MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałam / -em zapytać o...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 674 z 722 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 673 | 674 | 675 ... 720 | 721 | 722 ] - Skocz do strony

Str 674 z 722

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2024-10-27 19:59:59 (6 miesięcy temu)

Gwontownik

Posty: 5731

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Nigdy nie widziałem żadnej informacji, aby było niedozwolone. Na 100 proc nie jest rekomendowane, a to jest znacząca różnica.
Law CUR reg 27
If a tyre bursts while you are driving, try to keep control of your vehicle. Grip the steering wheel firmly and allow the vehicle to roll to a stop at the side of the road.
If you have a flat tyre, stop as soon as it is safe to do so. Only change the tyre if you can do so without putting yourself or others at risk - otherwise call a breakdown service.
https://www.highwaycodeuk.co.uk/vehicle-maintenance-safety-and-security.html

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 27-10-2024 20:05 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tesstickle

Post #2 Ocena: 0

2024-10-27 21:17:12 (6 miesięcy temu)

tesstickle

Posty: 4496

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Skąd: Dolna szuflada

Cytat:

2024-10-27 19:59:59, Gwontownik napisał(a):
Nigdy nie widziałem żadnej informacji, aby było niedozwolone. Na 100 proc nie jest rekomendowane, a to jest znacząca różnica.
Law CUR reg 27
If a tyre bursts while you are driving, try to keep control of your vehicle. Grip the steering wheel firmly and allow the vehicle to roll to a stop at the side of the road.
If you have a flat tyre, stop as soon as it is safe to do so. Only change the tyre if you can do so without putting yourself or others at risk - otherwise call a breakdown service.
https://www.highwaycodeuk.co.uk/vehicle-maintenance-safety-and-security.html

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 27-10-2024 20:05 ]




*THUMBS UP*
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikana36

Post #3 Ocena: 0

2024-10-27 21:31:50 (6 miesięcy temu)

dominikana36

Posty: 3405

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Skąd: Quinton

Cytat:

2024-10-27 16:49:11, tesstickle napisał(a):
Czy można zmieniać koło, na autostradzie, w nocy, samodzielnie.


Teoretycznie mozna ale praktycznie, to mozna tez zarobic za to mandat, punkty i nawet sprawe w sadzie jesli policja sie zjawi i uzna ,ze spowodowales zagrozenie, przez swoje dzialanie ( ktos mogl w Ciebie wjechac, ryzyko wypadku itd). Dotyczy to rowniez tzw hard shoulder.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2024-10-27 22:27:39 (6 miesięcy temu)

Gwontownik

Posty: 5731

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

W tym układzie to ryzyko wypadku zachodzi gdy tylko do samochodu wsiadasz i nawet jechać nigdzie nie musisz, bo zawsze ktoś może w ciebie wjechać. A jak serwis przyjedzie to już ryzyko wypadku nie zachodzi? Jeżeli jest wszystko zgodnie z przepisami to ani policja ani nawet sąd nie mogą się przyczepić.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2024-10-27 22:49:07 (6 miesięcy temu)

Richmond

Posty: 29549

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Zatrzymanie na poboczu na autostradzie jest ryzykiem samym w sobie, bo zawsze może się zdarzyć kierowca ciężarówki jedzący jogurt albo ogladajacy film i może zjechać na pobocze.

Jak ktoś ma koło zapasowe i może je szybko zmienić, to chyba lepiej to zrobić samemu niż stać na tym poboczu godzinę lub dłużej. Oczywiście nie ryzykowalanym zmiany koła po prawej stronie, chyba że na postoju awaryjnym, gdzie jest więcej miejsca, ewentualnie takim za barierką. Są takie w niektórych miejscach.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2024-10-27 23:08:22 (6 miesięcy temu)

andyopole

Posty: 13538

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2024-10-27 22:49:07, Richmond napisał(a):
Zatrzymanie na poboczu na autostradzie jest ryzykiem samym w sobie, bo zawsze może się zdarzyć kierowca ciężarówki jedzący jogurt albo ogladajacy film i może zjechać na pobocze.

Jak ktoś ma koło zapasowe i może je szybko zmienić, to chyba lepiej to zrobić samemu niż stać na tym poboczu godzinę lub dłużej. Oczywiście nie ryzykowalanym zmiany koła po prawej stronie, chyba że na postoju awaryjnym, gdzie jest więcej miejsca, ewentualnie takim za barierką. Są takie w niektórych miejscach.



Na brytyjskich autostradach i innych drogach ruch jest tak duży że już samo zatrzymanie, nawet na poboczu, jest niebezpieczne. Gdy mieszkałem w UK przyjechał ciężarówką mój dawny koleś. Jechał gdzieś na północ, złapał kapcia od strony jezdni i jak to Polak, zabrał się za samodzielną wymianę koła. Nadjechała policja, kazali pozbierać sprzęt, który zdążył sobie przygotować, wygnali do kabiny. Potem wezwali mobilny serwis, kilkoma autami zamknęli jeden pas ruchu i zaczęło się kilkugodzinne "przedstawienie". Auto takie trochę zużyte, koło nieodkrecane od dawna, kolejne, coraz bardziej wyspecjalizowane serwisy. To była firma typu krzak, nie mieli żadnego ubezpieczenia, rachunek dostali taki że dopiero po dziesięciu frachtach do UK zniwelowali straty na tym kursie. :-[

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

tesstickle

Post #7 Ocena: 0

2024-10-31 18:43:25 (6 miesięcy temu)

tesstickle

Posty: 4496

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Skąd: Dolna szuflada

Już od jakiegoś czasu codziennie używam maszyny do robienia chleba.
(wcześniej próbowałem w airfrajerze ale to było podobne do wszystkiego tylko nie do chleba)

Początkowo starałem się robić własne mieszanki bazując na przepisach z netu.
Mniej lub bardziej ale było jadalne :-(
Potem się poddałem i przeszedłem na gotowe mixy sklepowe.
Wsypać-wlać wode-dodać masła lub oliwy i nacisnąc guzik.
Tak proste że nawet ja daję radę.

