MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mieszkanie socjalne :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

Str 3 z 194

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

berka72

Post #1 Ocena: 0

2007-10-18 13:29 (18 lat temu)

berka72

Z nami od: 17-10-2007

Cytat:

2006-11-13 16:31, Hogata napisał(a):
Nie mam gadu gadu, operuje skypem. Najlepiej napisz konkretne pytania na maila <a href="mailto:hogactwo@poczta.fm" target="_new">hogactwo@poczta.fm</a>

Temat: mieszkania z councilu, czyli council housing.

Mieszkanie z councilu, popularnie zwane przez Polakow "council flat", jest jednym z glownych tematow pojawiajacych sie na polonijnych forach. Wokol tematu naroslo juz wiele mitow i legend. Oto kilka odpowiedzi na najczesciej pojawiajace sie pytania:

1. Co to jest council house?
Kazda gmina w Wielkiej Brytanii dysponuje lokalami mieszkalnymi, ktore sa wynajmowane na preferencyjnych warunkach osoba, ktore nie moga pozwolic sobie na wynajecie mieszkania od prywatnego landlorda. Czynsz w mieszkaniu councilowskim jest przecietnie o polowe nizszy. Nie ma tez kaucji. Jest to odpowiednik polskich mieszkan komunalnych. Mieszkaniami zarzadzaja roznego typu stowarzyszenia mieszkaniowe.
Gminy dysponuja roznego typu lokalami, od hosteli poprzez male mieszkania do domow. Sa tez mieszkania specjalnie przystosowane do potrzeb osob niepelnosprawnych.

2. Kto moze starac sie o mieszkanie z gminy?
O mieszkanie moze starac sie wiekszosc ludzi mieszkajaca na stale w Wielkiej Brytanii.

3. Czy Polacy moga starac sie o mieszkanie?
Tak. Polacy, jako czlonkowie UE, sa uprawnieni do mieszkan councilowskich.

4. Co zrobic, by otrzymac mieszkanie z councilu?
Najprosciej jest udac sie do swojego councilu i umowic sie na spotkanie z housing advisor. Jesli ktos nie mowi po angielsku, mozna poprosic o tlumacza. Doradca ten powinien powiedziec, jakie kroki nalezy dalej podjac, gdzie udac sie po formularz itp. Formularze i instrukcje mozna tez uzyskac w lokalnym CAB.

5. Jakie warunki musze spelnic, by otrzymac lokal z councilu?
Mieszkac na stale w UK. To podstawowy warunek. Wazne tez, ale niekonieczne sa powiazania z danym dystryktem, czyli local conection. Potwierdzeniem Local conection jest zarowno rachunek czy korespondencja potwierdzajaca adres, jak i potwierdzenie zatrudnienia w danym dystrykcie. Ale jesli mieszkam i pracuje np. w Londynie, a mam zamiar zamieszkac np. w Newmarket, moge skladac aplikacje, tyle tylko, ze ktos w takiej samej sytuacji mieszkaniowej jak ja, ale z local conection, dostanie mieszkanie szybciej.

6. Chce starac sie o mieszkanie z councilu, ale mam mieszkanie w Polsce?
Nie wyklucza to mozliwosci otrzymania lokalu w Anglii. Nalezy jednak w aplikacji zaznaczyc, ze takie sie lokal posiada. Odradzam zatajanie.

7. Jak dlugo bede czekac na mieszkanie?
To zalezy od Twojej sytuacji mieszkaniowej oraz od ilosci zwalniajacych sie mieszkan w danej gminie.

8. Co wplywa na moja sytuacje mieszkaniowa, czyli popularnie zwane na ilosc punktow?
Kazde Towarzystwo Mieszkaniowe ma swoj system punktacji. Istotny wplyw ma ilosc czlonkow rodziny, sytuacja materialna, czyli wysokosc dochodow, to czy mieszkamy sami, czy z kims trzecim, czy w rodzinie sa dzieci i osoby niepelnosprawne itp.
W pierwszej kolejnosci mieszkanie otrzymuja osoby bezdomne (homeless).

9. Jak wyglada mieszkanie z councilu?
Na forach pojawiaja sie glosy, iz mieszkania z councilu to sa nory nie nadajace sie do zamieszkania. Nieprawda. Wiekszosc mieszkan owszem, kwalifikuje sie do remontu, ale gmina daje tylko to, co ma. Mozna trafic na ladny domek, jak i na zniszczony. No, ale jesli ktos spodziewa sie palacu, to nie ten temat.

Gdzie szukac informacji?

http://england.shelter.org.uk/advice/advice-3172.cfm

Aha, istotne dla osob w trudnej sytuacji materialnej. Council moze pomoc wynajac mieszkanie od prywatnego landlorda, czytez zaplacic kaucje. O informacje pytajcie housing advisor. I poproscie o tlumacza, tez mozna dostac bez problemu.

