MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mieszkanie socjalne :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 86.3 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 85.3 | 86.3 | 87.3 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

Str 86.3 z 194

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-06-18 22:48:01 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mamcia1

Post #2 Ocena: 0

2010-06-18 23:38:43 (15 lat temu)

mamcia1

Kobieta

Z nami od: 05-08-2009

hej ,
jak najszybciej idz do urzedu i powiedz ,ze jestes zdecysowana na to aby z mezem nie byc powiedz ,ze zglosilas i na czym sprawa stoi od poczatku a napewno zajma sie Twoja sprawa w trybie natychmiastowym.
Nie wyrzuca Cie na ulice i zwolnia z czynszu pomoga z oplatami i reszta wypelnia tez papiery na dofinansowania ,ktore Ci sie naleza.
Nie zostawia Cie na ulicy i nie oszukujmy sie nie zrobia tego ze wzgledu na Ciebie ale na Twoja pocieche chociaz wiemy ,ze jego dobro jest teraz najwazniejsze).
Twoj skarb na juz2.5roku ,wiec masz spore szanse na to aby zalatwili Tobie przedszkole jezeli jestes chetna isc do pracy jak piszesz.
Trzymaj sie wersji ,ze nie bedziesz z nim (mezem)i nie masz gdzie isc.
Pozdrawiam i zycze duze sil , wierze ze jest Ci teraz ciezko.

[ Ostatnio edytowany przez: mamcia1 18-06-2010 23:41 ]

Do góry stronyOffline

agajak5

Post #3 Ocena: 0

2010-06-19 12:31:58 (15 lat temu)

agajak5

Kobieta

Z nami od: 20-04-2010

Mieszkania spółdzielcze i socjalne to absolutnie nie to samo. Różnica jest nie tylko w cenie za wynajem ale też w oferowanych warunkach i co najważniejsze przyszłym sąsiedztwie na jakie będzie się potem skazanym. Mieszkania socjalne to najczęściej lokale do których "pakują" ludzi, którzy z różnych powodów zostali eksmitowani z mieszkań spółdzielczych lub agencji wynajmów. Powody eksmisji są różne, od zwykłych kłopotów finansowych i nie płacenia czynszu po agresję, alkoholizm, narkomanię czy nielegalne lub inne antyspołeczne zachowanie. Dlatego dla rodzin z dziećmi stanowczo odradzam staranie się o tego typu mieszkania, mimo, że są najtańsze.

Co do ceny to różnica na korzyść mieszkań socjalnych jest stosunkowo niewielka w porównaniu z mieszkaniami spółdzielczymi (ceny spółdzielni wahają się od 60 do 90 funtów na tydzień za dom z minimum 2 sypialniami, ogrodem).
Najbardziej znaną spółdzielnią mieszkaniową jest EAVES BROOK, blisko 90% Polaków jest na liście oczekiwania na wymarzone mieszkanko właśnie z tej spółdzielni. Jest to pierwsza spółdzielnia w naszej okolicy, która otworzyła się na Polaków. Wystarczy się zalogować na ich stronie internetowej i jest się automatycznie dodanym do listy oczekujących. Niestety kolejka coraz bardziej się wydłuża razem z czasem oczekiwania na przydział. Mieszkania spółdzielcze są to często nowe osiedla, z ładnymi domkami, ogródkami i podjazdami przed domem, o budynki dba spółdzielnia więc wszelkie poważne uszkodzenia (oczywiście nie z Waszej winy) są usuwane bezpłatnie przez spółdzielnie, często na osiedlach instalowane są kamery więc ubezpieczenie na samochód jest tańsze niż gdzie indziej). Przez pierwszy rok mieszkania ma się tymczasowe zameldowanie a po roku automatycznie zmienia się na zameldowanie na stałe, oznacza to tyle, że w razie gdyby pod jakimś pozorem chciano Was usunąć z takiego domu to muszą Wam zapewnić dom o podobnym lub wyższym standardzie. Jest jeden wyjątek jeśli usunięcie nastąpiło wskutek antyspołecznego, przestępczego lub ogólnie nieakceptowanego zachowania... wtedy właśnie trafia się na socjale...
Ponieważ czas oczekiwania na mieszkanie spółdzielcze nie jest krótki, spółdzielnie stosują podział oczekujących na mniej lub bardziej potrzebujących. I tak rodziny z dziećmi są na wyższym priorytecie, do niego zaliczani są tez ludzie, którzy mieszkają w złych warunkach (grzyb na ścianie, wadliwa instalacja elektryczna, rozpadające się ściany itd), osoby które dostały wymówienie i lada dzień mogą znaleźć się na bruku, osoby bezdomne lub które właśnie wyszły z więzienia, osoby po separacji lub rozwodzie szczególnie jeśli w grę wchodzi przemoc w rodzinie, rodziny które właśnie mają się powiększyć a mają do dyspozycji zbyt mało sypialni, bo według standardów obowiązujących w UK dzieci płci mieszanej po 7 roku życia powinny mieć osobne sypialnie natomiast przy tej samej płci osobne sypialnie należą sie po 15 roku życia.

