Str 280 z 724 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andypolo |
Post #1 Ocena: 0 2020-12-14 23:37:13 (5 lat temu) |
 Posty: 2980
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Cytat:
2020-12-12 12:53:19, ZosiaS napisał(a):
Skondensowane mleko, to skondensowane mleko.
Czym ma się różnić polskie od angielskiego?
Chyba tylko etykietą, bo produkowane może być w tej samej fabryce na różne rynki.
Czym się różni? A no różni sié mlekiem.
Ja na przykład często kupuje zwykłe mleko ale te z Jersey. Bardziej mi smakuje.
|
 
|
 |
|
|
sqlserver |
Post #2 Ocena: 0 2020-12-15 07:47:42 (5 lat temu) |
 Posty: 4355
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
w Polsce teraz to chyba nie można zdobyć zwykłego mleka, wszędzie sprzedają UHT moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
 
|
 |
|
Gwontownik |
Post #3 Ocena: 0 2020-12-15 08:03:10 (5 lat temu) |
 Posty: 5763
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2020-12-14 23:37:13, andypolo napisał(a):
Cytat:
2020-12-12 12:53:19, ZosiaS napisał(a):
Skondensowane mleko, to skondensowane mleko.
Czym ma się różnić polskie od angielskiego?
Chyba tylko etykietą, bo produkowane może być w tej samej fabryce na różne rynki.
Czym się różni? A no różni sié mlekiem.
Ja na przykład często kupuje zwykłe mleko ale te z Jersey. Bardziej mi smakuje.
Bo niby mleko jest jak mleko. Nic bardziej mylnego. Mleko handlowe przechodzi proces odtłuszczania. Zbierają jest śmietaną na śmietanę właśnie i masło, a to co zostanie poddawane zostaje "uszlachetnianiu" celem przedłużenia trwałości. Ma to zdecydowany wpływ na smak podobnie jak dieta bydła mlecznego. Powiedzenie że mleko to mleko to tak jakby powiedzieć, że mięso to mięso. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
 
|
 |
|
ZosiaS |
Post #4 Ocena: 0 2020-12-15 08:48:41 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-15 08:03:10, Gwontownik napisał(a):
Cytat:
2020-12-14 23:37:13, andypolo napisał(a):
Cytat:
2020-12-12 12:53:19, ZosiaS napisał(a):
Skondensowane mleko, to skondensowane mleko.
Czym ma się różnić polskie od angielskiego?
Chyba tylko etykietą, bo produkowane może być w tej samej fabryce na różne rynki.
Czym się różni? A no różni sié mlekiem.
Ja na przykład często kupuje zwykłe mleko ale te z Jersey. Bardziej mi smakuje.
Bo niby mleko jest jak mleko. Nic bardziej mylnego. Mleko handlowe przechodzi proces odtłuszczania. Zbierają jest śmietaną na śmietanę właśnie i masło, a to co zostanie poddawane zostaje "uszlachetnianiu" celem przedłużenia trwałości. Ma to zdecydowany wpływ na smak podobnie jak dieta bydła mlecznego. Powiedzenie że mleko to mleko to tak jakby powiedzieć, że mięso to mięso.
Pisałam o mleku skondensowanym (bo o takie było pytanie), które powstaje poprzez odparowanie wody celem zagęszczenia (w dużym uproszczeniu).
Nikt nie selekcjonuje specjalnie mleka do tego celu, używając jedynie mleka od krów karmionych trawą lub od specjalnego gatunku, np. a2.
Ponadto jeśli kupisz mleko skondensowane np. Nestlé, które jest produkowane gdzieś w Europie, a następnie po niej dystrybuowane, to różni się ono jedynie etykietami. Zawartość jest ta sama w różnych krajach.
Kilkanaście lat temu w Polsce był wielki boom na masło pewnej polskiej firmy. Wszyscy chcieli je mieć na stole, bo polskie, bo prawdziwe (z dużą zawartością tłuszczu) i w ogóle wow.
Masło to przyjeżdżało ciężarówkami z Francji, a polski "producent" wielkie bloki ciął na kostki, pakował w swoje papierki i czerpał garściami.
Taka ciekawostka.
|
 
