|
---|---|
Paulinka889 | Post #1 Ocena: 0 2014-04-03 17:38:59 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2014 Skąd: Glasgow |
Witam
![]() ![]() |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2014-04-03 18:45:27 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Czy moge mu zalozyc domestic?
Co masz na mysli?
Ada
|
paula28 | Post #3 Ocena: 0 2014-04-03 18:48:49 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
przepisz wszystkie benefity na Ciebie
masz roczne dziecko tak? jak pojdziesz do pracy nawet na te 16 h to z kim zostawisz dziecko?-z ojcem? wydaje mi sie ze nic Ci sie nie nalezy skoro nie pracowalas ale tutaj niech sie ktos wypowie kto sie zna bo ja mam znajome samotne matki ale one wszytkie pracowaly,pracuja jezeli az tak Cie nie dreczy to ja bym mu nie zakladala zadnej sprawy(bije Cie?jest dobry do dzieci? Chyba ciezko bedzie sie wyprowadzic i dac sobie rade bez pomocy znajomych,bez zadnych pieniedzy a na benefity sie czeka nawet 3 m-ce |
paula28 | Post #4 Ocena: 0 2014-04-03 18:50:31 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-04-03 18:45:27, Adacymru napisał(a): Cytat: Czy moge mu zalozyc domestic?
Co masz na mysli? autorce chodzi o przemoc psychiczna,znecanie sie nad nia(prawdopodobnie) |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2014-04-03 18:56:50 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Dziecko rozpoczelo juz edukacje w szkole, i to jest podstawa do prawa pobytu matki, nawet jak rozejdzie sie z mezem, i nawet jak nie pracowala.
Moze zlozyc wniosek o Income Support (z racji wieku mlodszego dziecka). Jesli jestes ofiara przemocy w rodzinie, to co (poza zasilkami) zmieni formalny status separacji z mezem jak bedziesz dalej mieszkac z nim (bo jesli sadzisz ze zwiaze mu to piesci magicznie to raczej zludne myslenie)... Zastanawia mnie co ma na mysli ofiara mowiac, ze pozostaje z oprawca dla dobra dzieci- czy obserwacje lekcji boksu na rodzicu (partnerce/partnerze oprawcy) jest tak niezbednym dla dzieci doswiadczeniem, bez ktorego nie moga sie w zyciu obyc?
Ada
|
|
|
paula28 | Post #6 Ocena: 0 2014-04-03 19:10:38 (11 lat temu) |
adacymru bardzo duzo jest czynnikow dla ktorych matka pozostaje przy mezu tyranie
-dzieci(boi sie ze dzieci beda tesknic za tatusiem,jezeli tatus jest dobrym ojcem) -obawa ze kobieta sobie nie poradzi i z praca i z dzieckiem(bez rodziny,przyjaciol z rocznym dzieckiem kobieta sie poprostu boi,) wiem mozna dziecko oddac do zlobka ale zrobic ten pierwszy krok jest najciezej tym bardziej ze kobieta jest bez grosza przy duszy,wiec za nim dostanie pieiadze to musi sobie jakos poradzic ale jak?jak nie ma za co zaplacic pieniadze za opieke na rocznym dzieckiem -bariera jezykowa tez jest w pewnym stopniu powodem dla ktorego kobieta boi sie odejsc(i znowu boi sie ze sobie nie poradzi z dzieci,bez jezyka ,bez pracy i tak w kolko jest mnostwo czynnikow proponuje zbierac i odkladac jak najwiecej pieniazkow teraz p.s.czy on Cie bije? wyzywa przy dzieciach? [ Ostatnio edytowany przez: paula28 03-04-2014 19:12 ] |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2014-04-03 19:30:48 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: tatus jest dobrym ojcem -
szczegolnie jak daje najepsze wzorce do nasladowania...
Ada
|
Post #8 Ocena: 0 2014-04-03 19:43:22 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
arizona160 | Post #9 Ocena: 0 2014-04-03 20:43:33 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-04-2014 Skąd: londyn |
wlasnie podjelam niedawno taka sama decyzje jak ty!! Nie jest latwa :/ ja najpierw poszlam do council wytlumaczylam moja sytulacje,pozniej poszlam do citizen i tez rozmawialam z nimi.Nie mogli mi pomoc jezeli chodzi o koszty wynajmu mieszkania.Musialam sama zalatwic sobie pieniadze na poczatek.Idz do job cenetr moze uda ci sie zalatwic jakis benefit. Ja poprosilam agenecje od ktorej wynajmuje mieszkanie o zmienienie umowy na mnie ,nie chetnie to zrobili ale udalo sie
![]() ![]() |
owca80 | Post #10 Ocena: 0 2014-04-03 20:52:52 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2013 Skąd: wieś, west midlands |
- idź do job centre i zapytaj czy masz prawo do IS, będziesz miała informacje z pierwszej ręki
- przepisz benefity - zadzwon do Woman's Aid - dowiedz się czy mogłabys liczyć na miejsce w refuge - skontaktuj się z paniami z pobliskiego children centre (sure start) - powiedz, że szukasz pomocy w związku z domestic abuse - mają obowiązek pomóc, byc może dostaniesz swoją support worker, mogą pomóc w szukaniu lokum poprzez council/miejsce w jakimś refuge, skontaktują Cię z prawnikiem itp. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, być może otrzymasz pomoc w zorganizowaniu "ucieczki" od męża. Będą dla Ciebie wsparciem i dadzą solidnego kopniaka w tyłek, gdy nagle stwierdzisz, że jednak zostajesz z mężem ![]() Zła wiadomość jest taka, iż może okazać się, że Twoim jedynym realnym wyjściem (jeżeli nie masz gotówki na wynajem lokum i start) będzie pobyt w refuge, przynajmniej dopóki nie zbierzesz trochę pieniędzy i nie będziesz mogła stanąć na własnych nogach. Możesz tylko powiadomić policję - zadzwonić i złożyć raport, mąż nie będzie o tym wiedział. Przyda się jako dowód, że przemoc miała miejsce (zwłaszcza, gdy mąż w przyszłości będzie wszystkiemu zaprzeczał). Policja nie zrobi nic bez Twojej wiedzy i zgody. Oni wiedzą, że to są bardzo delikatne sytuacje. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że policja ma obowiązek poinformować ss o przemocy, jeżeli są min. 3 zgłoszenia z danego adresu (ale nie dam sobie za to ręki odciąć). Nie jesteś w sytuacji bez wyjścia. Jest wiele możliwości. Powodzenia! ![]() Właśnie doczytałam, że jesteś z Glasgow...przepraszam, być może niektóre podane przeze mnie rozwiązania, nie będą miały przełożenia na tamtejsze realia. Nie wykasuję postu, może przyda się komuś innemu ![]() [ Ostatnio edytowany przez: owca80 03-04-2014 20:57 ] Nie mam sweet foci z dziubkiem.
|