Str 2 z 13 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-04-26 10:13:35 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kroliczek432 | Post #2 Ocena: 0 2013-04-26 10:19:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: manchester |
Cytat: 2013-04-26 10:08:00, matkapolka3 napisał(a): Matke masz jedno zone mozesz zmienic Oby Ciebie taki dylemat ominal szanowna kolezanko, bo niedlugo i TY mozesz zostac "wymieniona" ![]() Musisz koniecznie porozmawiac z zona, jak i z mama. Faktycznie mamie nie musi sie tu podobac, moze ma podobny stosunek do synowej jak zona do mamy... Ja nie przepadam za swoja tesciowa, widujemy sie raz do roku przez kilka dni i to zdecydowanie wystarczy, natomiast jakby moj maz mial taki problem z chora mama sama polecialabym po tesciowa. Z racji szacunku i zasr*** obowiazku mojego meza jak i milosci do mojego chlopa. Nie chcialabym aby kiedykolwiek stanal w sytuacji, kiedy bedzie musial wybierac miedzy mna a matka. W kazdym razie powodzenia. Problemy maja taka swoista nature, ze bezczelnie oczekuja na rozwiazanie. |
loca1233 | Post #3 Ocena: 0 2013-04-26 10:39:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-11-2010 Skąd: Amble |
Ciężki masz orzech do zgryzienia! ja ze swoją teściową nawet nie rozmawiam przez tel ale jeśli by potrzebowała pomocy - opieki no cóż pomogłabym nawet się nie zastanawiając! to matka mojego męża !
Dom Pomocy społecznej w Polsce hhmm dla mnie jako osoby pracującej w takim domu mówię nie, tym bardziej że jesteście tutaj i bedziecie mogli rzadko mamę odwiedzać ale to i tak dłuższy temat . Pomyśl może o opiekunce dochodzącej do mamy , zadzwoń do Ośrodka Pomocy Społecznej w Twojej miejscowości zapytaj o taką mozliwość już większość ośrodków prowadzi takie usługi - odpłatność wszystko zależy od sytuacji Twojej mamy ... ale nie będę sie tu rozpisywać na temat przepisów . jeśli masz jakieś pytania szczegółowe pisz - pomogę pokieruję itp ![]() |
Severance_ | Post #4 Ocena: 0 2013-04-26 10:50:57 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Lola40
Z ciekawości zapytam: ile płacisz za dom opieki? Oczywiście: ja pytam, Ty odpowiedzieć nie musisz, jako, ze gentleman o pieniądzach nie rozmawia. ; ) Temat jednak wydaje się interesujący, jak już wspomniałam wcześniej, niedługo ten problem dotknie wielu z nas. Osobiście, jestem zadeklarowaną przeciwniczką domów opieki! Większość z nich nie ma dobrej opinii- zasłużenie! Domyślam się, że istnieją domy opieki z prawdziwego zdarzenia, ale opłaty muszą być kosmiczne.. [ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 26-04-2013 10:52 ] Mind your own biscuits and life will be gravy
|
Samurajka | Post #5 Ocena: 0 2013-04-26 11:01:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Coż Andy...nie wiem co Ci poradzic,bo sama jestem w podobnej sytuacji...
Moj Ojciec konczy w tym roku 74 a Mama 69...Ojciec od 35 lat choruje na cukrzyce,od 3 lat nie wychodzi z domu-miazdzyca...Mama jako trako sie trzyma,wszystkie dolegliwosci 'ukrywa' i zgrywa bohatera,zeby tylko pokazac,ze sama sobie poradzi... Poki co mieszka z nimi moj bratanek,ale ma 21 lat i pewnie niedlugo zalozy rodzine i sie wyprowadzi... Dlatego zaczynam mysle co dalej... Wiem tylko tyle,ze kocham moich Rodzicow ponad wszystko... Życzę Ci z calego serca abys znalazl odpowiednie wyjscie z tej sytuacji. Powodzenia. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
|
|
Andy71 | Post #6 Ocena: 0 2013-04-26 11:06:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-04-2013 Skąd: london |
Żona mówi ze to z jej strony łaska, jezeli sie na to zgodzi i matka tu przyjedzie.Kiedys miała przyjechac na 3 tygodnie do nas w odwiedziny, ale żona nie zgodzila sie bo to za dlugo, 2 tygodnie wystarczy. Kurde, co za życie...
