society falls below their threshold, then you usually won't need a grant of probate for the money to be released. If it falls above the threshold, then you probably will need to apply for probate.
Each financial institution also has different rules on whether the threshold is confined to the amount held in the account though, or if this relates to the overall value of the estate (meaning everything the deceased person owned). So some banks and financial institutions might say that probate is required if there is £30,000 being held in an account, whereas others might say that probate is needed if the entire estate is worth £30,000.
The term probate refers to a legal document which gives the executor or administrator authority to deal with the deceased person's assets. This document is called a grant of probate if there is a will or a grant of letters of administration if there isn't.
This document is important because, as you can imagine, banks can't allow just anyone to withdraw money from a deceased person's account. But if you've got a grant of probate, it confirms that you have the legal authority to do so.
Ultimately, it is at the discretion of the bank or building society to decide whether probate is needed. These institutions have authority to request a grant of probate before releasing funds, even if the value falls below their stated threshold.
The threshold for probate can range from £5,000 to £50,000, depending on which banks and financial institutions are holding the deceased person's assets. The probate threshold for each bank and building society is different, so we've put together a list of probate limits for the main banks and building societies in England and Wales.
Please note that this list should be used as a guideline only and not relied upon as fact. We believe these thresholds to be correct at the time of publishing, but these are subject to change.
Banks and building societies
Aviva - £200,000
AXA - decided on a case-by-case basis
Bank of Ireland - £35,000
Bank of Scotland - £25,000 if the person who died didn't have a will. If they did have a will, or the funds are to released to a spouse or civil partner, the threshold is £50,000
Barclays - £50,000
Birmingham Midshires - £50,000
Britannia Building Society - £50,000
The Co-operative Bank - £50,000
Coventry Building Society - £50,000
First Direct - decided on a case-by-case basis
Halifax - £25,000 if the person who died didn't have a will. If they did have a will, or the funds are to released to a spouse or civil partner, the threshold is £50,000
HSBC - decided on a case-by-case basis
Leeds Building Society - £50,000.01
Lloyds Bank - £25,000 if the person who died didn't have a will. If they did have a will, or the funds are to released to a spouse or civil partner, the threshold is £50,000.
M&S Bank - decided on a case-by-case basis
Metro Bank - £25,000
Nationwide - £50,000
Natwest - £50,000
NS&I (including National Savings and Premium Bonds) - £5,000 to £15,000 depending on the will and the number of executors
Post Office savings - £30,000 if the person who died had a will. If they didn't have a will, probate is needed.
Royal Bank of Scotland - £50,000
Sainsbury's Bank - £20,000
Santander Group - £50,000
Skipton Building Society £30,000
Starling Bank - £10,000
Tesco Bank - £25,000
TSB Bank - £50,000
Virgin Money - £35,000
Yorkshire Building Society - £30,000”
Zeby nie bylo, ze po smierci “ukradli”, bo tylko klopoty….
Jesli konto wspolne, mozna wybrac, ale jesli nie, to papier.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2025-07-01 09:37:22 (9 godzin temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Niedawno slyszalam troche o procesie, bo maz kolezanki z pracy postanowil opuscic ten swiat. Bez problemu przejela srodki z jego kont, konta nie byly wspolne. Ale teraz czeka na probate, zeby otrzymac wyplaty z dwoch funduszy emerytalnych, bo laczna kwota majatku wyzsza niz te wspomniane 30K.
Cytat:
2025-06-30 17:38:23, Maat17 napisał(a):
Tylko jedna masz?
Tak pytam.
To ja chyba “nienormalna”, trzy karty zawsze przy sobie, a Revolut w telefonie, jakby tak dobrze pogrzebał to jakaś kasa/gotówka znalazła by się w aucie. na pewno na juice by starczyło. Nigdy nie wiadomo. Ostatnio utknęłam z kołem i 125£ skasowali.
Sprawdzilam portfel, mam 9 roznych kart. Curve nie licze, bo wskazuje na jedna z kart z portfela. Jeszcze 2 w telefonie.
A ostatnio w samolocie gosc obok mnie chcial kupic papierosy dla znajomego (slyszalam rozmowe przez telefon) i okazalo sie, ze do transakcji powyzej 60 funtow musi miec karte fizyczna, a on mial tylko w telefonie. I tak skonczyly sie jego zakupy.
Wracajac do memento mori, to nigdy nic nie wiadomo. Kolega jechal do pracy jak zawsze, przy wjezdzie do firmy mial wypadek z udzialem motocyklisty. Motocyklista zszedl. Tez pewnie wyszedl z domu i myslal, ze wroci. Takze badzcie ekstra czujni na drodze, motocyklisci czasami naprawde pojawia sie niewiadomo skad, szczegolnie jak jada za szybko.
Carpe diem.
|

|
 |
|
|
ZlotaPerla2 |
Post #6 Ocena: 0 2025-07-01 10:26:19 (9 godzin temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Motocykliści to zło 😎 wszystkich powsadzała bym do klatek 😎🤣🤣🤣🤣
a serio to masa ginie 🥺 ja jeżdżę jak na jajku.
Dziś basenowy plażing 👍🏻 🔆⛱ i nic nie jest w stanie mnie stąd ruszyć do obiadokolacji, którą jemy po 7. Chyba że sama jej wysokości burza z gradem 😎
 Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2025-07-01 10:26:45 (9 godzin temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Normalnie kilka kart w portfelu.
Wypad na mot byl niemal po sasiedzku, ale bez opcji dojazdu bez auta, planowalam platnosc konkretna karta i taka wzielam. Drobne zostaly w aucie w warsztacie, a ja z karta w pobliskiej knajpce na przeczekaniu.
DObrze, ze warsztat od lat ten sam, poszedl wieczorem przelew.
No i po pogode trzeba do Londynu, dzis szaro, niby do 22 stopni.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2025-07-01 10:57:31 (8 godzin temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2025-07-01 10:26:19, ZlotaPerla2 napisał(a):
Spalilas sie na heban/wegiel? Carpe diem.
|

|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #9 Ocena: 0 2025-07-01 11:16:11 (8 godzin temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Nie jeszcze, dopiero mam taki zamiar, ale jeden dzień nad pool to za mało 😉 oooo i chmurki… się kłebuszkują 🙄 Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|

|
 |
|
kksiezniczka |
Post #10 Ocena: 0 2025-07-01 12:42:31 (6 godzin temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Czasami w taki upał najlepiej po prostu wywalić się nad basenem, leżeć plackiem, pić zimny browar i od czasu do czasu wskakiwać do basenu. Enjoy Perła!
A u nas duchota i kto wie może jakaś burza będzie… ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|