MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mieszkanie socjalne :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 61 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

Str 61 z 194

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AndrzejW

Post #1 Ocena: 0

2009-09-30 12:58:10 (16 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

To za każdym razem jak zminiam miejsce zamieszkania to mam zostawiać poprzedni dom i starać się o nowy z council'u ??

W pierwszej chwili nawet o tym nie pomyślałem, ale idąc twoim tokiem rozumowania to np:
- zaczynam pracę w Londynie - dostaję mieszkanie z council'u (bo nie mam)
- przenoszę się do Glasgow - dostaję mieszkanie z council'u (bo do londynu za daleko) - a mieszkanie w Londynie wynajmuję - czemu ma się marnować.
- szukam pracy w Manchester - j/w

Przez parę lat można obskoczyć kilka/naście councilów i z każdego mieć kolejne mieszkanie - i wtedy już tylko na bahama po palemkę - żyć z wynajmu :-D

A ja głupi sprzedałem mieszkanie w Polsce żeby kupić tutaj:-[

[ Ostatnio edytowany przez: AndrzejW 30-09-2009 12:58 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tajka

Post #2 Ocena: 0

2009-09-30 12:59:53 (16 lat temu)

tajka

Kobieta

Z nami od: 11-06-2007

Cytat:

2009-09-30 12:52:42, Superlover napisał(a):
Jeszcze raz zapytam: jesteś w stanie codziennie dojeżdzać z Londynu do Glasgow? Raczej nie. Więc chocbyś miał 10 domów w Londynie co ci to daje w tej sytuacji? Nic.

Twoje i innych rozumowanie polega na błędnym założeniu że dom z councilu się "dostaje" (pewnie za darmo), jako pewnego rodzaju zasiłek. Nic z tych rzeczy. Taki dom wynajmujesz i płacisz za to czynsz, tyle że landlordem nie jest prywatna osoba a urząd miasta. Owszem czynsz jest niższy niż u prywatnego ale nie dlatego że ktoś do tego "dopłaca" itd. Nikt nie dopłaca, dom stoi a council kasuje rent, czyli to raczej lokatorzy dopłacają do kasy miasta czyli do nas wszystkich. Za to wynajmując prywatnie dopłacasz landlordowi, więc nie rozumiem dlaczego płacenie przeważnie niebiednej osobie prywatnej ma być ok a płacenie do budżetu miasta już nie?

Dom z councilu to nie jest zasiłek, ani też pomoc socjalna, nie jest tylko dla biednych i nie jest za darmo, nie można go także przejąć darmo albo za bezcen metodą jakiegoś "zasiedzenia";!!

Sorry za przydługi wykład ale może wyjaśniłem kilka nieporozumień.

Dziękuję Superlover lepiej bym tego nie ujęła
Sama mam mieszkanie w Polsce którego nie mam ochoty sprzedawać a tu dom z councilu i jakoś nie czuję się kombinatorką.

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #3 Ocena: 0

2009-09-30 13:00:26 (16 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

ale niestety w aplikacji ktora ja wypelnialam o dom z councilu bylo pytanie czy posiadam jakis dom na wlasnosc i gdzie on sie znajduje, a takze czy czerpie z niego korzysci materialne,
wiec mysle ze to moze miec tez znaczenie
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

tajka

Post #4 Ocena: 0

2009-09-30 13:02:13 (16 lat temu)

tajka

Kobieta

Cytat:

2009-09-30 12:58:10, AndrzejW napisał(a):
To za każdym razem jak zminiam miejsce zamieszkania to mam zostawiać poprzedni dom i starać się o nowy z council'u ??

W pierwszej chwili nawet o tym nie pomyślałem, ale idąc twoim tokiem rozumowania to np:
- zaczynam pracę w Londynie - dostaję mieszkanie z council'u (bo nie mam)
- przenoszę się do Glasgow - dostaję mieszkanie z council'u (bo do londynu za daleko) - a mieszkanie w Londynie wynajmuję - czemu ma się marnować.
- szukam pracy w Manchester - j/w

Przez parę lat można obskoczyć kilka/naście councilów i z każdego mieć kolejne mieszkanie - i wtedy już tylko na bahama po palemkę - żyć z wynajmu :-D

A ja głupi sprzedałem mieszkanie w Polsce żeby kupić tutaj:-[
Ty czegoś nie rozumiesz piszemy od początku że jak masz tu gdziekolwiek w jakimkolwiek mieście dom z councilu to żeby dostać drugi w innym mieście bo się przeniosłes to najpierw musisz zdać ten stary dom-rozumiesz

Do góry stronyOffline

tajka

Post #5 Ocena: 0

2009-09-30 13:03:35 (16 lat temu)

tajka

Kobieta

Ja napisałam w aplikacji że posiadam mieszkanie (Flat) w Polsce i to nie staneło na przeszkodzie do otrzymania domu

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #6 Ocena: 0

2009-09-30 13:04:54 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Richmond jest dokadnie odwrotnie, to pieniądze które płacę jako czynsz idą miedzy innymi na "housing" czyli wypłacane są prywatnym osobom jako housing benefit.
Jako lokator councilowski finansuje prywatnych landlordów, nie odwrotnie.

Owszem możesz sprzedać dom i kupić gdzie indziej, i większość tak zrobi, ale nikt ie do tego nie może zmuszać a poza tym od sprzedawania i kupowania domów nie przybędzie.

Kto ma watpliwości co do kryteriów przyznawania domów przez councile niech zajrzy na stronę swojego councilu i po problemie a nie dyskusja co by było gdyby, przyjechaliśmy tu i nie widzę powodu żeby pouczać Anglików jakie mają mieć zasady we własnym kraju, komu się one nie podobają przecież nikt go tu nie 3ma.
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Superlover

Post #7 Ocena: 0

2009-09-30 13:07:44 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-09-30 12:58:10, AndrzejW napisał(a):

Tak, masz zostawiać poprzedni. Klucze oddajesz w housing office
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2009-09-30 13:09:28 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jasne, nikt nie musi nikogo zmuszac do sprzedazy nieruchomosci, ale nie widze powodu, zeby finansowac kogos, kto ma wlasna nieruchomosc i zyje w mieszkaniu socjalnym. Gminy najwyrazniej tez zgadzaja sie z tym, stad to pytanie w formularzu o to czy posiada sie nieruchomosc.

Vitek, jesli pieniadze z Twojego wynajmu ida na housing benefit, to skad biora sie pieniadze na remonty i utrzymanie nieruchomosci oraz na budowe nowych?

Prywatnych landlordow nie finansujesz tylko gmina daje im zarobic, a oni za to finansuja z podatkow housing.
Gdyby social housing byl perpetum mobile to przestalby sie nazywac social i bylby dostepny dla kazdego.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 30-09-2009 13:12 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tajka

Post #9 Ocena: 0

2009-09-30 13:15:42 (16 lat temu)

tajka

Kobieta

nie chce mi się już pisać na ten temat bo widzę że nie docierają do ciebie żadne argumenty.Szkoda gadać

[ Ostatnio edytowany przez: tajka 30-09-2009 13:16 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2009-09-30 14:41:16 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 61 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,