2021-06-08 08:37:45, ZlotaPerla1 napisał(a):
Wembley, w czym można ci pomóc?
Dziękuję ...poprostu bądź.
Str 371 z 726 |
|
---|---|
Wembley27 | Post #1 Ocena: 0 2021-06-08 08:41:43 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-06-08 08:37:45, ZlotaPerla1 napisał(a): Wembley, w czym można ci pomóc? Dziękuję ...poprostu bądź. |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2021-06-08 08:46:31 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Ja mam chyba szczęście do ludzi, bo znam sporą grupę osób, które chętnie pomagają. Są to Polacy i Anglicy. Jak wszędzie są tez osoby, które sporo mówią o pomaganiu a kiedy dochodzi do realnej sytuacji, nagle sie okazuje, ze to było tylko gadanie. W takim przypadku na przyszłość nie zawracam już sobie taką osoba głowy i nie proszę ponownie.
Pomaganie tych ludzi, których znam obejmuje różne sytuacje, spontaniczą pomoc osobom, których nawet nie znają a potrafią sie skrzycznąć i tak jak Ty Wembley zorganizowac jakąś pomoc w postaci paczek czy wędki ( pomoc ogarniecia urzędów, szukanie pracy itp ) Część tej pomocy to również wysluchanie, kiedy trzeba, pozwolenie się wygadac, czy zadzwonić o dzikiej godzinie, żeby tylko usłyszeć czyjśc głos. Ja sobie cenię te sytuacje, gdy ktoś poświęca SWÓJ PRYWATNY CZAS, na to, zeby np wytłumaczyć mi kwestie, których nie ogarniam ( ja nie radzę sobie technologicznie i cenie osoby, które potrafia miec cierpliwość spokojnie wytłumaczyc mi pewne zawiłości ) Ogólnie ja lubię sobie radzić w miare możliwosci sama, żeby nie musieć prosić o pomoc. Proszę, kiedy naprawdę coś mnie przerasta. Na przestrzeni lat widzę, że często osoby, które nigdy nie pomagały, po otrzymaniu pomocy same teraz bardzo aktywnie pomagają. W moim przypadku i moich znajomych to jest trochę jak w tym filmie ![]() Jesli Tobie ktoś pomógł, po prostu podaj dalej. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2021-06-08 11:15:10 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Efka. Pomoc to pojęcie szerokie. Wembley mówi o wysyłaniu paczek nieznajomym, a ty o pomocy mentalnej, wysłuchać, doradzić , nauczyć. Jedno i drugie jest pomocą. Dla jednego musimy poświęcić czas, a dla drugiego czas i pieniądze. Wcale nie twierdzę, że któraś z tych form jest bardziej wartościowa. Dodam tylko, że do dalszej dyskusji należy sprecyzować o czym mówimy, bo są ludzie którzy swoim sposobem życia, nie robiąc nic nadzwyczajnego (w ich mniemaniu) pomagają innym na codzien. Inni zaś raz od wielkiego dzwonu zrobią coś dla innych i trąbią o tym całemu światu jacy to oni dobrzy i troskliwi są. Prawdziwe pomaganie, takie ze szczerego serca i dobrych chęci, nie wymaga rozgłosu.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
tesstickle | Post #4 Ocena: 0 2021-06-08 11:22:26 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-06-08 08:30:40, sqlserver napisał(a): Uwaga, uwaga! Niewidzialna Ręka numer 1465 naniosła 30 wiader wody chorej staruszce, angielka była zdziwiona odmeldowuje się Niewidzialna Ręka to także ty! ![]() Sąsiad staruszki złożył doniesienie o kradzieży całej wody ze studni ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
sqlserver | Post #5 Ocena: 0 2021-06-08 12:11:25 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
i 30 wiader emaliowanych
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2021-06-08 12:20:26 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-06-08 11:15:10, Gwontownik napisał(a): Efka. Pomoc to pojęcie szerokie ... Inni zaś raz od wielkiego dzwonu zrobią coś dla innych i trąbią o tym całemu światu jacy to oni dobrzy i troskliwi są. Prawdziwe pomaganie, takie ze szczerego serca i dobrych chęci, nie wymaga rozgłosu. Zgadzam się, że szeroki temat i nie da się wszystkiego poruszyć w jednej wypowiedzi, bo bedzie to płytkie. Odnoście tego pomagania bez rozgłosu, to nie wiem tak do końca...Czasem trzeba nagłośnić sprawę o pomaganiu, zeby inni dołaczyłi. Nie mówie tu o tym, ze mam sie obnosić z pomaganiem i o tym trąbić, czy oczekiwac pochwał. Chodzi mi o takie nagłosnienie, ze kolejne osoby dołaczają, mówia o tym a dzieki temu dołączają kolejni. ps. Moja odpowiedź trochę po łebkach ale nie mam czasu rozwinąć mysli bardziej Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2021-06-08 13:23:57 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Moze to zalezy co sie wynioso z domu. Jak rpzez miesiac pracoalam w Amazon kiedys, to podwozilam taka mloda Polke, bo mieszkala blisko mnie. Dla mnei to jest naturalne, a ona mowila, ze inni Polacy by za podwiezienie wolali kase.
Faktyczne kiedys na poczatku w UK tez nie mialam samochodu, i polegalam na znajomych z pracy czesto. Wiec moze to jedna z przyczyn. Druga, po prostu zawsze, jeszcze w Pl sie podwozilo kogos, kto akurat tego potrzebowal. I nikomu by nie przyszlo do glowy za to kasowac. Powyzsze przyklady moga sugerowac, ze wplyw na udzielenie pomocy (lub nie) maja: wychowanie i doswiadczenie ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
ZlotaPerla1 | Post #8 Ocena: 0 2021-06-08 13:34:01 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Co znaczy „what you like?!” - czy to komplement, czy raczej takie bosze! co z ciebie wyrosło?! 😎
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
sqlserver | Post #9 Ocena: 0 2021-06-08 13:37:25 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
jak przystojny to komplement, jak mniej to chamskie zaczepki
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
ZlotaPerla1 | Post #10 Ocena: 0 2021-06-08 13:56:22 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Kto? ja przystojny? 😎😊