MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Duzy rachunek za wode

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

natjan

Post #1 Ocena: 0

2014-05-29 19:43:21 (11 lat temu)

natjan

Kobieta

Z nami od: 29-05-2014

Witam, mam problem z rachunkiem za wodę i nie wiem gdzie się z tym problemem zgłosić. Mianowicie rachunki za wodę przychodzą nam co 3 miesiące. Zawsze nasze rachunki wynosiły ok 100 funtów, jednakże w tym tygodniu dostałam rachunek na kwotę 320 funtów. Dodam ,że woda w naszym domu, który wynajmujemy przez agencję jest na licznik. Mąż sprawdzał stan licznika wody i zgadza się z tym który został spisany na rachunek. Wynika z niego, że przez te 3 miesiące zużyliśmy 150m3 wody. Mieszkamy we dwójkę, i logiczne jest, że nierealne jest takie zużycie wody przez 3 miesiące. Sprawdzaliśmy wodomierz w ten sposób, że zakręciliśmy wszystkie kurki z wodą i obserwowaliśmy czy licznik się nie kręci w obawie, że może mamy jakiś wyciek. podczas naszego wielokrotnego sprawdzania licznik stał w miejscu. Nie wiem co z tym robić, komu to zgłosić, czy płacić ten rachunek. Problem ten jest tym większy, że właśnie w tym miesiącu wyprowadzamy się z tego domu i nie wiem jakby miało wyglądać postępowanie reklamacyjne tego rachunku. Nie mam pojęcia, czy licznik się popsuł i przeskoczyła cyfra na wodomierzu czy coś innego się stało. Nie umiem sobie tego inaczej wytłumaczyć. Doradźcie co powinniśmy zrobić.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-05-29 19:49:09 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Komu to zglosic? Dostawcy wody, zeby sprawdzili czy nie ma wyciekow i czy licznik jest sprawny. A poprzednie rachunki tez byly ze spisywanego stanu licznika czy byly estimated? Moze w poprzednich miesiacach nie placiliscie za realne zuzycie i stad tak duzy rachunek?

Czy placic? Jak nie zaplacisz, to bedziesz miala przerabane, wiec najpierw zareklamuj i czekaj co z tego wyniknie. Ale zaplacic bedziesz musiala predzej czy pozniej, bo wpisza Ci do historii kredytowej dlug.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2014-05-29 19:51:55 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Wczesniejsze rachunki mogly byc oszacowane i sie uzbieralo. Kiedy ostatnio byl licznik odczytany?
Ada

Do góry stronyOffline

natjan

Post #4 Ocena: 0

2014-05-29 21:57:55 (11 lat temu)

natjan

Kobieta

poprzednie rachunki były ze spisywanego stanu licznika i zawsze się zgadzało, a teraz spisywali 20maja a 26 przyszedł do nas rachunek:/troszkę to dziwne. Cojeśli okaże się, że mamy wyciek, albo licznik szwankuje? kto ponosi te koszty? właściciel mieszkania? bo troszkę byłoby to niedorzeczne, gdybyśmy musieli płacić tak kolosalne rachunki za coś z czego się nie korzystało, za usterkę w nie naszym domu, a agencja, z której wynajmujemy dom ma wszystko w nosie, co jest powodem naszej wyprowadzki.

Do góry stronyOffline

natjan

Post #5 Ocena: 0

2014-05-29 22:03:21 (11 lat temu)

natjan

Kobieta

dodam jeszcze, że mieszkamy w tym domu tylko 9 miesięcy i podsumowując nasze rachunki za wodę to było ich 3 (jak wcześniej pisałam co 3miesiące) pierwszy na 140 funtów, drugi na 100 i teraz na 320. dowiadując się ile ludzie średnio płacą rocznie za wodę nieoszczędzając i z większą ilością lokatoró niż my tylko we dwie osoby gto płacą 300-400 funtów na rok. a my już mamy 560 , a jeszcze daleko do upływu pełnego roku :/

