MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ciąża w Polsce, poród w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 14 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EweEwa

Post #1 Ocena: 0

2013-10-11 00:55:55 (12 lat temu)

EweEwa

Kobieta

Z nami od: 09-10-2013

Przepraszam , karty podatkowe są . Nie siedzę w tym tak głęboko jak Wy , ale on nie ma powodu wymyślać sobie kart podatkowych. Dziewczyny moze czasem cos przekręce, bo do tej pory nie musiałam sie tym interesować. Jutro zapytam Jonathana dokładnie o te karty to napisze, bo to że ja miewam bezsenne noce , nie oznacza, że on także ;) a to co znalazłam: ,,Inaczej sytuacja wygląda w Wielkiej Brytanii. Tam podstawę stanowią karty podatkowe P45 otrzymywane od każdego z pracodawców na zakończenie pracy lub P60, które przekazywane są po zakończeniu roku podatkowego. W przypadku gdy podatnik nie posiada tych kart, wówczas rozliczany jest na podstawie ostatnich payslipów (paski płacowe). W Wielkiej Brytanii istnieje możliwość rozliczania się do pięciu lat wstecz. Podobnie jak w Wielkiej Brytanii również w Irlandii podstawą do rozliczenia są karty podatkowe P45 i P60... "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2013-10-11 01:13:18 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie wiem kto jest bardziej zakrecony: ty czy twoj partner...

Co do bezplatnej opieki lekarskiej (planowanej):

Cytat:
Entitlement to Free NHS Hospital Treatment
This leaflet has been compiled to explain the entitlement for free NHS hospital treatment in the UK
• The NHS does not normally provide free hospital treatment for
people who do not reside in the UK even if they are UK nationals
• If you have lived outside the UK for more than 3 months
(6 months for some pensioners) in the last year you can be charged
• You will be exempt from charges if you can produce evidence that
you have been working abroad for less than 5 years and have lived
in the UK continuously for at least 10 years at some point

Gdzies juz podawalam wiecej info ze zrodla NHS, a z powodu czestych ostatnio wizyt w szpitalach w UK (Londynie glownie), takich informacji wywieszonych w klinikach widzialam wiele.
Ada

Do góry stronyOffline

EweEwa

Post #3 Ocena: 0

2013-10-11 01:24:44 (12 lat temu)

EweEwa

Kobieta

pieresza wizyte u GP i nr NIN bede miala za 3 tygodnie. wiec i potwierdzone zamieszkanie w UK powyzej 3 m-cy , zdaze spokojnie do porodu

Do góry stronyOffline

EweEwa

Post #4 Ocena: 0

2013-10-11 01:41:43 (12 lat temu)

EweEwa

Kobieta

A tu link dotyczący darmowej opieki zdrowotnej w UK dla obywateli Unii http://www.dziennikpolski.co.uk/artykuly/porady/finanse/2012/10/16/nhs-panstwowa-sluzba-zdrowia/ Moze wysle Ci na priv, bo tu chyba nie mozna umieszczać linków

Do góry stronyOffline

kardam

Post #5 Ocena: 0

2013-10-11 02:36:52 (12 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Cytat:

2013-10-11 00:55:55, EweEwa napisał(a):
Przepraszam , karty podatkowe są . Nie siedzę w tym tak głęboko jak Wy , ale on nie ma powodu wymyślać sobie kart podatkowych. Dziewczyny moze czasem cos przekręce, bo do tej pory nie musiałam sie tym interesować. Jutro zapytam Jonathana dokładnie o te karty to napisze, bo to że ja miewam bezsenne noce , nie oznacza, że on także ;) a to co znalazłam: ,,Inaczej sytuacja wygląda w Wielkiej Brytanii. Tam podstawę stanowią karty podatkowe P45 otrzymywane od każdego z pracodawców na zakończenie pracy lub P60, które przekazywane są po zakończeniu roku podatkowego. W przypadku gdy podatnik nie posiada tych kart, wówczas rozliczany jest na podstawie ostatnich payslipów (paski płacowe). W Wielkiej Brytanii istnieje możliwość rozliczania się do pięciu lat wstecz. Podobnie jak w Wielkiej Brytanii również w Irlandii podstawą do rozliczenia są karty podatkowe P45 i P60... "

Cytat:
moj narzeczony odprowadza podatki I dostaje takie rozliczenia co roku ( a rozliczac może się do 5 lat wstecz) i może mnie dopisac do tej karty.

