Str 2 z 17 |
|
---|---|
Marti85 | Post #1 Ocena: 0 2013-05-02 15:18:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-05-2013 Skąd: Londyn |
Witam, mam bardzo podobna sytuacje do Twojej. Jestem w 8 miesiącu. Tez mam umowę o prace w Polsce ale jestem na L4. Dolatuje do mojego faceta już od stycznia i wyrobilam sobie tu już NIN i numer w NHS, zrobilam sobie samozatrudnienie i oplacam skladki.Jakaś historia pobytu jest. Do lekarza tez juz tu chodzę. Chce rodzic tu bo w Polsce jestem aktualnie sama, mieszkanie wynajete i klops
![]() ![]() ![]() |
Ewka80 | Post #2 Ocena: 0 2013-05-02 18:25:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-05-2013 Skąd: Rotherham |
Powiedz mi, a czy to, ze twoj facet ma ubezpieczenie nie wystarcza? Czy ty musisz dodkatkowo oplacac sobie skladki? Ile to kosztuje? Ja tez chce rodzic w UK, bo po prostu boje sie zostac sama, tymbardziej ze na pomoc rodziny nie moge liczyc. Chcialabym pobyc w UK po porodzie conajmniej rok, na okres urlopu wychowawczego. Moj narzeczony jest tam 10 lat, a z tego co wyczytalam na Entitlement to free NHS maternity care for women from abroad, to you do not have to show that you "settled" if you or your husband or same sex partner: are taking up permanent residence in the UK.
|
niezatapialna | Post #3 Ocena: 0 2013-05-02 18:43:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: Dartford |
To ostatnie zdanie mówi samo za siebie. HUSBAND (nie fiance) albo SAME SEX PARTNER, a lesbijką raczej nie jesteś..
|
Marti85 | Post #4 Ocena: 0 2013-05-02 20:10:24 (12 lat temu) |
Mój facet nie jest tu tak długo, no i sama sobie to wszystko załatwilam. Opłata jest niska bo chyba10 f za miesiąc. Mimo wszystko liczę sie z tym ze rachunek ze szpitala mogę dostać. Jak Twoj chlopak tu jest tak dlugo to niech zadzwoni do NHS i sie dowie. Będę jeszcze jutro z polozna na tez temat rozmawiać. Piszesz ze chcesz po porodzie zostać w uk na rok. Czyli płatny w Polsce urlop macierzyński- nie wymagają w Zusie żebyś sie meldowala u nich( moze głupie pytanie ale zastanawiam sie jak to u siebie rozwiązać). Lecę ostatni raz do Polski ze 2 tygodnie to odwiedze miłe panie w Zusie
![]() |
Samurajka | Post #5 Ocena: 0 2013-05-02 20:16:36 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2013-05-02 20:10:24, Marti85 napisał(a): Mój facet nie jest tu tak długo, no i sama sobie to wszystko załatwilam. Opłata jest niska bo chyba10 f za miesiąc. Mimo wszystko liczę sie z tym ze rachunek ze szpitala mogę dostać. Jak Twoj chlopak tu jest tak dlugo to niech zadzwoni do NHS i sie dowie. Będę jeszcze jutro z polozna na tez temat rozmawiać. Piszesz ze chcesz po porodzie zostać w uk na rok. Czyli płatny w Polsce urlop macierzyński- nie wymagają w Zusie żebyś sie meldowala u nich( moze głupie pytanie ale zastanawiam sie jak to u siebie rozwiązać). Lecę ostatni raz do Polski ze 2 tygodnie to odwiedze miłe panie w Zusie ![]() Jezeli jestes w 8 mc to raczej nie polecisz.... Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
|
|
Marti85 | Post #6 Ocena: 0 2013-05-02 20:24:57 (12 lat temu) |
Przepraszam jak będę lecieć to zacznę 32 tydzien... Mówili mi ze do 36 można latać. Ja tylko na 3 dni lecę, póki sie dobrze czuje. Ale tez czas leci!!
|
Samurajka | Post #7 Ocena: 0 2013-05-02 20:31:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2013-05-02 20:24:57, Marti85 napisał(a): Przepraszam jak będę lecieć to zacznę 32 tydzien... Mówili mi ze do 36 można latać. Ja tylko na 3 dni lecę, póki sie dobrze czuje. Ale tez czas leci!! Nie wiem po co to oburzenie...Sama jestem w ciazy i rozmawialam z polozna dzisiaj,mowila zeby zapytac bezposrednio linie lotnicze,bo od 30 tyg moga chciec zaswiadczeie! Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
Marti85 | Post #8 Ocena: 0 2013-05-02 20:39:51 (12 lat temu) |
Ja sie tylko wystaszylam,ze tak malo czasu mi zostalo, mojej ciazy prawie nie odczuwam - oprócz ruchów. A ciąża trwa tylko 9 miesięcy
![]() ![]() |
iwonisko | Post #9 Ocena: 0 2013-05-02 21:48:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Manchester |
Można lecieć tylko trzeba mieć zaświadczenie od lekarza ze wszystko z ciążą jest ok
Odnosnie l4 od lekarza tutaj,jeśli wszystko z ciążą ok raczej nie masz szans,jedyną opcja będąc tutaj to wcześniejsze korzystanie z macierzyńskiego,ale jeśli tutaj nie pracowalas to raczej Ciebie nie dotyczy |
ixellente | Post #10 Ocena: 0 2013-05-02 22:40:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2012 Skąd: SOUTH |
Cytat: 2013-05-02 12:57:47, Ewka80 napisał(a): Witam serdecznie wszystkich. Chciałam zapytać czy któraś z was miała podobną do mojej sytuację i jak ją rozwiązała. Obecnie pracuję w Polsce, na umowę o pracę na czas nieokreślony, więc mam pełne prawo do zasiłku macierzyńskiego po rozwiązaniu. Jednakże chciałabym w 6 miesiącu ciąży wyjechać do narzeczonego, który mieszka i pracuje w Anglii, tam też urodzić dziecko. Wiem, już bo dowiadywałam się w ZUSie, że gdy dziecko urodzi się w kraju unijnym, to wystarczy przestawić skrócony odpis urodzenia dziecka, żeby zasiłek macierzyński został wypłacany. Interesuje mnie jednak kwestia tych trzech miesięcy przed porodem. Powinnam mieć zwolnienie lekarskie od lekarza ginekologa. Ale czy takie wystawi mi bez problemu lekarz w UK? Podobno (to również udało się dowiedzieć w ZUSie), ważne jest, że będzie zwolnienie od lekarza, musi ono być przesłane do miejsca pracy (jeżeli zakład pracy zatrudnia więcej niż ileś tam pracowników). I teraz moje pytanie, czy któraś z was miała taką sytuację ? Na jakiej podstawie lekarz w UK miałby wystawić Ci zwolnienie lekarskie? Na jakiej podstawie miałabyś nie płacić za poród? Czy myślisz, że jak facet był 10 lat tu a Ty tam, to nagle będzie tylko po to by być z Tobą i dzieckiem? Czarno to widzę... |