MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Opieka nad rodzicem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 12 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 12 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Turefu

Post #1 Ocena: 0

2013-10-06 13:53:52 (12 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Pomoc sie matce nalezy, nikt tego nie kwestionuje. Istnieje jednak wiele form pomocy: dochodzaca osoba, ktos, kto wprowadzi sie do domu w zamian za opieke, Dom opieki. Mieszkanie z mama nie zawsze jest konieczne I dobre rozwiazanie.
Uwazam, ze napisane tu zostalo wiele niesprawiedliwych komentarzy na temat zony OP. Wiemy o calej sprawie niewiele I tylko z punktu widzenia OP. Z orginalnego postu nawet nie wynika, ze mama jest osoba ciezko chora, na pewno majaca problemy ze zdrowiem ( kto ich nie ma po siedemdziesiatce?) , wiec moze dochodzaca pomoc bylaby wystarczajaca.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

kroliczek432

Post #2 Ocena: 0

2014-08-14 08:09:24 (11 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2013-04-26 10:19:29, kroliczek432 napisał(a):
Cytat:

2013-04-26 10:08:00, matkapolka3 napisał(a):
Matke masz jedno zone mozesz zmienic

Oby Ciebie taki dylemat ominal szanowna kolezanko, bo niedlugo i TY mozesz zostac "wymieniona" *DONT_KNOW*

Musisz koniecznie porozmawiac z zona, jak i z mama.
Faktycznie mamie nie musi sie tu podobac, moze ma podobny stosunek do synowej jak zona do mamy...
Ja nie przepadam za swoja tesciowa, widujemy sie raz do roku przez kilka dni i to zdecydowanie wystarczy, natomiast jakby moj maz mial taki problem z chora mama sama polecialabym po tesciowa.
Z racji szacunku i zasr*** obowiazku mojego meza jak i milosci do mojego chlopa.
Nie chcialabym aby kiedykolwiek stanal w sytuacji, kiedy bedzie musial wybierac miedzy mna a matka.
W kazdym razie powodzenia. Problemy maja taka swoista nature, ze bezczelnie oczekuja na rozwiazanie.

Dlugo nie musialam czekac.
Za 2 tygodnie tesciowa przeprowadza sie do nas.
Alzheimer to wstretna choroba, nie radzi juz sobie sama, ma 76 lat.
Czym wiecej czytam o tej chorobie, tym bardziej jestem przerazona ale wciaz dobrej mysli. Ma pomoc w Polsce ale niestety jest bardzo samotna, ma tylko nas.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2014-08-14 09:41:18 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

coz, to musisz liczyc sie, ze bedziesz miala mase dodatkowej pracy. nie wiem czy to byl najlepszy pomysl sprowadzanie jej tutaj. brak jezyka, problemy ze zdrowiem. nawet jesli ma tylko was, to byc moze bedzie bardziej samotna, bo oprocz was do nikogo nie bedzie mogla sie odezwac.
moja babcia rowneiz mieszka sama w pl, jednak rodzice zaltwili opieke. babcia nei wyobraza sobei przeprowadzki tutaj, nawet kosztem tego ze jest tam sama.
ciagle powtarza: starych drzew sie nie przesadza.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 14-08-2014 09:45 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #4 Ocena: 0

2014-08-14 10:22:07 (11 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Mysle ze sprowadzenie mamy to byla dobra decyzja, dobrze ze ostatnie dni ze swiadomoscia, bedzie mogla spedzic wsrod was czujac sie choc troche bezpieczniej w tym jej strasznym swiecie

nie wiem jakie sa tu na miejscu warunki zeby umiescic osobe z Alzheimerem, ale powinniscie juz dzis o tym pomyslec, bo boje sie ze to moze byc nieuniknione, chyba ze ktos z was moze byc caly czas w domu zeby sie mama opiekowac
jest to zawsze najlepsza opcja dla chorego

nie pisze bo tak mysle tylko pisze bo wiem
radze tez poczytac o tej chorobie zeby wiedziec co was czeka w niedalekiej przyszlosci, poprostu trzeba sie tego dowiedziec zeby do pewnych przykrych spraw byc przygotowanym wczesniej i podjac lepsze decyzje

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2014-08-14 11:03:31 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

znajomy, ale umiescic gdzie? w angielskim domu opieki? to rownie dobrze mozna wyslac na ksiezyc. jesli starsza osoba mowi tylko w jednym jezyku, to niby jak mogliby ja zrozumec, albo odwrotnie.
co do opieki w domu, sami moga sobie i tak nie poradzic, konieczne bedzie zatrudnienie kogos do opieki. czasem wymagana jest opieka 24/24 zalezy od pastepow choroby.