P45 i P60 jest indywidualnym rozliczeniem za wykonaną ppracę między pracownikiem a pracodawcą, więc w jaki sposób masz być dopisana do tego przez tego swojego rodowitego Anglika? *DONT_KNOW*
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, to że pobiera on benefit Working Tax Credit i Cię do niego 'dopisze', ale wtedy to raczej nie było by go stać na prywatną opiekę zdrowotną albo cotygodniowe podróże do Polski na weekend.
Jeśli sięmylę niech ktośmnie poprawi.

Do góry stronyOffline

malinosia1989

Post #6 Ocena: 0

2013-10-11 05:00:18 (12 lat temu)

malinosia1989

Kobieta

Z nami od: 25-10-2010

Oj nie przetlumaczycie i koniec.. Sama z checia dowiedzialabym sie co to za karta podatkowa...moze chodzi o biala karte na darmowe leczenie , cholera juz sama nie wiem .. Moze kolezanka poda nam angielska nazwe tego dokumentu....?
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." Katharine Hadley

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2013-10-11 05:50:55 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

MamaMyszow

Post #8 Ocena: 0

2013-10-11 06:47:55 (12 lat temu)

MamaMyszow

Konto usunięte

Ewa, Tu nie ma dopisywania do kart podatkowych :-o kazde z partnerow rozlicza sie indywidualnie :-o Ci ktos kity cisnie i sie uparlas na jakies karty podatkowe. Jedno gdzie mozecie byc dopisani to WTC. Zeby sie nie skonczyl Twoj przyjazd "pomocy, co robic, obiecal zlote gory i karty podatkowe, a mam do zaplacenia za porod i siedze z dzieckiem w shelter".

Do góry stronyOffline

malinosia1989

Post #9 Ocena: 0

2013-10-11 07:37:33 (12 lat temu)

malinosia1989

Kobieta

Z nami od: 25-10-2010

Mi przychodzi jeszcze do glowy ze gdyby ciaza nie byla widoczna to mozna szybciutko nin wyrobic udac sie do gp z podejrzeniem ciazy o otworzyc tu ksiazke ciazy... Wtedy wygladalo by to przejzyscie... Niestety pewnie ciaza jest juz widoczna... Wiec raczej tak sie nie przekabinuje..
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." Katharine Hadley

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

EweEwa

Post #10 Ocena: 0

2013-10-11 09:00:49 (12 lat temu)

EweEwa

Kobieta

Dziewczyny Wy na wszystko macie swoje odpowiedzi. Rozmawiałam przed chwila z Jonathanem i żeczywiscie troche poprzekrecalam. Pamietam , ze do końca września składał zeznania podatkowe pracownikow i swoje i podał , ze musi mnie gdzieś dopisać i przekrecilam co. Wiec dla chcących wiedzieć miałam na mysli Podatek dochodowy (Income Tax) obejmuje:
zarobki pochodzące z zatrudnienia,
zarobki pochodzące z prowadzenia własnej działalności gosp.,zyski z większości oprocentowanych oszczędności,
dochody z akcji (dywidend),zyski z najmu oraz
przychody z funduszu powierniczego. Jon dopisze mnie do podatku komunalnego, listy wyborców , podatek lokalny. W NHS mamy potwierdzone, że dostanę ten nr NIN bez żadnych przeszkód. I ani przyjaciel mojego narzeczonego ani inni pracownicy NHS nie wiedzą niczego nadzwyczajnego i problemów żebym tego nr miała nie dostać. Czekam teraz na pismo z data rozmowy. GP mojego narzeczonego też nie widzi w tym wszystkim tylu problemów co Wy. To jest normalne, że się tam przeprowadzam na stałe po 5 latach bycia para i 2 narzeczenstw. W czerwcu przyszłego roku mamy zaplanowany ślub więc nie wiem czemu ktoś miałabym być uznana za turystkę. Ja w swoim poście pytałam o lekarza i szpitala , a dostałam od Was ,,kubeł pomyj", życzliwe rodaczki. Nie liczę na żadne benefity, bo i tak nie dostaniemy ze względu na zbyt wysokie zarobki partnera. Wiem już też, że w mojej sytuacji , chociażby na mój zawód dostanę L4 bez problemu. Dziękuje za link do przychodni , Pani w recepcji rzeczywiście bardzo miła i życzliwa. Pozdrawiam ;)

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,