[ Wiadomość edytowana przez : Hogata on 13-11-2006 21:48 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

manchester_tran

Post #2 Ocena: 0

2007-10-19 18:36 (18 lat temu)

manchester_transport

Z nami od: 17-03-2007

Nie we wszystkich miastach rzadza takie same prawa. W Rochdale (Great Manchester) mieszkanie mozna otrzymac nawet w dwa miesiace. Mieszkanie rezerwuje sie na stronie interenetowej na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Duzo Polakow z tego skorzystalo. Co do opini ze councile to nory, czasami tak ale mozna okolo 3 razy nie przyjac danego mieszkania. Po za tym warto zapisywac sie na mieszkania, domy w dobrych dzielnicach. Nie zawsze musi to byc mieszkanie w blokach, w naszych okolicach mnostwo domow, aczkolwiek one raczej dla rodzin.

Polecam dobrze sie zabezpieczyc sie ogolnie w domach w UK. Kradzieze to normalka. Ubezpieczenie kosztuje okolo 2 funtow tygodniowo a zaoszczedza wiele nerwow.

Wiekszosc Angoli nie dba o mieszkania, ogrodki - no bo wiadomo ze za darmo i lepiej spalic troche trawy niz tam cos przydlubac w mieszkaniu. Ogolnie to dosc ciezko mieszkac samemu posrod Anglikow, troche jak na wyspie.

Wracajac do councilow w mojej okolicy. Polacy dosc latwo tutaj otrzymuja te mieszkania bo nie problemow z platnosciami czynszow i dbaniem o mieszkania.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2007-11-07 22:54 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

NewStartConsult

Post #4 Ocena: 0

2007-11-08 13:41 (17 lat temu)

NewStartConsultancy

Konto zablokowane

Z nami od: 25-10-2007

WY STRASZNE LENIE!!! NAWET PO ANGIELSKU PISAC NIE UMIESZ, TO CO TU DO CHOLERY ROBISZ?MAM JUZ TEGO DOSYC, PRZYJEZDZACIE TU RODZIC DZIECI, CHCECIE TYLKO BENEFITY I MIESZKANIA SOCJALNE. JAKIE TO ZALOSNE ZEBRACY!!! NAUCZCIE SIE TEGO ANGIELSKIEGO WRESZCIE CHOCIAZ WYDAJE MI SIE ZE SKORO PRACOWAC NIE PTRAFICIE TO INTELIGENCJI ZEBY SIE JEZYKA UCZYC TEZ W WAS WIELE NIE MA. NIE WIEM CZY WIECIE CO PREMIER PLANUJE ZROBIC?NAPEWNO NIE WIECIE BO PRZECIEZ JEZYKUA NIE ROZUMIECIE, NO I PEWNIE POLSKI CANAL PLUS OGLADACIE!!! MAM NADZIEJE ZE MU SIE TO UDA, I WSZYSTCY WY NIEUKI I NIEROBY POLSKIE WROCICIE NA STARE SMIECIE!!!WSTYD MI ZE JESTEM POLKA!!! WSTYD ZA WAS WIESNIAKI!!! DO ROBOTY , PRACOWAC NA RODZINE A NIE BENEFITY. MAM NADZIEJE ZE JUZ NIE DLUGO NIE BEDA WAM DAWAC BNEFITOW BO PO ANGIELSKU NIC NIE UMIECIE I Z PRACA TAK SAMO LENIE.I JESZCZE CHODZICIE I PO SKLEPACH PO POLSKU WRZESZCZYCIE. WIOCHA!!! IDIOCI!!!:-|:-|:-|:-|:-|:-|:-|:-|:-|:-|

Do góry stronyOffline

wendy85

Post #5 Ocena: 0

2007-11-08 14:24 (17 lat temu)

wendy85

Z nami od: 08-11-2007

hello mam pytanko jutro spodziewam sie wizyty pani z councilu w sprawie naszych warunkow mam pytanko czy ktos moze juz mial tak owa wizyte i jak to wyglada czy cos mozna sie dowiedziec od tej kobiety co dalej pozdrawiam

Do góry stronyOffline

niusiu

Post #6 Ocena: 0

2007-11-08 15:14 (17 lat temu)

niusiu

Z nami od: 28-10-2007

MOJA ZNAJOMA TEZ SKLADALA WNIOSEK O MIESZKANIE I POPROSILI JA O DOLACZENIE REZYDENTURY . CZY NAPRAWDE ONA JEST WYMAGANA?

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2007-11-08 18:06 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kasiamartins

Post #8 Ocena: 0

2007-11-08 20:51 (17 lat temu)

kasiamartins

Kobieta

Z nami od: 21-07-2007

Aumbrea popieram!!! Co za kretynka!!! A ty to po jakiemu w sklepach wrzeszczysz?? Jak sie wstydzisz ze jestes Polka to sie do tego nie przyznawaj, proste. Sa tacy ktorzy sa z tego dumni. A to ze masz troche miejszy iloraz inteligencji no coz... Chyba mialas ciezkie dziecinstwo

[ Ostatnio edytowany przez: kasiamartins 08-11-2007 20:51 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2007-11-08 20:55 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2007-11-08 21:33 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 194 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 192 | 193 | 194 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,