MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

PRAWA SAMOTNEJ MATKI DO DZIECKA W UK!

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

szogunides

Post #1 Ocena: 0

2017-12-26 17:38:55 (7 lat temu)

szogunides

Kobieta

Z nami od: 26-12-2017

Witam serdecznie tutaj zgromadzonych. Zdaje sobie sprawę,że podobnych tematów było poruszane już mnóstwo,ale są one przestarzałe, bo niektóre nawet sprzed dwóch lat, a chciałabym być pewna ,że nic się do tej pory w prawie nie zmieniło, dlatego utworzyłam ten wątek. Sprawa wygląda następująco...
MAM roczną córke Gosię i Żyje w "chorym zwiazku", jeśli tak to można nazwać,bo z ojcem dziecka juz nie jestem od kilku miesięcy,a dalej z nim mieszkam.. od jakiegoś czasu jestem z cudownym i wyrozumiałym facetem, który mnie szanuje i nie zaniedbuje mnie , oraz mej córy w przeciwieństwie do "prawdziwego tatusia". Ojcec dziecka ma z tego co mi wiadomo - pęłnie praw, bo w zwiazku małżeńskim nigdy nie byliśmy ,ale dziecko ma niestety jego nazwisko.. Jest on strasznym dzieciakiem ,który w ogóle nie pomaga mi finansowo ,przy wychowywaniu córy, który mnie traktował jak śmiecia..który mnie zdradzał i dla którego najważniejsi są kumple i imprezy.. Chcę się od niego wyprowadzić do innego mieszkania w tym samym miasteczku i z czasem zamieszkać z nowym partnerem, tylko ojciec dziecka zaczyna stwarzać ogromne problemy ,a mianowicie(pozwole sobie to wypisać w punktach, gdyż troche tego jest):
1.Ojciec dziecka grozi mi ,że zgłosi na policję uprowadzenie dziecka ,jeśli się od niego wyprowadzę.

2.Ojciec grozi ,że zawróci mnie na lotnisku, jak bedę chciałą z córką wrócić do polski na tydzień , żeby odwiedzić rodzine.Czy ma do tego prawo ? jak to obejść ?

3.Grozi mi ,że zabierze mi prawa rodzicielskie... wiem ,ze w Polsce, nic by mi w tej kwestii nie mógł zrobić ,ale niestety nie znam tutejszych praw odnośnie tej kwestii..córki nie zaniedbuje, mam pracę na umowę - nie jestem obibokiem! córa jest dla mnie wszystkim i nie zamierzam ograniczać kontaktów z ojcem, nawet po tym co teraz wyrabia.

4. Martwię sie strasznie ,że gdy się wyprowadzę on będzie nas nękał i nachodził, przez co moze ucierpieć mój nowy zwiazek.. Jak temu zapobiec ? jak mogę sie przed tym bronić ?

5.Co w sytuacji ,gry ojciec dziecka będzie chciał wrócić do Polski na stałe ? jak wtedy wyglądają kontakty OJCIEC-DZIECKO? czy muszę mu je osobiście przywozić z UK? Czy moze sie starać ,abym z dzieckiem wróciłą do Polski z przymusu ?

6.Czy jak wyjadę sama do Polski na tydzień zostawiając mu córe, to czy bedzie mógł to w przyszłosci jakoś to wykorzystać na moją niekorzyść, przed sądem dajmy na to ?

7. Czy ojciec w aktualnej sytuacji może zabrać córke do siebie ,żeby to z nim zamieszkała ?

Proszę was o pomoc , bo juz nie wiem co mam robić..w UK porady prawne są bardzo drogie i po prostu mnie na nie aktualnie stać..Może któraś z mam byłą w podobnej sytacji i moze się podzielić ze mną doświadczeniem ...moze znacie jakiegoś darmowego radce prawnego , który zajmuje się podobnymi sprawami ,albo przynajmniej kogoś ,na kogo bedzie mnie stać...;/

[ Ostatnio edytowany przez: szogunides 26-12-2017 18:12 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: +1

2017-12-26 17:55:00 (7 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

1. Wyprowadzka od partnera to nie uprowadzenie.
2. Mozna zabrac dziecko za granice do czterech tygodni po uprzednim poinformowaniu ojca. Oboje rodzice maja prawo do zabrania dziecka na wakacje.
3. W UK nie ma czegos takiego jak zabranie praw rodzicielskich.
4. Jesli bedzie Was nekal , zglos to na policje.
5. To juz bardziej skomplikowana sytaucja, ale w takich sytuacjach sad sie kieruje dobrem dziecka.
6. Oboje rodzice maja obowiazek zajmowaniem sie dzieckiem . Maja tez prawo do jezdzenia na wakacje. Ale jesli ojciec jest taki okropny, to czy sama chcialabys zostawic corke pod jego opieka?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

szogunides

Post #3 Ocena: 0

2017-12-26 18:09:49 (7 lat temu)

szogunides

Kobieta

Dziekuję za tak szybki odpis. Odnośnie punktu 6, czyli tego dlaczego sama chce wyjechać na tydzień do Polski , moja odpowiedź brzmi następująco: Ojciec nie chce mnie po prostu z nią puścić, a a jestem niestety zmuszona do niej wylecieć, wiec tylko to mi pozostaje... Czytałam troche w internecie i ponoć ma prawo do tego, żeby móc zadzwonic na lotnisko i zakazać wylotu dziecka z kraju - tym mnie starszy.

Do góry stronyOffline

greta

Post #4 Ocena: 0

2017-12-26 20:45:03 (7 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

zebys nie skonczyla w ten sposob ze zostawisz dziecko z nim a on zglosi ze je porzucilas i prawnie zostanie przy nim
masz paszport dla dziecka?

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #5 Ocena: -1

2017-12-26 20:48:29 (7 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

'Od kilku miesiecy' nie z tatusiem corki i od 'jakiegos czasu' z innym panem - tak obrotna czy tak falszywa?...
Zeby nie bylo: szybko znalazlas pocieszenie.
Obwinianie faceta 100%-wa wina jest typowe.
Doradzanie czegokolwiek bez uprzedniego poznania jego wersji wydarzen - bez sensu.
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2017-12-26 21:27:58 (7 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

To ze dziecko ma nazwisko ojca nie daje ojcu zadnycb praw. Jest na akcie urodzenia wpisany?
Ada

Do góry stronyOffline

szogunides

Post #7 Ocena: 0

2017-12-26 21:30:58 (7 lat temu)

szogunides

Kobieta

Tak , jest wpisany. Jak to nie daje żadnych praw ?...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2017-12-26 22:33:48 (7 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak jest w akcie urodzenia to ma prawa rodzicielskie; ty pisalas ze ma prawa bo nosi jego nazwisko - nazwisko samo w sobie nie daje takich praw.

Ada

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2017-12-26 23:02:18 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Po pierwsze wyprowadzic sie. Niech sobie zglasza na police. Uwierz ze policja nie jest glupia, mojemu bylemu nie dali sie podpuszczac. Jesli zacznie nekac, zglosic na policje wlasnie. To samo dotyczy kazdego toksycznego zwiazku w przyszlosci jezeli historia sie powtorzy jako ze ja uwazam ze najlepiej najpierw sie uniezaleznic zanim oprzesz sie calkowicie na nowo poznanym partnerze... Powodzenia.
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,