Cytat:
2014-07-15 09:54:45, ewamik napisał(a):
Nie jestem psychiatrą ale problem schizofrenii jest mi dobrze znany od ponad 30lat. I nie mam na mysli tylko jednego przykładu.
Nie wiemy czy u koleżanki w domu nie ma paranoi ani nie słyszy głosów.
Skoro zwierzyła się matce,że słyszy głosy w głowie,wydajej jej się,że ktoś z nia przebywa cały czas,przedstawia fakty,które nie miały miejsca(czarne msze w domu),a byc może jej się przyśniły,przeczytała o czyms takim,to nie jest normalne.
Dlatego napisałam,że wskazana jest wizyta u psychiatry.
Schizofrenia rzadko jest dziedziczna. Najczęściej jest skutkiem cięzkich przeżyć,drastycznej zmiany,albo depresji.
Nie sugeruję nic...po prostu znam to z autopsji aż za dobrze....
Normalny człowiek nie słyszy głosów i nie ma wyimaginowanego "przyjaciela".
Nie staram się przypisać choroby,tylko problemy natury pschicznej warto wziąc pod uwagę.
Może w pierwszym poście nie powinna z góry zakładac,że cierpi na te schorzenie...ale warto wszystko wziąc pod uwagę.
Właśnie, warto wziac pod uwagę, tym bardziej ze wiele elementow tej ukladanki uklada sie w calosc.
Byl social worker i wysmial mnie jak tylko zaczelam mowic na ten temat, nawet nie dał mi dokonczyc, o co mi w ogole chodzi. Powiedział ze w nic nie wierzy. W zaszdzie to cały czas przerywal mi i tłumaczowi, w kółko powtarzał to samo, sam tlumacz byl poirytowany jego zachowaniem.
Powiedziałam ze starsza coreczka miala terapie itd, wysmial mnie, powiedzial ze w nic mi nie wierzy podeszlam do pułki i dałam mu kopie raportu, minę miał jak by w twarz dostał.
Do osób które uparcie piszą o znajomosci angielskiego. Dobrze miec niezaleznego tłumacza, tłumaczy bez emocji, dokladnie odzwierciedla całą wypowiedz. Czasami jest tak ze jednego slowa sie nie zrozumie i juz moze byc nieporozumienie. Zle sformuluje zdanie, zle zostanie one odnotowane na zasadzie odgadnięcia co miałam na myśli i może być problem. Poza tym całkiem inaczej zachowuje się social worker w obecności profesjonalnego tłumacza, nie nadużywa swoich kompetencji, a przynajmniej się stara ważyć słowa, zachować spokoj, nie zastraszać a informować, nie grozić a informować o procedurach i następstwach w przypadku moich działań w sprawie.
Pozniej coś jeszcze dopiszę, edytuje jeśli się jeszcze uda ponieważ teraz mam inne zajęcia. Jeszcze raz dziekuje za Wasze spojrzenie na ten temat, pomimo dużej krytyki na moj temat, dzięki Waszym wypowiedziom wszytsko składa mi się w jedną całość. Do niektorych wypowiedzi odniosę się później, a do niektórych mam pytania na priv.
edytuje;
Tak, to napewno pisała moja córka. Znam te zarzuty od niej i słyszłam je często, że znęcam się nad nią psychicznie zwłaszcza jak chciałam z nia o czyms spokojnie porozmawiac, coś wytłumaczyć, nie chciała rozmawiać, mówiła że chce być cały czas sama, że nie lubi ludzi i że nie chce żadnego życia rodzinnego. Chce być tylko w swoim pokoju i żebym nawet tam nie wchodziła i jej nie wołała.
Nawet w sobotę kiedy odwiedziłam ją u koleżanki, powiedziałam że jak wroci do domu, oczyscimy atmosfere, nie bedę jej nigdy nic wypominała o tym ze nakłamała na mnie policji ale oczekuje z jej strony ze tez bedzie ze mna normalnie rozmawiała, powiedziala ze wroci chetnie, ale pod warunkiem ze zawsze bedzie tylko w swoim pokoju, zadnych wspolnych obiadkow, zadnych obowiazkow domowych, zadnych wspolnych wakacji, mam jej dac calkowity spokoj.
Przeciez to by było chore. Kocham ją i zależy mi na niej najbardziej na swiecie i nie moge pozwolic zeby tak postepowała, to wlasnie dlatego ze ja kocham, powinnam ustanawiac jakies konkretne granice i obowiazki które nie zawsze miała, bo zawsze narzekała ze nie ma czasu np, na odkurzanie, na posprzatanie w swoim pokoju itp.
Każdy rodzic wymaga od swoich dzieci zeby po sobie sprzatały, dlaczego ja mam całe zycie robic to za nią. Ona ma 15 lat i nie widze nic zlego w tym ze ma odkurzyc caly dom 1-2 razy w tygodniu. Nie dajmy sie zwariować. Gdy bym powiedziala tak kochanie zamnij sie w swoim pokoju i rob co chcesz to by oznaczalo wlasnie ze na niej mi nie zalezy. Pozniej dopisze reszte. Teraz musze juz wyjsc.
[ Ostatnio edytowany przez: kashmirka 15-07-2014 13:44 ]