MAM roczną córke Gosię i Żyje w "chorym zwiazku", jeśli tak to można nazwać,bo z ojcem dziecka juz nie jestem od kilku miesięcy,a dalej z nim mieszkam.. od jakiegoś czasu jestem z cudownym i wyrozumiałym facetem, który mnie szanuje i nie zaniedbuje mnie , oraz mej córy w przeciwieństwie do "prawdziwego tatusia". Ojcec dziecka ma z tego co mi wiadomo - pęłnie praw, bo w zwiazku małżeńskim nigdy nie byliśmy ,ale dziecko ma niestety jego nazwisko.. Jest on strasznym dzieciakiem ,który w ogóle nie pomaga mi finansowo ,przy wychowywaniu córy, który mnie traktował jak śmiecia..który mnie zdradzał i dla którego najważniejsi są kumple i imprezy.. Chcę się od niego wyprowadzić do innego mieszkania w tym samym miasteczku i z czasem zamieszkać z nowym partnerem, tylko ojciec dziecka zaczyna stwarzać ogromne problemy ,a mianowicie(pozwole sobie to wypisać w punktach, gdyż troche tego jest):
1.Ojciec dziecka grozi mi ,że zgłosi na policję uprowadzenie dziecka ,jeśli się od niego wyprowadzę.
2.Ojciec grozi ,że zawróci mnie na lotnisku, jak bedę chciałą z córką wrócić do polski na tydzień , żeby odwiedzić rodzine.Czy ma do tego prawo ? jak to obejść ?
3.Grozi mi ,że zabierze mi prawa rodzicielskie... wiem ,ze w Polsce, nic by mi w tej kwestii nie mógł zrobić ,ale niestety nie znam tutejszych praw odnośnie tej kwestii..córki nie zaniedbuje, mam pracę na umowę - nie jestem obibokiem! córa jest dla mnie wszystkim i nie zamierzam ograniczać kontaktów z ojcem, nawet po tym co teraz wyrabia.
4. Martwię sie strasznie ,że gdy się wyprowadzę on będzie nas nękał i nachodził, przez co moze ucierpieć mój nowy zwiazek.. Jak temu zapobiec ? jak mogę sie przed tym bronić ?
5.Co w sytuacji ,gry ojciec dziecka będzie chciał wrócić do Polski na stałe ? jak wtedy wyglądają kontakty OJCIEC-DZIECKO? czy muszę mu je osobiście przywozić z UK? Czy moze sie starać ,abym z dzieckiem wróciłą do Polski z przymusu ?
6.Czy jak wyjadę sama do Polski na tydzień zostawiając mu córe, to czy bedzie mógł to w przyszłosci jakoś to wykorzystać na moją niekorzyść, przed sądem dajmy na to ?
7. Czy ojciec w aktualnej sytuacji może zabrać córke do siebie ,żeby to z nim zamieszkała ?
Proszę was o pomoc , bo juz nie wiem co mam robić..w UK porady prawne są bardzo drogie i po prostu mnie na nie aktualnie stać..Może któraś z mam byłą w podobnej sytacji i moze się podzielić ze mną doświadczeniem ...moze znacie jakiegoś darmowego radce prawnego , który zajmuje się podobnymi sprawami ,albo przynajmniej kogoś ,na kogo bedzie mnie stać...;/
[ Ostatnio edytowany przez: szogunides 26-12-2017 18:12 ]