MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ciąża w Polsce, poród w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 3 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Severance_

Post #1 Ocena: 0

2013-05-02 22:55:24 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-05-02 22:40:04, ixellente napisał(a):
Na jakiej podstawie miałabyś nie płacić za poród?

Na takiej, że jest w UE i jest w pełni ubezpieczona z racji zatrudnienia. Z jakiej racji Polki jezdżą do Polski rodzić dzieci skoro żyją i są ubezpieczone w UK?
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2013-05-02 22:58:28 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Na takiesj zasadzie, ze w UK moga stwierdzic turystyke zdrowotna, a w PL NFZ wypnie sie na pokrycie kosztow z racji celowego wyjazdu za granice i pobyt w czasie spodziewanego porodu (dlatego ukrocono porody Polek z terenow przygranicznych w Niemczech).

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #3 Ocena: 0

2013-05-02 23:11:13 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:
Swoboda przemieszczania się stanowi jedną z nadrzędnych zasad obowiązujących obywateli Unii Europejskiej. Koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego daje również możliwość zmiany miejsca zamieszkania na znajdujące się w innym państwie niż państwo właściwe w zakresie zabezpieczenia społecznego, tj. państwo, w którym dana osoba jest ubezpieczona.

Powyższy tekst pochodzi ze strony www.ekuz.nfz.gov.pl. Być może NFZ się wypina i robi to nagminnie. Jednak teksty typu: "z jakiej racji Ci się nalezy?!", uważam za conajmniej niestosowne. Zwłaszcza w stosunku do osoby która na ubezpieczenie sama sobie zapracowała i dalej pracuje.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-05-03 11:19:55 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #5 Ocena: 0

2013-05-03 11:38:55 (12 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Cytat:

2013-05-03 11:19:55, matkapolka3 napisał(a):
NHS o pieniadze za porod nie upomni sie od niej tylko od NFZ

jak ja sie pytalam o poród w Uk a pracowałam w Pl i miałam wszystkie świadczenia, Pani w małopolskim oddziale NFZ powiedziala, ze jezeli chcialabym urodzic w Uk, muszę wziac formularz e112 (chyba) moj lekarz prowadzacy ginekolog ma go wypelnic, z tym formularzem mam wrocic do odzialu NFZ i ktos dopiero tam zdecyduje czy koszty porodu w Uk beda pokryte przez NFZ.

[ Ostatnio edytowany przez: nemesis83 03-05-2013 11:40 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-05-03 11:43:33 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-05-03 11:48:45 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #8 Ocena: 0

2013-05-03 11:55:38 (12 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Cytat:

2013-05-03 11:43:33, ewa28300 napisał(a):
Ten formularz sie bierze jak sie jedzie na urlop i uprawnia on do świadczeń medycznych na terenie całej UE, ale tu chodzi raczej o nagle przypadki, a nie zaplanowane leczenie. Także NFZ pokryje koszty np. zawału, złamania itp, ale leczenia zębów w Paryżu już nie. Nie jestem pewna jak to sie ma do porodu, ale poród raczej trudno sklasyfikować jako nagle i nieoczekiwane zdarzenie.
I jeszcze warto pamiętać, ze w UK ostatnio próbują ograniczyć tzw. turystykę leczniczą.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>ewa28300</i> 03-05-2013 11:48 ]

mowisz o karcie EKUZ a ja wyrabiajac ta karte wlasnie pytalam sie o porod i wtedy mi babka powiedziala o zupelnie innym formularzu. Ale tak jak juz wczesniej pisalam nie zglebalam tematu bo wyszlam z zalozenia ze to za duzo zachodu i poprostu nie warto.

Do góry stronyOffline

Capricorn

Post #9 Ocena: 0

2013-05-03 12:07:58 (12 lat temu)

Capricorn

Kobieta

Z nami od: 05-02-2012

Rodziłam 8 miesięcy temu w UK i przed porodem musiałam dostarczyć różne dokumenty, które potwierdzały, że tu mieszkam i pracuję (a mieszkałam wtedy już 6 lat).
Lepiej wszystko posprawdzać, żeby nie było rozczarowań.

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #10 Ocena: 0

2013-05-03 12:13:06 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-05-03 11:38:55, nemesis83 napisał(a):
jak ja sie pytalam o poród w Uk a pracowałam w Pl i miałam wszystkie świadczenia, Pani w małopolskim oddziale NFZ powiedziala, ze jezeli chcialabym urodzic w Uk, muszę wziac formularz e112 (chyba) moj lekarz prowadzacy ginekolog ma go wypelnic, z tym formularzem mam wrocic do odzialu NFZ i ktos dopiero tam zdecyduje czy koszty porodu w Uk beda pokryte przez NFZ.

Cytat:

2013-05-03 11:48:45, matkapolka3 napisał(a):
Aby mogla rodzic tutaj bez czepiania sie przez NHs musialaby sie zarejestrowac u GP, miec NIN, i chociaz koncowke ciazy prowadzona przez polozna, jak sobie tak pojdzie ''z ulicy'' do szpitala to na pewno beda ubiegac sie o koszt porodu w UK, zwlaszacza ze polski NFZ ubiega sie o zwrot kosztow porodow od NHS kiedy Polki z UK do Pl przyjezdzaja rodzic.

Mając w pamięci i na uwadze zapis który zacytowałam wczoraj*, plus powyższe wypowiedzi uważam, że warto formularz wziąć oraz pogadać z lekarzem prowadzącym w Polsce. Ja po prostu nie rozumiem z jakiej racji NFZ miałby za ten poród nie zapłacić, składki były i są płacone w Polsce, kobieta chce być z partnerem podczas porodu, ale nie może się to stać w Polsce, ale w innym kraju UE- tyle, albo aż tyle! ; )

* zapis jest jednakowy dla wszystkich krajów członkowskich UE i Wielka Brytania go respektuje płacąc za np. porody w Polsce.

Przyznam, że trochę mnie irytuje ten temat, a raczej problem który ma autorka, a którego zwyczajnie nie powinna mieć. Dla mnie sprawa jest prosta, ale może się okazać, że będzie musiała kłamać, kombinować i w konsekwencji wyjdzie na to, że znowu naciągneliśmy JKM..

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,