Każdy Polak ma prawo starać się o mieszkanie ze spółdzielni, wystarczy przejść się do urzędu miasta i poprosić o listę wszystkich spółdzielni działających na jego terenie (HOUSING ASSOCIATIONS LIST), często wraz z listą spółdzielni dostępna jest tez lista iloma mieszkaniami, jakimi i gdzie dysponuje poszczególna spółdzielnia. Każda spółdzielnia ma własną aplikację do wypełnienia i zawsze prosi dodatkowo o jakiekolwiek poręczenia, często musi to byc opinia z pracy lub/i opinia od właściciela u którego się dotychczas mieszkało, czasami kandydat musi przedłożyć zaświadczenie o zatrudnieniu na stałe, rachunki z poprzedniego adresu na swoje nazwisko czy papiery z banku. W wielkim skrócie tak to wygląda.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-06-19 12:35:27 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-06-19 12:50:51 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-06-19 12:54:37 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-06-19 13:27:13 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

MARZENKA555

Post #8 Ocena: 0

2010-06-22 21:53:39 (15 lat temu)

MARZENKA555

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

witam 4 miesiące temu przerowadziłam się z Bolton do Manchester gdy mieszkałam w boltonie miałam złożony wniosek na mieszkanie z socjalne ale niestety musiałam się przeprowadzić
mam takie pytanie czy jest w internecie jakaś strona gdzie można składać aplikacje na mieszkanie w manchester

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

MARZENKA555

Post #9 Ocena: 0

2010-06-22 21:55:49 (15 lat temu)

MARZENKA555

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

witam 4 miesiące temu przerowadziłam się z Bolton do Manchester gdy mieszkałam w boltonie miałam złożony wniosek na mieszkanie z socjalne ale niestety musiałam się przeprowadzić
mam takie pytanie czy jest w internecie jakaś strona gdzie można składać aplikacje na mieszkanie w manchester

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

izabela1967

Post #10 Ocena: 0

2010-06-22 22:07:45 (15 lat temu)

izabela1967

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

Cytat:

2010-06-19 12:50:51, iwonkka1 napisał(a):
Żeby starać się o child benefit wystarcz NI- tego zasiłku nie zabiorą, na chyba, że masz wysoki dochód (powyżej chyba 25000).

A gdzie wyczytałaś że child benefit mogą zabrać przy wysokim dochodzie???(tak na marginesie-25000 to nie jakiś oszałamiający dochód). My mamy o wiele wyższy dochód i child benefit otrzymujemy(jako oczywiście jedyny benefit).

Do góry stronyOffline

Strona 86.3 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 85.3 | 86.3 | 87.3 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,