Str 14 z 17 |
|
---|---|
EweEwa | Post #1 Ocena: 0 2013-10-11 00:55:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2013 Skąd: London |
Przepraszam , karty podatkowe są . Nie siedzę w tym tak głęboko jak Wy , ale on nie ma powodu wymyślać sobie kart podatkowych. Dziewczyny moze czasem cos przekręce, bo do tej pory nie musiałam sie tym interesować. Jutro zapytam Jonathana dokładnie o te karty to napisze, bo to że ja miewam bezsenne noce , nie oznacza, że on także
![]() |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2013-10-11 01:13:18 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie wiem kto jest bardziej zakrecony: ty czy twoj partner...
Co do bezplatnej opieki lekarskiej (planowanej): Cytat: Entitlement to Free NHS Hospital Treatment
This leaflet has been compiled to explain the entitlement for free NHS hospital treatment in the UK • The NHS does not normally provide free hospital treatment for people who do not reside in the UK even if they are UK nationals • If you have lived outside the UK for more than 3 months (6 months for some pensioners) in the last year you can be charged • You will be exempt from charges if you can produce evidence that you have been working abroad for less than 5 years and have lived in the UK continuously for at least 10 years at some point Gdzies juz podawalam wiecej info ze zrodla NHS, a z powodu czestych ostatnio wizyt w szpitalach w UK (Londynie glownie), takich informacji wywieszonych w klinikach widzialam wiele.
Ada
|
EweEwa | Post #3 Ocena: 0 2013-10-11 01:24:44 (12 lat temu) |
pieresza wizyte u GP i nr NIN bede miala za 3 tygodnie. wiec i potwierdzone zamieszkanie w UK powyzej 3 m-cy , zdaze spokojnie do porodu
|
EweEwa | Post #4 Ocena: 0 2013-10-11 01:41:43 (12 lat temu) |
A tu link dotyczący darmowej opieki zdrowotnej w UK dla obywateli Unii http://www.dziennikpolski.co.uk/artykuly/porady/finanse/2012/10/16/nhs-panstwowa-sluzba-zdrowia/ Moze wysle Ci na priv, bo tu chyba nie mozna umieszczać linków
|
kardam | Post #5 Ocena: 0 2013-10-11 02:36:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: North East |
Cytat: 2013-10-11 00:55:55, EweEwa napisał(a): Przepraszam , karty podatkowe są . Nie siedzę w tym tak głęboko jak Wy , ale on nie ma powodu wymyślać sobie kart podatkowych. Dziewczyny moze czasem cos przekręce, bo do tej pory nie musiałam sie tym interesować. Jutro zapytam Jonathana dokładnie o te karty to napisze, bo to że ja miewam bezsenne noce , nie oznacza, że on także ![]() Cytat: moj narzeczony odprowadza podatki I dostaje takie rozliczenia co roku ( a rozliczac może się do 5 lat wstecz) i może mnie dopisac do tej karty.
P45 i P60 jest indywidualnym rozliczeniem za wykonaną ppracę między pracownikiem a pracodawcą, więc w jaki sposób masz być dopisana do tego przez tego swojego rodowitego Anglika? ![]() Jedyne co mi przychodzi do głowy to, to że pobiera on benefit Working Tax Credit i Cię do niego 'dopisze', ale wtedy to raczej nie było by go stać na prywatną opiekę zdrowotną albo cotygodniowe podróże do Polski na weekend. Jeśli sięmylę niech ktośmnie poprawi. |
|
|
malinosia1989 | Post #6 Ocena: 0 2013-10-11 05:00:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-10-2010 Skąd: Londyn |
Oj nie przetlumaczycie i koniec.. Sama z checia dowiedzialabym sie co to za karta podatkowa...moze chodzi o biala karte na darmowe leczenie , cholera juz sama nie wiem .. Moze kolezanka poda nam angielska nazwe tego dokumentu....?
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili
twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem."
Katharine Hadley
|
Post #7 Ocena: 0 2013-10-11 05:50:55 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
MamaMyszow | Post #8 Ocena: 0 2013-10-11 06:47:55 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Ewa, Tu nie ma dopisywania do kart podatkowych
![]() ![]() |
malinosia1989 | Post #9 Ocena: 0 2013-10-11 07:37:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-10-2010 Skąd: Londyn |
Mi przychodzi jeszcze do glowy ze gdyby ciaza nie byla widoczna to mozna szybciutko nin wyrobic udac sie do gp z podejrzeniem ciazy o otworzyc tu ksiazke ciazy... Wtedy wygladalo by to przejzyscie... Niestety pewnie ciaza jest juz widoczna... Wiec raczej tak sie nie przekabinuje..
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili
twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem."
Katharine Hadley
|
EweEwa | Post #10 Ocena: 0 2013-10-11 09:00:49 (12 lat temu) |
Dziewczyny Wy na wszystko macie swoje odpowiedzi. Rozmawiałam przed chwila z Jonathanem i żeczywiscie troche poprzekrecalam. Pamietam , ze do końca września składał zeznania podatkowe pracownikow i swoje i podał , ze musi mnie gdzieś dopisać i przekrecilam co. Wiec dla chcących wiedzieć miałam na mysli Podatek dochodowy (Income Tax) obejmuje:
zarobki pochodzące z zatrudnienia, zarobki pochodzące z prowadzenia własnej działalności gosp.,zyski z większości oprocentowanych oszczędności, dochody z akcji (dywidend),zyski z najmu oraz przychody z funduszu powierniczego. Jon dopisze mnie do podatku komunalnego, listy wyborców , podatek lokalny. W NHS mamy potwierdzone, że dostanę ten nr NIN bez żadnych przeszkód. I ani przyjaciel mojego narzeczonego ani inni pracownicy NHS nie wiedzą niczego nadzwyczajnego i problemów żebym tego nr miała nie dostać. Czekam teraz na pismo z data rozmowy. GP mojego narzeczonego też nie widzi w tym wszystkim tylu problemów co Wy. To jest normalne, że się tam przeprowadzam na stałe po 5 latach bycia para i 2 narzeczenstw. W czerwcu przyszłego roku mamy zaplanowany ślub więc nie wiem czemu ktoś miałabym być uznana za turystkę. Ja w swoim poście pytałam o lekarza i szpitala , a dostałam od Was ,,kubeł pomyj", życzliwe rodaczki. Nie liczę na żadne benefity, bo i tak nie dostaniemy ze względu na zbyt wysokie zarobki partnera. Wiem już też, że w mojej sytuacji , chociażby na mój zawód dostanę L4 bez problemu. Dziękuje za link do przychodni , Pani w recepcji rzeczywiście bardzo miła i życzliwa. Pozdrawiam ![]() |