MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chciałam / -em zapytać o...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 294 z 724 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 293 | 294 | 295 ... 722 | 723 | 724 ] - Skocz do strony

Str 294 z 724

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Misia13

Post #1 Ocena: 0

2021-01-19 08:20:40 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Dla mnie forum, to rozrywka.
Pracuje dlugie godziny, po pracy polowek juz spi.😉

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2021-01-19 11:55:35 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Pewnie ma powłączane powiadomienia do każdego tematu *ROFL*:-]

Cytat:

2021-01-19 07:46:18, PannaZMokraGlowa napisał(a):

A skad wiesz kto co kiedy pisze?

Mnie odpowiedz na pytanie na forum nie zajmuje duzo wiecej czasu niz czytanie.

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #3 Ocena: 0

2021-01-19 12:56:51 (5 lat temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Temat zaczerpnięty z neta.
Znalazł gość torbę z dużą ilością gotówki, powiedzmy przykładowe 100k (niech będzie że pln'ów):-)

Dał ogłoszenie do gazet oraz w internetach.
Podał mniej więcej czas i miejsce znaleziska.
Poprosił "potencjalnego" właściciela zguby o opisanie torby (kolor,materiał,wzór..etc) oraz ilości gotówki i waluty.
Przez pół roku powtarzał te ogłoszenia co miesiąc.

Pytanie 1 - czy? a jeśli tak to kiedy? przechodzi to na jego własność?

Pytanie 2 - JEŚLI! to przejdzie na jego własność czu musi to zgłosić do urzędu skarbowego? czy musi zapłacić od tego podatek? A jeśli, to ile?

Jeżeli nie wystąpi się o znaleźne i zawłaszczy znaleziony przedmiot dużej wartości, a fiskus zainteresuje się tak uzyskaną nadwyżką majątku, może powstać konieczność zapłaty podatku z innych źródeł. W przypadku gdy organ skarbowy oszacuje wartość wzbogacenia i nie ustali wartości opodatkowanych źródeł przychodów odpowiadających temu zgromadzonemu majątkowi, może ustalić wartość zobowiązania na kwotę 75% dochodu.

Czy to może znaleźć zastosowanie?

Zakładam że to jest tylko hipotetyczna historyjka, ale pytania ciekawe.:-8

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 19-01-2021 13:13 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2021-01-19 17:40:47 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czy jesli woda w bojlerze jet wlaczna na podgrzewanie na gaz, to czy caly czas ma byc wlaczona, czy na noc wylaczyc, czy tylko wlacac jak sie potrzebuej? Podobno caly czas, bo niby sie sama uzupelnia i potem tego gazu nie zuzywa. I podobno lepiej na gaz niz na prad. Ktos sie na tym zna? : )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2021-01-19 17:58:03 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Poza sezonem grzewczym i gdy słońce "nie działa", włączam podgrzewanie gazem na godzinkę, gdy potrzebuje.

Na pewno nie włączają immersion heater (grzałki elektrycznej) na stałe, bo dostaniesz duzy rachunek za prąd.

Jak masz stały tryb życia, to ustaw sobie podgrzewanie wody na określone godziny, jak masz jakiś timer.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2021-01-19 17:59:00 (5 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2021-01-19 17:40:47, galadriel napisał(a):
Czy jesli woda w bojlerze jet wlaczna na podgrzewanie na gaz, to czy caly czas ma byc wlaczona, czy na noc wylaczyc, czy tylko wlacac jak sie potrzebuej? Podobno caly czas, bo niby sie sama uzupelnia i potem tego gazu nie zuzywa. I podobno lepiej na gaz niz na prad. Ktos sie na tym zna? : )

TEz mam bojler na gaz i jest znacznie taniej niz na prad, ktory mialem w poprzednich domach. Latem, gdy ogrzewanie nie jest uzywane zuzywam gazu za ok. $14 miesiecznie.
Bojler na gaz szybciej dogrzewa wode w trakcie zuzycia. Przy elektrycznym gdy ma mala pojemnosc bywa ze gdy sie za dlugo chlapac pod prysznicem moze zabraknac cieplej wody.
Ja obnizam w bojlerze temperature wody tak aby podczas prysznica wystarczylo odkrecic "czerwony" kurek, bez dodawania zimnej wody. Jesli mi sie zachce wziecia kapieli w wannie, pol godziny wczesniej podkrecam temperature a potem znow obnizam do temperatury prysznicowej.

