Str 362 z 726 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2021-05-25 16:55:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Maat, z reguly w przypadku zwierzat preferowane sa domy na obrzezach miejscowosci.
Dopytaj, czy w mieszkaniu mozecie miec zwierze. Adopcja, zwlaszcza rasowego czy w typie rasy i do mieszkania, to sprawa prawie beznadziejna. Cousins disease czy choroba Cushinga? PS.Jak klasa championatu, to planujecie hodowle, wystawy itp.? |
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2021-05-25 17:16:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Nie planuje hodowli, choc za pierwszym razem myslalam o tym I sie uczylam. Wtedy mialam inne warunki I duzy ogrod.
Tu jestem w mieszkaniu I tak moge miec zwierzeta, bo moje tu przyjechaly. Mam w zalaczniku umowy, ze moge miec. Psy drogie jeden byl z bardzo dobrej hodowli, drugi to inny... do towarzystwa/bez papieroow I inna rasa, ale podobne. Ja lubie quality...drogo. Jesli ma byc do towarzystwa, to papiery nie wazne.... z tym, ze nie chce sie nadziac na kradzione szczeniaki. Moj rodowity mial Cushing's disease.... to choroba hormonalna. Miala 12 lat w trakcie diagnozy... + 8 miesiecy ![]() |
dominikana36 | Post #3 Ocena: 0 2021-05-25 17:21:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
maat popatrz sobie na fb na taka strone: Last Chance Rescue Romania. To organizacja zajmujaca sie adopcja psow z Rumunii do UK, sprawdzona, zlatwiaja wszystkie papiery i transport, dobiora psa, koszty sa kilkuset funtow ale o ile pamietam to blizsze 500 niz 1000. Mozna do nich wyslac wiadomosc po ang.
No i plus , ze taki psiak bedzie mial unijne paiery wiec troche klopotow z glowy przy jakiejs podrozy do Europy [ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 25-05-2021 17:22 ] |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2021-05-25 17:32:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Jesli ma byc jako pet, to pisalabym do hodowcow o takim. wiele drobiazgow, jak niepozadane umaszczenie, dyskwalifikuje z hodowli, cena jest nizsza, a zestaw cech typowych dla rasy zachowany.
I warto wziasc pod uwage starsze szczenie, mitem jest branie jak najmlodszego, bo starszego nie da sie wychowac. Jesli hodowla (niezaleznie od kraju), to na poczatek sporo pracy 'wywiadowczej', by znalezc dobra, z prawdziwego zdarzenia, gdzie mozna liczyc na wsparcie hodowcy w razie potrzeby, gdzie hodowca sprawdza dom, do ktorego wydaje swoje 'dziecko' i jednoczesnie jest czlowiekiem z pasja i dziala przede wszystkim dla dobra swoich zwierzat. Sa takie miejsca i przy dobrym podejsciu szczenieta niekoniecznie kosztuja duze pieniadze. PS.Cushinga znam, dlatego zapytalam. Maat, przenies moze pytania na watki o psach, bo zaraz zdominujemy temat ![]() |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2021-05-25 17:40:42 (4 lata temu) |
Nie wiem jak? Moze Ewa?
|
|
|
Maat17 | Post #6 Ocena: 0 2021-05-25 17:56:12 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-05-25 17:21:28, dominikana36 napisał(a): maat popatrz sobie na fb na taka strone: Last Chance Rescue Romania. To organizacja zajmujaca sie adopcja psow z Rumunii do UK, sprawdzona, zlatwiaja wszystkie papiery i transport, dobiora psa, koszty sa kilkuset funtow ale o ile pamietam to blizsze 500 niz 1000. Mozna do nich wyslac wiadomosc po ang. No i plus , ze taki psiak bedzie mial unijne paiery wiec troche klopotow z glowy przy jakiejs podrozy do Europy Ja juz przegladalam ta stone.... nie przemawia do mnie.... za duzo oszustow na Facebook niestety. Dziekuje Dominikana. Ja jestem wybredna. Wiem co chcem..... [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 25-05-2021 17:57 ] |
galadriel | Post #7 Ocena: 0 2021-05-25 19:57:42 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Psy z Rumunii to najgorszy pomysl. Jest duzo osrzezen przed adopcja takiego psa. chodzi o to, ze to nie bedzie zwykle pies do towarzystwa w sensie w jakim ludzie oczekuja ,ze pies bedzie. Te zwierzaki z Rumunii, to jakby porownac do czlowieka to taki troche ekwiwalent bezdomnego, narkomana, z PTSD, depresja, anxiety, po przejsciach domestic violence. Czyli to nie sa psy, ktore beda sie lasic by je poglaskac, raczej beda przez miesiace kulic sie w kacie a na dzwek glosu czlwoeika uciekac i wyc. Jesli ktos chce adoptowac takiego psa i ma czas i ochote poswiecic na terapie i zapewneinia mu zycia od nowa to oczywiscie warto, ale nie jesli ktos szuka typowego psa, czlonka rodziny/ do towarzystwa.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
dominikana36 | Post #8 Ocena: 0 2021-05-25 20:56:36 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Gal nie wiem z iloma psami z Rumunii adoptowanymi w ten sposob mialas doczynienia.. ja znam trzy, stad znam strone i temat. wszystkie sa super, nie uciekaly i nie wyly na widok czlowieka, wrecz przeciwnie. I wszystkie 3 zaadoptowane jako ponad roczniaki, sporo czasu juz z wlascicielami..owszem zwierzeta ze schronisk moga sprawiac problemy ale nie ma znaczenia czy schron w PL, Rumuni czy UK. Maat skladala wnioski o adopcje tutaj, miala psy, wiec rozumiem, ze wie z czym to sie je.
|
AbacusII | Post #9 Ocena: 0 2021-05-25 21:13:36 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Co Planujecie na Bank holiday?
Jest okazja wyrwac się z codziennosci wiec szukam inspiracji, a nawet okazji do zaczepienia się z jakas moze nie hermetyczną ekipą? W tematach: Wymiotowe wyprawy, brak chetnych na namioty, "A moze tak na ryby"🦎🐸🐊 ,tez brak chetnych ![]() Chetnie gdzies wyskocze z kims. Jak słyszeliście cos o jakis wycieczkach 🌍 (np: organizowanych z Londynu) , albo zbieracie towarzystwo 🎎 🐈🦆🐂,to dajcie proszę znać 😃 Ja jestem gotowy 😉 ![]() [ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 25-05-2021 21:23 ] |
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2021-05-25 21:31:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Czytalam o tych adopcjac i mniej wiecej opinie sie zgadzaly nawet z obserwacjami uzytkownikow z tego forum. Chyba stanislawski kiedys opisywal swoje wrazenia z pobytu w Rumunii i jak reagowaly na czlowieka bezdomne psy tam.
Wielu ludzi stad (z Uk ) chce zwyczajnie pomoc, ale nie wiedza na co sie pisza. To sa psy z przeszlosica, a wiec tak samo jak z okaleczonymim psychicznie ludzmi- oswojenie sie na nowo nie jest takie latwe. I z tym sie trzeba liczyc. pierwszy z brzegu wlasnie w podobnej tonacji, czyli wlansnie nacisk na kwestie zwiazane ze zwierzaka przejsciami i jak to sie odbika na psychice: https://www.theguardian.com/global/2019/jan/08/they-look-cute-but-should-we-rescue-romanias-street-dogs [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-05-2021 21:55 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|