|
 |
|
Gwontownik |
Post #5 Ocena: 0 2020-12-15 09:17:53 (5 lat temu) |
 Posty: 5763
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
ZosiaS
Trudno zgodzić się z twoim zdaniem bo na jakość wyrobu finalnego składniki mają bardzo duży wpływ. Chcesz się przekonać? Kup prawdziwe mleko i zrób masło, zrób masło ze śmietany z supermarketu i porównaj do dowolnej marki masła. Wg. Twojej teorię powinniśmy mieć taki sam efekt. Czy aby na pewno? Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
 
|
 |
|
|
ZlotaPerla1 |
Post #6 Ocena: 0 2020-12-15 09:25:12 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Aferę mamy mleczną?
Ja tego z Jersey nie lubię, za tłuste - miałam okazję pić mleko prosto od krowy - taaaa, szczęściara, nie każdy chyba próbował, a smaku nie zapomnę do końca życia.
To z Jersey jest po prostu tłuste, mleko od krowy nie koniecznie było takie tłuste, ale śmietankę się zawsze zbierało i na śmietanę i na masło było.
Ja skondensowanego nie kupuję wcale, więc się nie wypowiem Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
 
|
 |
|
ZosiaS |
Post #7 Ocena: 0 2020-12-15 09:29:53 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-15 09:17:53, Gwontownik napisał(a):
ZosiaS
Trudno zgodzić się z twoim zdaniem bo na jakość wyrobu finalnego składniki mają bardzo duży wpływ. Chcesz się przekonać? Kup prawdziwe mleko i zrób masło, zrób masło ze śmietany z supermarketu i porównaj do dowolnej marki masła. Wg. Twojej teorię powinniśmy mieć taki sam efekt. Czy aby na pewno?
Zapytałeś o odpowiednik mleka skondensowanego i dostałeś odpowiedź:
Cytat:
2020-12-12 10:33:38, ZosiaS napisał(a):
Cytat:
2020-12-12 09:59:12, Gwontownik napisał(a):
Chciałbym nieśmiało zapytać o najlepszy odpowiednik polskiego mleka skondensowanego czy też zagęszczanego. Najlepiej o smaku naturalnym bez żadnych sztucznych czy dodatkowej aromatów. Najlepiej niesłodzone.
Evaporated milk
Teraz mam robić masło że śmietany, ciekawe...
Zamów sobie online mleko z Gostynia w niebieskiej puszce, powinieneś być usatysfakcjonowany.
[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 15-12-2020 09:32 ]
|
 
|
 |
|
ZosiaS |
Post #8 Ocena: 0 2020-12-15 09:32:05 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-15 09:25:12, ZlotaPerla1 napisał(a):
miałam okazję pić mleko prosto od krowy - taaaa, szczęściara, nie każdy chyba próbował, a smaku nie zapomnę do końca życia.
Oj ja też nie zapomnę tego smaku, po tym doświadczeniu nie piłam mleka wiele lat.
Było ciepłe i miało pianę. [ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 15-12-2020 09:33 ]
|
 
|
 |
|
Misia13 |
Post #9 Ocena: 0 2020-12-15 10:35:39 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-15 09:32:05, ZosiaS napisał(a):
Cytat:
2020-12-15 09:25:12, ZlotaPerla1 napisał(a):
miałam okazję pić mleko prosto od krowy - taaaa, szczęściara, nie każdy chyba próbował, a smaku nie zapomnę do końca życia.
Oj ja też nie zapomnę tego smaku, po tym doświadczeniu nie piłam mleka wiele lat.
Było ciepłe i miało pianę. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ZosiaS</i> 15-12-2020 09:33 ]
Ja na takim mleku wyroslam.
Dzis niestety organizm nie przyswaja dobrze  . Mialam okazje sie przekonac 2 lata temu. Swieze - nie, ale kwasnie mleko - tak.
|
 
|
 |
|
cris82 |
Post #10 Ocena: 0 2020-12-15 11:54:10 (5 lat temu) |
 Posty: 10563
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat:
2020-12-15 09:32:05, ZosiaS napisał(a):
Cytat:
2020-12-15 09:25:12, ZlotaPerla1 napisał(a):
miałam okazję pić mleko prosto od krowy - taaaa, szczęściara, nie każdy chyba próbował, a smaku nie zapomnę do końca życia.
Oj ja też nie zapomnę tego smaku, po tym doświadczeniu nie piłam mleka wiele lat.
Było ciepłe i miało pianę. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ZosiaS</i> 15-12-2020 09:33 ]
haha jeszcze powiedz ze vodke nim poijalas
|
 
|
 |
|