Cytat:
2013-11-20 17:31:23, Guylian napisał(a):
To ja sie podepne, chociaz ja o zmywarce: cykl mycia leci normalnie ale naczynia wyciagam brudne i tabletka wypada z tego dozownika niemal nienaruszona. Co sie dzieje, ktos wie?
Mysmy mieli dokladnie ten sam problem ostatnio. Zajelo nam troche czasu, ale sami naprawilismy

.
Po pierwsze, to ja bym porzadnie przeciscila zmywarke. Wyciagnac filtr i smigielka, umyc je i upewnic sie, ze nic nie jest zatkane. (Dokladne informacje na temat czyszczenia powinny byc w intrukcji obslugi.) No i przynajmniej raz poscic pusta na najdluzszy cykl ze srodkiem czyszczacym (oczywiscie tym specjalnym do zmywarki).
Jesli to nie pomoze, to sprawdz, czy smigielka wogole sie kreca. Ja to sprawdzalam, po prostu, przez otwieranie zmywarki w trakcie mycie (robilam to na programie samego plukania, zeby nie bylo goracej wody). Powinnas widziec, ze smigielka sie zatrzymuja. Jesli jest w totalnym bezruchu, to cos jest nie tak. U nas bylo widac, ze gorne wogole sie nie ruszalo, a dolne jeszcze lekko sie krecilo po otwarciu.
Jesli u ciebie bedzie taki problem, to teraz trzeba dojsc do tego, dlaczego tak sie dzieje. Na chlopski rozum, jesli oba smigielka sie nie kreca, to musi byc problem z cisnieniem - moze problem z pompa, a moze jakas rura byc przytkana (na tym wogole sie nie znam). Jesli tylko jedno sie nie kreci, to moze byc to, tylko peknieta uszczelka - tak bylo u nas. Na tylniej scianie zmywarki jest taki otwor, ktory doprowadza wode do gornego smigla, no i wlasnie tam, taki plastikowy piercien z uszczelka u nas byl do wymiany (uszczelka po prostu pekla). woda zamiast dochodzic do smigielka i je krecic, to sciekala po sciance. Zamowilismy nowa czesc za F4

z ekspresowa dostawa za F8

. I problem znikna. Naczynia wygladaja teraz pieknie

.
Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam

.