Do góry stronyOffline

angela89223

Post #6 Ocena: 0

2014-05-29 22:28:01 (11 lat temu)

angela89223

Kobieta

Z nami od: 29-05-2013

ja place 200f min na 3 miesiace mam 2 dzieci codziennie pranie i kapanie kazdego plus mycie naczyn itp ale racunek wacha sie od 180 w zimie do 220f w lecie. U nas co miesiac nie spisuja licznika tylko co 6mc a po spisaniu mamy wiekszy badz mniejszy rachunek. Wlasnie o jakies 40f.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2014-05-29 22:32:44 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-05-29 21:57:55, natjan napisał(a):
poprzednie rachunki były ze spisywanego stanu licznika i zawsze się zgadzało, a teraz spisywali 20maja a 26 przyszedł do nas rachunek:/troszkę to dziwne. Cojeśli okaże się, że mamy wyciek, albo licznik szwankuje? kto ponosi te koszty? właściciel mieszkania? bo troszkę byłoby to niedorzeczne, gdybyśmy musieli płacić tak kolosalne rachunki za coś z czego się nie korzystało, za usterkę w nie naszym domu, a agencja, z której wynajmujemy dom ma wszystko w nosie, co jest powodem naszej wyprowadzki.

Jak byl wyciek poza mieszkaniem, to byc moze Wam anuluja. Jak licznik uszkodzony to wymienia i odpowiednio wyrownaja rachunek. Jak wyciek u Was, to mozecie do landlord wystapic o zwrot czesci kasy.

Zacznij od kontaktu z dostawca wody i wyjasnij, ze jest podejrzanie duze zuzycie w stosunku do poprzedniego i podejrzewasz, ze moze byc wyciek albo licznik zle dziala.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

invisible

Post #8 Ocena: 0

2014-05-29 22:54:10 (11 lat temu)

invisible

Z nami od: 10-06-2007

podepne sie do tematu.Ja mieszkam w dwusypialniowym flacie z salonem i kuchnia.plus lazienka,mamy elektryczne ogrzewani.Wszystko na prad.Mamy to co kazdy,pralke,lodowke,komputre ,telewizor itpMamy tez bojler do grzania wody.Czy to jest normalne,ze placac co miesiac direct debet 120f,za okres zimowy 3 miesiecy przyszlo nam doplacic 600funtow,w nie okresie grzewczym doplacamy okolo 250f,mamay dwa kaloryfery w kuchni,jeden zakrecony,po jednym w pokoju i lazience.DO DOMU WRACAM o 16tej i ogrzewanie chodzi do 10-11,potem jets wylanczane,rano przed wyjsciem wlanczamy na dwie godizny,W nocy grzalismy jak naprawde bylo zimno,a tak to nie bo za goraco.Czy to sa normalne kwoty za prad.Wode grzeje jak skonczy mi sie ciepla woda w bojlerze,Wlanczam go na okolo3 godziny

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-05-29 23:01:11 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

możliwe, te "boilery" to cholera są tak nieekonomiczne że masakra.

może być i tak ze masz kogoś podłączonego do swojej instalacji.
W jednym bloku na Fulham kaloryfer na ścianie w salonie grzeje nawet wtedy jak prąd się wyłączy wna głównym wyłączniku. Po prostu ciągnie prąd od sąsiada. i tak już od kiedy te bloki postawili, chyba kilkanaście albo i więcej lat.
A living ma z 50 metrów kw :))

Poza tym dostawcy energii mają też minimalną kwotę do jakiej jest wysoka cena, później spada.

A nie powinienieneś mieć intalacji 2 strefowej?
W dzień wyższą taryfe w nocy niższą?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

angela89223

Post #10 Ocena: 0

2014-05-30 00:18:48 (11 lat temu)

angela89223

Kobieta

Z nami od: 29-05-2013

tez tak placilam jak nie milismy gazu, nacisnelam wlascixcielke bo wtedy akurat panstwo cos zwracalo jak wymieni na gas central heating i wyminila . Od 3 lat mam w zimie okolo 100f za prad za 3mce plus max 180 za gaz. ogrzewani non stop na 23 topnie i samo sie wlacza. Gazowe tylo ogrzewanie kuchenka na prad, latem rachunki to groszowe sprawy.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,