Str 93 z 194 |
|
---|---|
samuel1910 | Post #1 Ocena: 0 2010-12-12 22:14:15 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2010 Skąd: derbyshire |
Tak na marginesie to na jakimkolwiek forum nie jest łatwo znalezć trafną odpowiedz czy poradę. mało jest naprawdę ludzi posiadających wiedzę praktyczną (dzieki Ada),zdecydowanie więcej jest tzw. filozofów kawiarnianych , czy też osoby które znają pobieżnie sprawę a starają się kogoś umoralniać (ale i tak dzięki Eliza, tylko nie bierz tego za bardzo do siebie
![]() |
elizaglasgow | Post #2 Ocena: 0 2010-12-13 00:53:13 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 05-09-2009 Skąd: glasgow |
Ja nie chcialam ciebie umoralniac, obsolutnie.Napisalam jak to wyglada ze strony przepisow.Nie pomyslales, ze pracownik Councilu, ten, ktory jako pierwszy zajmowal sie twoja sprawa popelnil blad?Dlatego pojawil sie drugi?Nie sadze tez, zeby proponowano wam lokal, w ramach rent deposit scheme w odleglym miejscu, zeby zrobic wam na zlosc, zaszkodzic, tylko dlatego, ze niestety, na takie lokale tez jest lista oczekujacych, w takich sytuacjach rowniez trzeba zlozyc podanie, nie kazdemu przysluguje pomoc.Nie ma tez wielu landlordow, osob prywatnych, ktorzy chca wspolpracowac.Widziales chyba kiedys ogloszenia dot.wynajmu z adnotacja NO DSS?Mieszkan oferowanych w tym systemie poprostu jest, jak na lekarstwo.
Ja mysle, ze oferuja wam prywatne lokum, chca zaplacic depozyt dlatego, ze maja swiadomosc, ze jesli go przyjmiecie, to bedziecie kwalifikowac sie do HB, otrzyma go bezposrednio wlasciciel mieszkania.Musisz docenic rowniez to, ze Council jest waszym gwarantem, robi to, mimo, ze juz raz...no daliscie zwyczajnie plame.W przypadku, gdyby przyznano wam mieszkanie socjalne nie bedziecie kwalifikowac sie do HB, z wiadomych przyczyn-czynsz jest duzo nizszy, wiec Council obawia sie, ze nie bedziecie placic czynszu, sytuacja powtorzy sie. Council nie moze, nie chce, jak kazdy inny landlord- o czym juz sie przekonales wynajmowac lokali ludziom, ktorzy nie maja dobrych referencji, szczegolnie, jesli zdaje sobie sprawe, ze czynsz nie zostanie zaplacony przez HB. Dziwi mnie tez sprawa waszego HB, za poprzedni lokal-pierwszy raz slysze, zeby brano pod uwage roczne zarobki aplikujacych.Liczy sie obecna sytuacja, obecne dochody. Sa sprawdzane wyciagi z ostatnich dwoch miesiecy, nie bierze sie pod uwage rocznych dochodow, tylko srednie, tygodniowe. Mysle, ze pracownik Councilu stara sie wam pomoc i oferuje opcje, ktora jest w stanie zaoferowac, na ktora pozwalaja mu przepisy, wypelnia swoj obowiazek-chce wam zapewnic permanent accomodation. Nie boisz sie, ze stracicie status ludzi bezdomnych jesli odowicie pomocy? [ Ostatnio edytowany przez: elizaglasgow 13-12-2010 00:57 ] |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2010-12-13 01:19:34 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: bo w momencie jak dostaliśmy hostel to gmina wzięła na siebie odpowiedzialność za znalezienie nam lokum (prywatne czy counsilu
Urzad ma 13 tygodni na rozpatrzenie czy nalezy sie wam ich pomoc czy nie, moja znajomosc spraw z wydzialem urzedy (council housing department) pozwala mi na pewnosc, ze nie zostaniecie bez pomocy jak odmowicie tego prywatnego mieszkania/domu, chyba, ze wam odpowiada. Gdybyscie nie spelniali warunkow, dostalibyscvie nakaz opuszczenia lokalu; wasza przyszlosc w danych warunkach na kolejne tygodnie jest zapewniona, az do czasu jak urzed zapewni wam swoj lokal. Sam fakt osiagniecia obecenego lokalu swiadczy o tym, ze urzad uznal swoje obligacje w stosunku do was. Dalej obstawiam za odwolaniem sie do ponownego rozpatrzenia waszej sytuacji przez inna osobe. Council nie moze was zmusic do zaakceptowania mieszkania prywatnego, jesli nie chcecie go. Prywatne wynajecie automatycznie powoduje spadek punktow na liscie w urzedzie o ich mieszkania/domy, bo oni nie zaproponuja wam niczego co urzad by sam nie zaakceptowal, a to znaczy, ze bedziecie mieli dostatecznie dobre warunki. Jak wczesniej napisalam, zalezy od tego na co sie nastawiacie, czy na przydzial z urzedu, czy na prywatne wynajecie.
Ada
|
elizaglasgow | Post #4 Ocena: 0 2010-12-13 01:29:44 (15 lat temu) |
Niekoniecznie Ada.