oczywiscie dobrze miec rodzine przy sobei, ale zanim podejmie sie taka decyzje, trzeba sie dobrze przygotowac, a nie, ze jakos to bedzie.
no i pytanie, czy wogole ta starsza osoba bedzie chciala na dluzsza mete mieszkac w uk. bo po np pol roku okaze sie, ze chce wracac do pl. i reorganizacja zycia od poczatku.
nie mowie tego zlozliwie, ale z doswiadczenia.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 14-08-2014 11:04 ]

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #6 Ocena: 0

2014-08-14 11:34:05 (11 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Kik obawiam sie ze niewiesz o czym piszesz
nie zdajesz sobie chyba sprawy czym jest Alzheimer
w pewnym stadium ludzi chorzy nie potrafia juz mowic, pozniej zaczynaja sie problemy z karmieniem, chory nie potrafi zrozumiec czemu ktos chce mu wlozyc do ust jakis metalowy przedmiot - lyzke

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2014-08-14 11:38:56 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

znajomy, wiem o czym pisze, wiem ze moga nie mowic itp. ale wlasnie zalezy od stadium choroby.
dlatego wlasnie pisze , ze zeby opiekowac sie taka osoba trzeba dobrze sie do tego przygotowac. do tego jesli wymagalaby potem opieki np hospicjium , czy ja przyjma itd....

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 14-08-2014 11:51 ]

Do góry stronyOffline

kroliczek432

Post #8 Ocena: 0

2014-08-14 11:57:59 (11 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Mama poki co bardzo chce tu przyjechac, bardzo teskni i czuje sie samotna.
W Polsce opiekuje sie Nia przyjaciel, tylko Jemu ufa.
Caly czas czytam, kontaktuje sie z ludzmi ktorzy maja kontakt z ta paskudna choroba.
Mysle o dochodzacaj opiekunce 2 razy dziennie po 2h, ale tez nie od poczatku zeby nie wystraszyc mamy.
Ma sie tu poczuc bezpiecznie i w miare u siebie.
W kosciele co niedziele jest kilka staruszek, w tym 2 moje byle klienki, przeurocze babuszki, okropne gaduly i chyba tez spragnione towarzystwa,
Mysle, ze dadza sie czasami zaprosic na kawe.
Choc tesciowa pewnie bedzie wolala towarzystwo do latania po sklepach i roznego rodzaju bazarach.
Poki co oddanie Jej do jakiegokolwiek domu opieki nie wchodzi absolutnie w rachube.

edit:
No i tu mam dwoje doroslych dzieci, wnuczke.
Mysle, ze to tez bedzie na plus dla mamy.

[ Ostatnio edytowany przez: kroliczek432 14-08-2014 12:00 ]

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2014-08-14 12:05:15 (11 lat temu)

kik1976

Kobieta

kroliczek, to jesli mama jest dopiero na paczatku , to moze bedzie calkiem dobrze.
ostatnio slyszalam cos o pozytywnym wplywie diety bezcukrowej i wiekszej aktywnosci fizycznej.
zycze powodzenia.

Do góry stronyOffline

kroliczek432

Post #10 Ocena: 0

2014-08-14 12:14:45 (11 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Cytat:

2014-08-14 12:05:15, kik1976 napisał(a):
kroliczek, to jesli mama jest dopiero na paczatku , to moze bedzie calkiem dobrze.
ostatnio slyszalam cos o pozytywnym wplywie diety bezcukrowej i wiekszej aktywnosci fizycznej.
zycze powodzenia.

Calkiem swieza diagnoza, lecz analizujac Jej wizyty tutaj i rozmowy telefoniczne mysle, ze to trwa juz jakis czas.
Tesciowa nie wie, ze my wiemy. Trzyma fason caly czas. Tzn. Jej sie wydaje, ze trzyma.
Musze poczytac o tej diecie, na chwile obecna tesciowa da sie pokroic za lody, za duze ilosci lodow.
Aktywna jest caly czas, zreszta Jej zycie to wyjazdy i rozjazdy.
Nie nadazala czasami z pakowaniem bagazy, no ale towarzystwo sie wykruszylo. Czesc poumierala, czesc sie rozjechala po swiecie do dzieci, a czesc sie odsunela, bo mama niestety konfliktowa jest.
Taka niepalaca Beata Tyszkiewicz.

Do góry stronyOffline

Strona 12 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,