Ale do brzegu.
Teraz znowy zachciało mi się robić własne cusie.
Gdzie kupić zakwas? to raz. A dwa to wyczytałem że najlepsza jest mąka 550/650
Gdzie to kupić? jak to wygląda?
W sklepie pytałem to najczęstrza odpowiedź - *DONT_KNOW*
Oni mają napisane - ta do tego a ta do tamtego a do innych to jeszcze inna.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2024-10-31 19:06:22 (6 miesięcy temu)

andyopole

Posty: 13538

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2024-10-31 18:43:25, tesstickle napisał(a):
Już od jakiegoś czasu codziennie używam maszyny do robienia chleba.
(wcześniej próbowałem w airfrajerze ale to było podobne do wszystkiego tylko nie do chleba)

Początkowo starałem się robić własne mieszanki bazując na przepisach z netu.
Mniej lub bardziej ale było jadalne :-(
Potem się poddałem i przeszedłem na gotowe mixy sklepowe.
Wsypać-wlać wode-dodać masła lub oliwy i nacisnąc guzik.
Tak proste że nawet ja daję radę.

Ale do brzegu.
Teraz znowy zachciało mi się robić własne cusie.
Gdzie kupić zakwas? to raz. A dwa to wyczytałem że najlepsza jest mąka 550/650
Gdzie to kupić? jak to wygląda?
W sklepie pytałem to najczęstrza odpowiedź - *DONT_KNOW*
Oni mają napisane - ta do tego a ta do tamtego a do innych to jeszcze inna.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.



Mixy sklepowe to chemia. Ulepszacze i reszta.
Do normalnego chleba: maka, drozdze (z zakwasem nie chce mi sie bawic)), sol, woda. Zadnych tluszczow, maka taka jaka chcesz.
Jesli Cie interesuje to dam tzw. "kawalerski" przepis. Ale po lunchu. Teraz ide jesc, m.in. swojego wypieku chleb.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

tesstickle

Post #9 Ocena: 0

2024-10-31 19:24:06 (6 miesięcy temu)

tesstickle

Posty: 4496

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Skąd: Dolna szuflada

Cytat:

2024-10-31 19:06:22, andyopole napisał(a):
..
Do normalnego chleba: maka, drozdze (z zakwasem nie chce mi sie bawic)), sol, woda. Zadnych tluszczow, maka taka jaka chcesz.
..


Tak robiłem.
Nie działa:-(
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2024-10-31 19:25:25 (6 miesięcy temu)

Gwontownik

Posty: 5731

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2024-10-31 18:43:25, tesstickle napisał(a):
Już od jakiegoś czasu codziennie używam maszyny do robienia chleba.
(wcześniej próbowałem w airfrajerze ale to było podobne do wszystkiego tylko nie do chleba)

Początkowo starałem się robić własne mieszanki bazując na przepisach z netu.
Mniej lub bardziej ale było jadalne :-(
Potem się poddałem i przeszedłem na gotowe mixy sklepowe.
Wsypać-wlać wode-dodać masła lub oliwy i nacisnąc guzik.
Tak proste że nawet ja daję radę.

Ale do brzegu.
Teraz znowy zachciało mi się robić własne cusie.
Gdzie kupić zakwas? to raz. A dwa to wyczytałem że najlepsza jest mąka 550/650
Gdzie to kupić? jak to wygląda?
W sklepie pytałem to najczęstrza odpowiedź - *DONT_KNOW*
Oni mają napisane - ta do tego a ta do tamtego a do innych to jeszcze inna.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Zakwas można zrobić samemu. Jeśli często będziesz piekł chleb to żaden problem mieć własny wychodowany zakwas. Też kiedyś myślałem owlasnym wypieku zgodnie z recepturą prawdziwego chleba ale są naturalne przeszkody. Piekąc chleb raz w tygodniu masz zajęty czas przez przynajmniej 2 dni. A i dokarmianie zakwasu też wymaga regularności.
Po drugie, ciężko jest o dobrą mąkę. Wszytko prawoe co dostepne jest w handlu jest z różnego rodzaju polepszaczami i wypełniaczami.

Jeśli zależy Ci dalej na zakwasie spytaj w pobliskiej piekarni. W tej co ja kupuje pieczywo kiedyś szef proponował mi darmowe odstąpienie odrobiny. A wiedz, że dużo nie potrzebujesz.
Jakbyś zaczął teraz to za dwa tygodnie możesz mieć zakwas startując od zera.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 674 z 722 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 673 | 674 | 675 ... 720 | 721 | 722 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,