Im wiecej bdziesz kombinowac, tym gorzej na tym wyjdziesz. Porady o zalatwianiu sobie swiadkow radze odstawic do ciekawych opowiesci.
Masz nagranie z monitorujacej kamery, jest jak najbardziej odpowiednie, duzo lepsze niz z telefonu. Niech nikt nie kombinuje z tym nagraniem, zeby nie bylo pozniej problemow ze bylo ucinane, przestawiane. Skladasz zeznanie odpowiadajac na pytania jakie ci zadadza, na posterunku bedzie adwokat z urzedu, to o niego popros, zreszta jak pisalam policja ma obowiazek zaproponowac, zapytac o potwierdzenie od ciebie ze nie chcesz (jesli nie chcesz). Powiedz adwokatowi o nagraniu.
Jaki jest twoj poziom jezyka, jak nie czujesz sie na silach to pytaj o tlumacza, zreszta adwokat powienien ci doradzic, bedzie wiedzial jak sobie poradzisz.
Corka sasiadki ma 9 lat jak piszesz, troche za mloda zeby odpowiadac za pobicie, ale wniosek mozesz zlozyc jak najbardziej teraz.
Zamiast siedziec jak mysz pod miotla, to zglaszaj kazdy incydent z sasiadami. Zgloszenia kazde samo w sobie moze byc za malo zeby wystapic z oskarzeniem, ale zbior zgloszen to juz podstawa do zalozenia sprawy o harassment.
Jak wdzisz ze male dzieci sa zagrozone bo matka pozostawila je bez opieki, to nie wiem na co czekasz, dlaczego nie zglaszasz? Moze i 9 latka jest agresywna, pewnie sa tego przyczyny, ale to chyba nie powod zeby ja i jej mlodsze rodzenstwo pozostawic na pastwe losu, podobnie jak matka. Czekasz az reporter zapyta czy widzialas jakies wczesniejsze przypadki zaniedban zanim dziecko zmarlo? Wtedy kazdy ma duzo do zgloszenia co to sie nie dzialo w danej rodzinie, ale dziecku pomoc wczesniej to malo kto sie ze swojego komfortowego fotela ruszy.
Cytat:
wiem ze dziecko bez opieki nie moze pozostawac w domu,
bo to w domu jest najwiecej zagrozen i wypadkow, na ulicy dziecko jest bezpieczniesze, bo jak sie cos stanie to inni dorosli moga przyniesc pomoc, nie wiem jak wyglada sprawa ogrodkow przydomowych
Prawo nie okresla wieku w jakim dziecko moze pozostac samo w domu. Napewno nie bedzie aprobowanego powodu pozostawienia niemowlaka samego w domu. Dziecci ponizej 12 roku zycia maja selektywna odpowiedzialnosc dlatego nie powinny byc pozostawione na dlugie okresy bez opieki (dlugosc jest niestety pojeciem wzglednym).
Dzieci ponizej 16 roku zycia nie powinny byc zostawione na noc same. Niezaleznie od wytlumaczenia, jest dojdzie do zagrozenia to odpowiedzialnosc ponosza rodzice.
Ada