MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mężowie i żony dookoła świata

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 5 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

martica_s

Post #1 Ocena: 0

2013-04-23 12:37:51 (12 lat temu)

martica_s

Kobieta

Z nami od: 19-02-2013

Cytat:

Martica_s, słyszałam gdzieś, że Hiszpanie to najgłośniejszy naród
świata i może dlatego kobiety tam takie głośne, walczą o utrzymanie pierwszego miejsca :-)

O tak, w hiszpańskim pubie musisz wrzeszczeć, żeby ktoś Cię usłyszał:) Generalnie strasznie są głośni, moi rodzice jak pierwszy raz pojechali to nie mogli spać bo niby ciągle im ktoś wrzeszczał na ulicy:) a przechodnie po prostu normalnie rozmawiali:)

A co byś poleciła do jedzenia z kuchni hiszpańskiej ?

Co do kuchni to temat-rzeka. Niestety, mój nie umie gotować,ale jak jestem u teściów to nie wstaję od stołu. I miejcie na względzie, że jestem bardzo wybredna jeżeli chodzi o jedzenie, tzn. generalnie niewiele rzeczy mi smakuje. Tradycyjną niedzielną potrawą jest paella-ryż z warzywami, mięsemowocami morza, robiony na dużej 'patelni', zazwyczaj na ogniu rozpalanym do tego w ogrodzie, chociaż mieszkańcy blokowi robią normalnie na kuchence gazowej. Wygląda to tak:

http://www.recetasdiarias.com/wp-content/uploads/2010/01/paella-de-pollo.jpg

Ta jest akurat z kurczakiem.

Miłośnicy owoców morza znajdą w Hiszpanii, szczególnie na południu, raj na ziemi. Ja nie przepadam, jedyne co mnie przekonało to smażone kalmary a raczej ich macki-pyszne:

http://servicios.elcorreo.com/gastronomia/images/boga-boga-pincho-docu.jpg

Różnego rodzaju ryby są powszechnie jedzone. Poza tym sery-dla seromaniaków to raj:) aczkolwiek mam kolegę, który zawsze prosi mnie o przywiezienie polskiego wędzonego sera bo mówi, że lepszego nigdzie nie jadł.

Słodycze są słabe akurat, generalnie niewiele się piecze, ale godne polecenia jest ciasto czekoladowe robione na bazie śmietany i rozpuszczonej czekolady. Po prostu niebo w gębie:

http://www.recetasdiarias.com/wp-content/uploads/2011/02/Tarta-3-chocolates.jpg

Aż mi ślinka pociekła, a do urlopu jeszcze ponad tydzień:-[

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

martica_s

Post #2 Ocena: 0

2013-04-23 12:39:02 (12 lat temu)

martica_s

Kobieta

wybaczcie, nie wiem dlaczego mi ciągle te odpowiedzi na szaro wyskakują, coś źle robię chyba :

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2013-04-23 13:00:16 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-04-23 12:39:02, martica_s napisał(a):
wybaczcie, nie wiem dlaczego mi ciągle te odpowiedzi na szaro wyskakują, coś źle robię chyba :

Jak cytujesz czyjeś wypowiedzi to swój tekst piszesz pod dolnym symbolem : QUOTE

Do góry stronyOffline

martica_s

Post #4 Ocena: 0

2013-04-23 13:13:37 (12 lat temu)

martica_s

Kobieta

Cytat:

2013-04-23 13:00:16, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2013-04-23 12:39:02, martica_s napisał(a):

Jak cytujesz czyjeś wypowiedzi to swój tekst piszesz pod dolnym symbolem : QUOTE

dzięki za wskazówkę!

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-04-23 16:03:46 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-04-23 17:46:14 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-04-23 18:13:52 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

martica_s

Post #8 Ocena: 0

2013-04-23 19:18:50 (12 lat temu)

martica_s

Kobieta

Cytat:

2013-04-23 17:46:14, Judyta80 napisał(a):

Martica_s, a jak tam z wagą u przeciętnej Hiszpanki ? Jedzenie takie pyszne, że skusić się nie trudno. A jak z dbałością o urodę, tylko do ślubu :) , czy później również ?

Z wagą różnie, jest mnóstwo chudzielców, ale też dużo otyłych dziewczyn, szczególnie na południu, gdzie kultura jest, że tak powiem-bardziej typu 'bezguście'. Jednak znaczna część dba o siebie w każdym wieku, siłownie są przepełnione, a przez parki wieczorami nie da się przejść bo przejmują je biegacze. Ja sama chodziłam na różne zajęcia sportowe i spotykałam kobiety starsze od mojej mamy.

Dbają o urodę cały czas, aczkolwiek ja spotkałam wiele Hiszpanek, które np. nie zmywają makijażu na noc albo się nie kąpią ze 2 dni, ale rano się picują przed lustrem ze 2 h. bleee To co mi się tam podoba to to, że możesz wyjść ubrana jak Ci się podoba i nikt Cię palcem nie wytknie. U nas w Polsce od razu by szeptali za plecami.
Elegancję szczególnie widać u starszych kobiet i najstarszych- nawet 80-letnie babcie mają zrobione paznokcie, włosy i chodzą na lekkich obcasach. Panowie, szczególnie ci najstarsi-koszula i eleganckie spodnie.

Młode Hiszpanki nie umieją nic w domu zrobić, większość ma fiu-bździu w głowie, najważniejsze się modnie ubrać, umalować, wyprostować włosy, co nie zawsze idzie w parze z utrzymaniem higieny. Przez kilka moich studenckich lat mieszkałam z wieloma Hiszpankami i mogę stwierdzić delikatnie, że to straszne brudasy.

Hiszpanie mają bzika na punkcie markowych rzeczy. Szczególnie jeżeli chodzi o torebki i okulary.

Tak czy siak, uwielbiam ten naród, za spontaniczność, pomocność, radość, życzliwe podejście do innych. No i nie wyobrażam sobie tego, że sytuacja ekonomiczna się szybko nie poprawi i nie będę mogła tam wrócić...

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-04-23 19:20:28 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-04-23 19:25:52 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,