|
Lola40 | Post #7 Ocena: 0 2013-04-26 11:12:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
Ile płacę za dom opieki? To nie tajemnica. Miesięcznie 3400 zł, plus kosmetyki, lekarstwa we własnym zakresie. Tzn Oni zapewniają dostawę ale jest to ekstra płatne. W tej cenie jest również trzy razy w tygodniu indywidualna rehabilitacja, bo zajęcia takie z wspólne z rehabilitanką a więc malowanie, śpiewanie itp są codziennie z wyjątkiem weekendów. Pokoje są bardzo duże jak na takie miejsc , łącznie z przedpokojem i łazienką są to już takie mini garsoniery. Bardzo dużo ilość personelu co sprawia,że mają czas na rozmowę,żarty czy indywidualne spacery. Jest to wysoka cena ale uważam,że warto! W domu nie mogłam mamie zapewnić takiej opieki i tylu rozrywek nawet jak przychodziła opiekunka. Baaardzo długo wzbraniałam się, przed takim rozwiązaniem ale teraz myślę,że za długo bo też miałam w głowie różne zasłyszane historie i stereotypy. Dodam,że jak szukałam prywatnego domu dla mamy to ceny zaczynaja się tak od 2500, mówię juz o tych o lepszym standardzie, bo sa i takie za np.1800. Są tez domy prywatne, które mają dofinansowanie od państwa i tam płaci się znacznie mniej ale trudno o miejsce i przeważnie są już przeznaczone dla osób ciężko chorych. Jeśli ktos jest zainteresowany moimi doświadczeniami można pisać na pw. |
12__LP | Post #8 Ocena: 0 2013-04-26 11:13:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2012 Skąd: L |
Ja mam podobna sytuacje ,ale o tyle komfortowa , ze moja mama mieszka z moim bratem i jego zona. Wielkie dzięki im za to.
Moj maż wspomina bardzo często aby moja mama przyjechała do nas ale wiadomo jak to jest ze starymi drzewami - nie przesadza się ich. Nie mam już teściowej - odeszła od nas wiele lat temu ,ale gdyby mój mąż oświadczył , ze jego mama musi z nami zamieszkać bo już sobie nie radzi, sama bym po nią pojechała.Musze dodać , ze na początku małżeństwa mieszkaliśmy z teściową , wiec mam w tym jakieś doświadczenie. Rodzice zajmowali się nami przez wiele lat swojego życia, byli przy nas w chorobie kiedy mieliśmy jakieś problemy, wiec według mnie należy im się pomoc z naszej strony wtedy kiedy tego potrzebują, kiedy są starzy i niepełnosprawni. A zona niech pomyśli co będzie jeśli sama znalazłaby się w takiej sytuacji, czy zostawiłaby mamę bez pomocy? przepraszam za literówki [ Ostatnio edytowany przez: 12__LP 26-04-2013 11:13 ] |
Samurajka | Post #9 Ocena: 0 2013-04-26 11:17:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2013-04-26 11:06:05, Andy71 napisał(a): Żona mówi ze to z jej strony łaska, jezeli sie na to zgodzi i matka tu przyjedzie.Kiedys miała przyjechac na 3 tygodnie do nas w odwiedziny, ale żona nie zgodzila sie bo to za dlugo, 2 tygodnie wystarczy. Kurde, co za życie... Wiesz co,nasuwa mi sie taka mysl...moze i to nieładnie z mojej strony,ale niech ta Twoja zona pomysli ze kiedys tez bedzie miala 70 lat i jej dziecko nie bedzie mogla sie nia zaopiekowac,bedzie sama,schorowana,wystraszona... Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
Severance_ | Post #10 Ocena: 0 2013-04-26 11:19:42 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-04-26 11:06:05, Andy71 napisał(a): Żona mówi ze to z jej strony łaska, jezeli sie na to zgodzi i matka tu przyjedzie.Kiedys miała przyjechac na 3 tygodnie do nas w odwiedziny, ale żona nie zgodzila sie bo to za dlugo, 2 tygodnie wystarczy. Kurde, co za życie... Ty tak na poważnie, czy to jakaś piątkowa ściema..? O_0 Zadałeś pytanie dotyczące starzejącego się rodzica, a tymczasem każda Twoja wypowiedź dotyczy..żony. Wolno Ci..oddychać? Zeby nie to to, że samo zagadnienie jest interesujące, to już bym sobie dała spokój z tematem.. Mind your own biscuits and life will be gravy
|