Wystarczy poczytac o intentionally homeless... a on kwalifikuje sie do tej kategorii i wszystko na to wskazuje, ze wlasnie otrzymali takowy status: Np:Ze stronki SE. Can the council still house me? If the council decides that you are intentionally homeless but that you meet all the other criteria, it has to provide you with temporary accommodation to give you time to find your own accommodation. Most councils consider 28 days from the date that you are notified in writing of the decision to be a reasonable time. After the 28 days have passed, the council can ask you to leave the accommodation, although if you request a review, the council will sometimes allow you to stay until the review has been dealt with if you ask for this. You will have very little protection from eviction while in temporary accommodation. At the end of the notice period, you can be evicted. There is no need for the council to get a court order. Get advice immediately if you are in this situation. Can I get any other help? If the council decides you are intentionally homeless and you have dependent children, the council will probably refer you to social services to see if they are able to help. Social services might be able to help by: providing accommodation helping you to raise money for a deposit offering you a range of services such as practical support, relationship counselling, or help with drug or alcohol problems. The law doesn't say exactly what help social services has to provide and different councils have different rules. An adviser in your area may be able to give you an idea of the sort of help you might get. Use our directory to find one. kolejna informacja, prosto ze strony SE: Your local council may not have a duty to help you if you have been evicted because of rent arrears, even if you are homeless. Some councils may say you can't go on the waiting list for a permanent home. Many private landlords ask for a reference from your last landlord and might not accept you as a tenant if you've been evicted for rent arrears. [ Ostatnio edytowany przez: elizaglasgow 13-12-2010 01:46 ] |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2010-12-13 02:00:41 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Niezaleznie od porad Elizy, jesli przymuszc cie beda do zaakceptowania wynajecia prywatnego lokalu, popros o prawne poparcie tej propozycji, i jej konsekwencji. Nie znam takowego i bede ciekawa odpowiedzi (popartej prawnymi zrodlami z urzedu), wiec pozostaje przy mojej poradzie, ze council potwierdzil swoja odpowiedzialnosc w stosunku do waszej sytuacji, i do czasu jak znajdzie odpowiednie dla was miejsce ( ze wzgledu na prace i lokalizacje edukacji dziecka) pozostaniecie w obecnym miejscu.
PS. Prosbe o rozpatrzenie waszej sprawy przez inna osobe mozecie zlozyc w kazdej chwili, niezaleznie od propozycji, jesli wydaje sie wam, ze dana osoba nie rozpatrzyla wszystkich aspektow waszej sytuacji (pracy i przedszkola). List/zaswiadzcenie od poprzedniego wynajemcy w sprawie stanu splat poprzedniego dlugu bylby zapewno pomocny.
Ada
|
|
|
elizaglasgow | Post #6 Ocena: 0 2010-12-13 02:26:14 (15 lat temu) |
I jeszcze wazna informacja dla pana:
What homeless people are entitled to The legislative frameworks in England, Scotland and Wales, determine the entitlements of homeless people, which are very different in England and Wales, than in Scotland. In England and Wales, all households which are officially recognised as homeless are entitled to advice and support from their local authority under the 2002 Homelessness Act, which also stipulates a minimum level of advice to be given. However, a household is only entitled to accommodation from their local authority if they are classified as unintentionally homeless,[1] in priority need, and with a local connection.[2] |
samuel1910 | Post #7 Ocena: 0 2010-12-13 17:44:47 (15 lat temu) |
Witam ponownie. Zgadzam się z tym co napisała Eliza, tylko że tak naprawdę to nie wiem czy ja mam taki status. intentionally homeless nie mogą liczyć na to co dostaliśmy. Byłem dzisiaj w DHA (Derbyshire Housing Aid)i Wiem juz na pewno , że Counsil w momencie zakwaterowania mas tutaj wziął na siebie odpowiedzialność (czyli prawnie przyznał nam priority need) za załatwienie zakwaterowania. zaczęły sie negocjacje pomiędzy urzędami co do tego co chciałem częściowo osiągnąć , bo nie upieram sie przy mieszkaniu socjalnym, tylko upieram się przy dogodnej DLA NAS nie dla nich lokalizacji. Bo to że Counsil musi teraz znalezć coś to wynika z prawnego przyznania nam "opieki" teraz. (mam to na piśmie). zobaczymy jak sprawa dalej się potoczy....
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2010-12-13 17:53:04 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak jak pisalam, zakwaterowujac, urzed przyjal odpowiedzialnosc za was, i bedziecie pozostawac az odpowiednie zakwaterowanie bedzie wam udostepnione. Gdyby uznano was za intentionaly homeless, nie mielibyscie obecnego zakwaterowania. Prywatne zakwaterowanie w przyszlosci jak narazie jest tylko dodatkowa alternatywa, i odmowa nie ma w sobie tych samych konsekwencji co odmowa mieszkania/domu z urzedu. Zasignac opini Shelter zawsze warto.
Ada
|
samuel1910 | Post #9 Ocena: 0 2010-12-13 17:59:16 (15 lat temu) |
Jeszcze co znalazłem na stronce SE
If the council says you are intentionally homeless and you are in priority need, it must still house you temporarily. If you have children, the housing department must, if you agree, refer you to social services for help. Social services can help you find somewhere to live. They may pay for your accommodation for a short time while you look for somewhere to live, and/or they may give you money to give to a landlord for a deposit on a property. Sometimes social services will say that they can only house your children. If this happens get advice. If you don’t want the council’s housing department to ask social services to help you or it is not applicable to do so, the housing department must give you some help finding somewhere else to live. It should give you accommodation for a long enough period for you to find somewhere, although depending on your circumstances this may only be 28 days. You should be able to put your name on the council waiting list for housing. The council may have other housing schemes you can apply for as well. Czy nie jest to trochę inny kontekst niz to co cytowała Eliza |
samuel1910 | Post #10 Ocena: 0 2010-12-13 18:01:54 (15 lat temu) |
Czekam teraz na wyniki negocjacji pomiedzy Counsilem a DHA .
|