Wbrew pozorom najbardziej przydaly sie i ulatwily zycie rzeczy zwykle,tanie niereklamowane namietnie w pismach i portalach dla mlodych mam
-mydlo szare bialy jelen (noworodek jest delikatny-nie trzeba atakowac go od urodzenia wszystkimi chemicznymi babelkowymi kolorowymi wynalazkami),
-oliwka zwykla bambino,
-duzo opakowan bawelnianych wacikow-polecam z asdy, nie barwione i tanie pakowane po 200 kuleczek (pomimo ze mialam kilka paczek chusteczek pampers to przez pierwsze 3 tygodnie uzywalam wylacznie wacikow,
-nadmanganian potasu w tabletkach ( do nabycia w pl sklepie),
-wodny roztwor fioletu gencjanowego 1% (tzw potocznie piochtanina),
-tanie pieluszki tetrowe biale niebarwione z tesco (oczywiscie nakupilam tez lepszych M&S i Mothercare kolorowe ale biale zwykle sa rewelacyjne do wykorzystania np w kapieli 1 pieluszke zawsze rozkladalam na dno wtedy noworodek sie nie slizga, poza tym zrobilam sama z takiej pieluszki myjki poniewaz wszystkie w sklepach wydawaly mi sie zbyt twarde i chrupowate dla delikatnej skory noworodka,
-kubeczek platikowo-gumowy do kapieli, wygodnie splukuje sie nim malenka glowke dziecka nie ryzykujac ze polejemy wode tak ze poleci do uszka lub oczek (rozpietosc cenowa jest dosc spora w zaleznosc od firmy, ja uwazam ze wystarczy najtanszy np z Wilko,
-krem bambino (tylko na zime),
-krem z wysokim filtrem ja stosowalam dla mojej coreczki z Niwea faktor 50,
-fajna rzecza aczkolwiek nie na poczatek sa komfortery, moja niunia zaczela sie nimi interesowac okolo 12 tygodnia zycia, ale przyznam sie szczerze ze jak bylam w ciazy i widzialam w sklepach te malusie kocyczki z misiami lub inna maskatka to padalam ze smiechu, niby co mozna przykryc takim kocykiem dzidziusiowi?xD jedna stopke?:D ale teraz wiem ze to wspanialy wynalazek
dodam jeszcze odciagacz pokarmu jesli zamierzasz karmic piersia, ja zecydowalam sie na avent reczny, nie chcialam elektrycznego bo mialam przy pierwszym dziecku i zdecydowanie mi nie pasowal taki wynalazek

(przydaje sie przy nawale pokarmu miedzy 2-4 doba po porodzie.
[ Ostatnio edytowany przez: wasabia 07-01-2014 03:16 ]
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać.