MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2016-05-05 15:53:25 (9 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak dzieci sa w wieku szkolnym i rozpoczely edukacje w Uk, to matka (rodzic) ma prawo do pobytu w UK nawet bez pracy w oparciu o dzieci prawo do kontynuacji edukacji w UK. Jak jedno z dzieci jest ponizej wieku obowiazkowej edukacji to rodzic moze starac sie o Income Support i alimenty. Wraz z IS mozesz sie starac o Housing Benefit i znizke czy zwolnienie z oplat Council Tax.

Na kogo byl wyplacany Child Benefit? Powinien byc na rodzica ktory nie pracuje zeby mial oplacane skladki NI.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2016-05-05 16:02:11 (9 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Bardzo się tego boje, czy musze być na sprawie rozwodowej jak mnie nie stać lecieć na nią?

Wystarczy jak jedno z was poleci. Z reguly ten kto o rozwod wystepuje. Ty mozesz napisac oswiadczenie, ze sie zgadzasz na rozwod itd. Gdzies mam wzor. Ja sie rozwodzilam w Pl, ex maz nie musial byc obecny. Koszt 300 zl chyba jakos tak.

Tak to wyglada w sytuacji gdzy dzieci nie ma. Jesli natomiast nie zgadzacie sie w kwestii kasy, to pewnie to wszystko i potrwa i bedziesz musiala sie stawic.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

greta

Post #3 Ocena: 0

2016-05-05 16:31:00 (9 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

w sadzie raczej nie przyjmuja zgody na rozwod napisanej na kawalku papieru skad sad mialby pewnosc ze to ona napisala a nie kumpel za postawienie piwa?
dlaczego masz gdzies latac na rozprawy?mieszkacie w uk to sie rozwiedz w uk
na rozprawie rozwodowej w polsce nie dzieli sie majatku wiec tym sie przejmowac nie musisz
maloprawdopodobne aby rozwod pary z dwojka dzieci odbyl sie na jednej sprawie ale jest to mozliwe jesli obydwoje sie zgadzacie co do tego z kim beda mieszkaly dzieci,gdzie beda mieszkaly ile i kto bedzie placil alimentow itp
jesli ze wszystkim jestescie zgodni moze sie zakonczyc na jednej spraiwe
niestety czasami sady chca wysylac rodzine na badania w rodk (rodzinny osierodek diagnostyczno konsultacyjny)aby sprawdzic z kim dzieci sa bardziej zwiazane i jak na ich rozwoj wplynie rozwod rodzicow
trudno przewidziec co bedzie w twoim przypadku

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2016-05-05 17:16:14 (9 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Ja sie rozwodzilam w Pl. Spokojnie przyjeli oswiadczenie pisemne plus ksero dowodu, ex maz nie musial latac do PL, nie byl obecny na rozprawie. Mieszkalismy w UK, tyle ze jako obywatele polscy
rozwodzilismy sie w swoim kraju:-8. No i taniej wychodzi niz w UK.

Wzor pism:

Pozew o rozwod

Związek małżeński zawarliśmy: slownie i cyframi nr. aktu xx/ xx. Tutaj o dzieciach- u mnie bylo, ze nie posiadamy.

W roku xx wyjechaliśmy do Wielkiej Brytanii w celach zarobkowych. Obecnie ja wróciłam do Polski/ mieszkam w UK, a mąż został w Wielkiej Brytanii/ wrocil do Pl. Ewentualnie oboje mieszkamy w Uk, osobno- podac gdzie.

Między nami nastąpił zupełny, całkowity i trwały rozpad pożycia małżeńskiego, spowodowany odmiennymi priorytetami w zakresie celów życiowych.

Nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego, mieszkamy osobno od początku xx roku, i w tym czasie wygasły między nami wszelkie więzi małżeńskie (fizyczne), gospodarcze (ekonomiczne) i uczuciowe (psychologiczne). Nasze małżeństwo rozpadło się, i nie widzimy możliwości dalszej jego kontynuacji.

W związku z tym proszę o rozwiązanie bez orzekania o winie na zgodny wniosek stron. Załączam pismo pozwanego w tej sprawie.

Daisy Donald

W pismie meza:

- powtórzenie okoliczności zawarcia i rozpadu małżeństwa (j/w), potem:

"Jako mój adres do korespondencji podaję ostatnie miejsce zamieszkania w Polsce (o ile rodzice odbiora, potzrebuja upowaznienie)/ UK, pod którym jestem zameldowany:

Kaczogrod,
Disnayland

i wnoszę o doręczanie pism sądowych pod wyżej wskazany adres.

Jednocześnie proszę o zwolnienie mnie z obecności na rozprawie, z uwagi na moją pracę/ zamieszkanie za granicą."

Donald Duck (ksero dowodu, podpis niebieskim dlugopisem)

A tu dopisek od mojej radcy prawnego:

Daisy, w piŚmie męża musisz dopisać, że do odbioru korespondencji z Sądu on upoważnia kogo? ( Z IMIENIEM I NAZWISKIEM ), a także formułkę, że wnosi o pominiecie słuchania go na rozprawie i ograniczenie do słuchania powódki- żony.

Poza tym wszystko jest ok. oczywiście musza byz Wasze podpisy odręczne niebieskim długopisem-pozdrowienia(x).

Oczywiscie w twoim przypadku byc moze bedzie na odwrot, jesli to on wnosi o rozwod.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 05-05-2016 17:38 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

Post #5 Ocena: 0

2016-05-05 20:05:16 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #6 Ocena: 0

2016-05-05 20:11:21 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Cytat:

2016-05-05 20:05:16, bhambyk napisał(a):
leciec na rozprawe? a wiec rozwod nie bedzie "na miejscu"? ja po rozwodzie w Anglii, sama skladalam pozew i mialam za darmo adwokata.

w Anglii jesli Twoj maz sklada pozew, musi od razu napisac na jakiej podstawie to robi, a Ty dostajesz poczta z sadu list z zapytaniem czy sie zgadzasz z zarzutami czy chcesz walczyc z nimi w sadzie. Wiec od razu wiesz na czym stoisz. Nie martw sie ze nie masz pieniedzy, przysluguje Ci bezplatny adwokat.

A kiedy sie rozwodzilas? Od kwietnia 2013 bezplatna pomoc prawna juz jest niedostepna dla spraw rodzinnych.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2016-05-05 20:18:01 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #8 Ocena: 0

2016-05-05 20:28:28 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Unreasonable to bardzo szerokie pojecie. Na innym forum ktos napisal, ze podal jako powod, ze zona wydawala pieniadze lekka reka, a on jest oszczedny. To, ze parze sie nie ulozylo, nie oznacza, ze sa oboje zlymi rodzicami. Inna rzecz, jak ktos juz tu napisal: Jesli pan chce sobie ukladac zycie z inna pania, to raczej dzieci ze soba nie wezmie. To jest dosc powszechny straszak: zabiore ci dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #9 Ocena: 0

2016-05-05 20:33:03 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #10 Ocena: 0

2016-05-05 20:39:25 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Oczywiscie. Niech OP bedzie czujna, ale tez nie popada w paranoje. Na osobe zestresowana latwo jest wplynac I moze ona podjac zle dla siebie decyzje. Na korzysc OP przemawia fakt, ze to Ona jest primary carer dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,