Str 675 z 722 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2024-10-31 19:28:29 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tess, nie pominales przypadkiem cukru i oliwy do przygotowywania chleba?
Bez cukru drozdze nie rusza, podobnie bez cieplego miejsca. |
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2024-10-31 19:29:50 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2024-10-31 19:24:06, tesstickle napisał(a): Cytat: 2024-10-31 19:06:22, andyopole napisał(a): .. Do normalnego chleba: maka, drozdze (z zakwasem nie chce mi sie bawic)), sol, woda. Zadnych tluszczow, maka taka jaka chcesz. .. Tak robiłem. Nie działa ![]() To musisz coś źle robić. Zakwas jest dużo mniej pracowity niz drożdże dlatego wymaga znacznie dłuższego czasu na wyrastanie ciasta. A może mąka jakąś niewłaściwa albo z jakimiś "uszlachetniaczami"? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 31-10-2024 19:31 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2024-10-31 19:35:24 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2024-10-31 19:28:29, karjo1 napisał(a): Tess, nie pominales przypadkiem cukru i oliwy do przygotowywania chleba? Bez cukru drozdze nie rusza, podobnie bez cieplego miejsca. Robiłem w/g tego przepisu. około 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml łyżka delikatnej oliwy płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Gwontownik | Post #4 Ocena: 0 2024-10-31 19:36:17 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2024-10-31 19:28:29, karjo1 napisał(a): Tess, nie pominales przypadkiem cukru i oliwy do przygotowywania chleba? Bez cukru drozdze nie rusza, podobnie bez cieplego miejsca. Można dodać cukru ale nie jest to warunek wymagany. W mące jest skrobia która rozkłada się na cukry. Olewa też nie jest potrzebna. Dobry chleb to mąka, woda, drozdze lub zakwas i sól (też niekoniecznie). Ciepło natomiast jest wymagane. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2024-10-31 19:43:04 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Za malo cukru na taka ilosc drozdzy, ze dwie lyzeczki by sie przydaly. Moze same drozdze zwietrzaly? Za zimno im bylo, by popracowaly?
Maka albo z pl sklepu, albo marketowa 'strong', bread flour. Chleb na drozdzach ma nieco inny smak, niz na zakwasie. Po drozdzowym zdarza mi sie zgaga. PS.Za dlugo, by skrobia spowodowala ruszenie drozdzy. Im potrzeba wsparcia od razu, od chwili rozpuszczania w cieplej wodzie. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 31-10-2024 19:44 ] |
|
|
tesstickle | Post #6 Ocena: 0 2024-10-31 19:44:03 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2024-10-31 19:43:04, karjo1 napisał(a): Za malo cukru na taka ilosc drozdzy, ze dwie lyzeczki by sie przydaly. Moze same drozdze zwietrzaly? Za zimno im bylo, by popracowaly? Maka albo z pl sklepu, albo marketowa 'strong', bread flour. Chleb na drozdzach ma nieco inny smak, niz na zakwasie. Po drozdzowym zdarza mi sie zgaga. ![]() ![]() ![]() Dajcie jakiś prosty przepis, prosze. Wsypać do maszyny nacisnąc guzik i już. Jutro zrobie zoopatrzenie w sklepie i bede testował. [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 31-10-2024 19:46 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2024-10-31 19:57:31 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
tesstickle
Przepis to nie tylko składniki. A ta ciepła woda to ile stopni miała? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 31-10-2024 20:04 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
tesstickle | Post #8 Ocena: 0 2024-10-31 20:07:20 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2024-10-31 19:57:31, Gwontownik napisał(a): tesstickle Przepis to nie tylko składniki. A ta ciepła woda to ile stopni miała? [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 31-10-2024 20:04 ] Gotowana studzona. Mixy z niej wychodzą znakomite a domowe kompilacje już nie. ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2024-10-31 20:10:39 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Max 36 stopni.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2024-10-31 20:13:48 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Obstawiam drozdze, one takie dziwne, fanaberyjne potrafia byc.
|