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #7 Ocena: 0

2021-01-19 18:07:04 (5 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Cytat:

2021-01-19 17:58:03, Richmond napisał(a):
Poza sezonem grzewczym i gdy słońce "nie działa", włączam podgrzewanie gazem na godzinkę, gdy potrzebuje.

Na pewno nie włączają immersion heater (grzałki elektrycznej) na stałe, bo dostaniesz duzy rachunek za prąd.

Jak masz stały tryb życia, to ustaw sobie podgrzewanie wody na określone godziny, jak masz jakiś timer.

Jeśli woda w zbiorniku całkiem ostygnie to następnie musi być podgrzany cały zbiornik i kosztuje to dużo więcej.Dlatego ustawia się na minimalne dogrzewanie i nie wyłącza się całkowicie.Dużo bardziej oszczędne są bojlery bez zbiornika tak zwane "combi"..
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2021-01-19 18:24:16 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Wciaz nie rozumiem. Czyli tzrymac non stop wlaczone? Podobno tak lepiej, tylko nie wiem dzien i noc non stop czy tylko dzien.

Chodzi o takie biale magiczne pudelko. Z jednej strony jest button advance hot water boost a zdrugiej strony heating boost. Heating tylko wlaczam jak potrzebuje, na timer tez jest ustawiony (ale w sumie przydaloby sie przestawic na 7 rano z 6 ej) czyli ten zogrzewaniem nie chodzi non stop zwykle.

No a ten co podgrzewa ten bojler - caly czas czy tylko do podgrzanai? Bo podobno wlasnie jesli ta woda ostygnie i sie tak non stop wlacza i wylacza to lepiej trzymac wlaczone bo i tak mniej zuzyje niz to klikanie caly czas. No wiec w nocy tez ma byc wlaczony czy wylaczyc?

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 19-01-2021 18:24 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Misia13

Post #9 Ocena: 0

2021-01-19 18:25:23 (5 lat temu)

Misia13

Konto usunięte

Cytat:

2021-01-19 18:07:04, keramczak napisał(a):
Cytat:

2021-01-19 17:58:03, Richmond napisał(a):

Jeśli woda w zbiorniku całkiem ostygnie to następnie musi być podgrzany cały zbiornik i kosztuje to dużo więcej.Dlatego ustawia się na minimalne dogrzewanie i nie wyłącza się całkowicie.Dużo bardziej oszczędne są bojlery bez zbiornika tak zwane "combi"..

Ja mam ten elektryczny. Tez mi powiedzieli, ze prad bedzie drogi. Meczylam sie prawie 3 lata bez cieplej wody. :-8. W koncu dosyc! Ilez mozna, zalaczone mam caly czas teraz jakos dluzej roznicy na rachunku nie widze. Wszystko chodzi.[:-}

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #10 Ocena: 0

2021-01-19 18:37:11 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Temat pokrewny.
Zadzwonił do mnie elektryk, niby agencja dała mu kontakt do mnie (wynajmuję mieszkanie).
Ma sprawdzić gniazdka (tak to określił) i zajmie mu to 4h:-]*ROFL*

7 puszek gniazdkowych i 4h sprawdzania? Czy to jest standard?
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką procedurą.

Pomijam fakt, że agencja nie dała znać, że jakiś obcy będzie się do mnie odzywał.

Mam zamiar ich z***** i wysłać na drzewo, w końcu mamy ograniczenia, a tu na 4h chcą mi koronowy siewnik wpakować.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona 294 z 724 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 293 | 294 | 295 ... 722 | 723 | 724 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,