[url=][img][/img][/url]
Str 3 z 3 |
|
---|---|
skibiki | Post #1 Ocena: 0 2015-04-04 19:44:34 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2006 Skąd: Liverpool |
Tak,wiem ze musze zalatwic to przez sad dlatego tez pytalam w poprzednim komentarzu jak zaczac krok po kroku.Z ojcem dzieci nie mam kontaktu od kilka lat
![]() [url=][img][/img][/url]
|
best_mum | Post #2 Ocena: 0 2015-04-05 14:16:12 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2011 Skąd: Manchester |
Witam! Poradze jeśli chodzi o paszporty bez zgody jednego z rodziców ponieważ przechodziłam to dwa razy. Za pierwsza raza kiedy ojciec dziecka mieszkał tu w Uk ale nie wyrażal zgody na paszport za drugim razem kiedy ojciec dziecka nie wiadomo gdzie był a ostatnim jego miejscem zameldowania był adres w Polsce. W tym i ty przypadku trzeba złozyc wniosek do sądu w UK i tylko tu ponieważ w Polsce go od razu odrzucą co szkoda i czasu i pieniędzy. Wniosek Specific issue Order składa się w trzech egzemplarzach i ponosi koszty w wysokości f 215. Sprawę wygra się zawsze nawet jeśli ojciec dziecka nie pojawi się na rozprawie lecz jest warunek aby podać adres ojca i musisz mieć potwierdzenie ze dokumenty się wysłało i musisz mieć potwierdzenie wysłki tych dokumentów jak np. special delivery. Na sprawę czeka się ok. 1,5 miesiąca, czasem sprawa zostanie odroczona, zależy od sędziego, ze względu na nieobecność ojca lecz za następne 1,5 miesiąca odbędzie się kolejna rozprawa i na niej sędzia orzeknie korzystny dla nas wyrok. Trzeba zawsze kierować się w sądzie przede wszystkim iż dziecko jest obywatelem Polski i ma prawo odwiedzać swój kraj i bliskich czego nikt nie może mu zabronić kosztem braku paszportu. Ważne! na sprawę można wziąć tłumacza, trzeba zaznaczyć we wniosku, i nie ponosimy za to zadnych kosztów. Można w internecie wyszukać wzór wypełnienia wniosku c100. Życze wszystkim powodzenia! Dacie radę!
|
Anjali | Post #3 Ocena: 0 2015-04-20 18:47:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2014 Skąd: Londyn |
Witam, może zamiast paszportu wyrobić dowód?
![]() W PL z dniem 1 marca zmieniły się przepisy i tylko jeden rodzic może wyrobić dowód dziecku. Sama to przerabiałam, mąż daleko i myśleliśmy, że będzie musial specjalnie przyjeżdżać, a tu taka niespodzianka ![]() |
johny7 | Post #4 Ocena: 0 2015-04-29 08:45:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2014 Skąd: Londyn |
O nie wiedziałem, to spore ułatwienie
|
skibiki | Post #5 Ocena: 0 2015-06-22 14:27:45 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2006 Skąd: Liverpool |
Cytat: 2015-04-05 14:16:12, best_mum napisał(a): Specific issue Order składa się w trzech egzemplarzach. Sprawę wygra się zawsze nawet jeśli ojciec dziecka nie pojawi się na rozprawie lecz jest warunek aby podać adres ojca i musisz mieć potwierdzenie ze dokumenty się wysłało i musisz mieć potwierdzenie wysłki tych dokumentów Jezeli ojciec dziecka nie utrzymuje z nim kontaktow od 2008r i nie jest nam znany adres jego pobytu Czy taki wniosek zostanie uwzgledniony? [url=][img][/img][/url]
|