Str 11 z 11 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
martica_s |
Post #1 Ocena: 0 2013-05-09 12:44:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-02-2013 Skąd: London |
Cytat:
2013-05-08 09:05:54, Judyta80 napisał(a):
Mam takie pytanie, na gorąco, w zasadzie do Martica_s, ale może ktoś inny będzie mógł również odpowiedzieć - Co warto przywieźć z Hiszpanii, jakie pamiątki czy też inne rzeczy ?
Myślę, że wachlarz to fajny prezent i pamiątka. Te oryginalne są bardzo drogie, ale często możesz znaleźć na pchlim targu ręcznie robione o wiele taniej (pchli targ: rastro albo mercadillo). Kastaniety oryginalne też kosztują sporo, ale trzeba poszukać, przede wszystkim w lokalnych sklepach w dzielnicach nie turystycznych. Na południu Hiszpanii będzie tego mnóstwo. Wszystko zależy od regionu. A gdzie się wybierasz dokładnie? Ja właśnie wczoraj wróciłam po tygodniu i to tylko mnie uświadomiło jeszcze bardziej, że nie chcę mieszkać w innym kraju niż Hiszpania
|

|
 |
|
|
Guylian |
Post #2 Ocena: 0 2013-05-09 12:46:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Portugalczycy są generalnie bardzo spokojni i na wszystko maja czas. Najważniejsza jest rodzina ale tez spotkania ze znajomymi, najlepiej na kawie, późno po kolacji ( zdarza nam sie wychodzić na kawę ok 23.00 do kawiarni i siedzieć i gadać, chociaż znajomi na drugi dzien muszą rano wstać ). Na początku szokowaly mnie dzieci biegajace po ulicy późno w nocy, dyscyplina właściwie nie istnieje - dzieci to skarb i wszyscy sie nimi interesują. Do dzis sie nie mogę przyzwyczaić, ze mój mąż nie ma żadnych oporów żeby zaczepic dziecko i z nim chwile pozartowac. To zupełnie nie pasuje do tutejszego angielskiego dystansu. A Portugalczycy? Zawsze zrelaksowani, nawet jak strajkują czy idą manifestować ( kryzys dotyka już właściwie wszystkich prócz polityków) to robią to zazwyczaj pokojowo i bez rozrob. Jak sie napija to śpiewają, jedzą, zartuja. Ja myśle, ze to wpływ pogody, jedzenia i wina ( mój teść zwykł pijac ok 2 butelek winka cienkusza dziennie produkcji jego znajomego, po ostrej reprymendzie od lekarza ograniczył sie do jednej butelki  . Tym sie nie da upic ale takie winko przyjemnie rozlu
znia, a do tego słońce, morze, nikt sie nie stresuje bo jakoś to będzie  I nie można z nimi niczego planować co czasem strasznie mnie denerwuje - jak sie umawiam gdzieś na okreslona godzinę to na bank Portugalczyk sie spozni bo robi piec innych rzeczy w tym samym czasie a potem i tak zmieni nasze wspólne (!) plany i wieczór potoczy sie zupełnie inaczej niż planowano.
|

|
 |
|
Cruzcampo |
Post #3 Ocena: 0 2013-05-09 19:39:46 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 25-02-2013 Skąd: Costa del Sol Spain |
Cytat:
2013-05-09 12:44:58, martica_s napisał(a):
Cytat:
2013-05-08 09:05:54, Judyta80 napisał(a):
Mam takie pytanie, na gorąco, w zasadzie do Martica_s, ale może ktoś inny będzie mógł również odpowiedzieć - Co warto przywieźć z Hiszpanii, jakie pamiątki czy też inne rzeczy ?
Myślę, że wachlarz to fajny prezent i pamiątka. Te oryginalne są bardzo drogie, ale często możesz znaleźć na pchlim targu ręcznie robione o wiele taniej (pchli targ: rastro albo mercadillo). Kastaniety oryginalne też kosztują sporo, ale trzeba poszukać, przede wszystkim w lokalnych sklepach w dzielnicach nie turystycznych. Na południu Hiszpanii będzie tego mnóstwo. Wszystko zależy od regionu. A gdzie się wybierasz dokładnie? Ja właśnie wczoraj wróciłam po tygodniu i to tylko mnie uświadomiło jeszcze bardziej, że nie chcę mieszkać w innym kraju niż Hiszpania
Nie jest latwo odpowiedziec na pytanie, co mozna przywiesc z Hiszpanii ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .. Kazdy region charakteryzuje sie czyms innym.. A co mozna przywiesc obcokrajowiec z Polski ? Krakowiaka w stroju ludowym, Lowiczanke ? a moze ciupage i oscypy? ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) "Swoje obowiązki wykonywałem ze spokojnym sumieniem i sercem przepełnionym wiarą." - Adolf Eichmann
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2013-05-09 21:28:58 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Cruzcampo |
Post #5 Ocena: 0 2013-05-09 22:47:08 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 25-02-2013 Skąd: Costa del Sol Spain |
Cytat:
2013-05-09 21:28:58, Judyta80 napisał(a):
Cruzcampo, Ty się chłopie cieszysz hiszpańskim słońcem i winkiem,
i jeszcze krytykujesz ?  Sam coś zaproponuj.
Tak, sloneczkiem i cieplym morzem sie ciesze ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .. Natomiast wina to nawet nie dotykam kijem. Jak mnie, to obok koniaku trunek nie nadajacy sie do konsumpcji ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .. A to co lubie produkuja raczej u Was na wyspach  ..
Co do pamiatek, to nie bardzo wiem co mozna zaproponowac.. moze ognistego torreadora? .. ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ..
A tak serio, to jest tu cala masa wszelkiej masci byczkow, strojow flamenco tudziez corridas, wszelkiego rodzaju cudakow z napisem España ect..
W Egipcie kazdy kupuje Sfinksa czy innego Tutenhamona i wszyscy sa szczesliwi .. ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .. Moze rzeczywiscie cos co kojarzy sie z stricte z Hiszpania, czyli jakis gadzet rodem z flamenco,, kaskaniety, jakis wachlarz.. "Swoje obowiązki wykonywałem ze spokojnym sumieniem i sercem przepełnionym wiarą." - Adolf Eichmann
|

|
 |
|
|
Guylian |
Post #6 Ocena: 0 2013-05-09 22:56:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Wszystkie Portugalki jakie do tej pory spotkalam sa jak to mowi moja mama "niskoskanalizowane" czyli niewysokie i z przysadzistym siedzeniem, ciemnowlose oczywiscie. Czyli nikomu nic nie ujmujac - jak ja  Jeszcze nie spotkalam wysokiej, naturalnej blondynki. Zapatrzone w swoje dzieci ale nie tak slepo jak ich tatusiowie. Lubia plotkowac i podobno nie lubia obcych, zwlaszcza kobiet ale ja nigdy nie mialam zadnych, nawet najmniejszych przykrosci, wrecz przeciwnie - zawsze wszyscy sie bardzo "ta Polka" interesuja i probuja ze mna rozmawiac, choc moj portugalski jest bardziej niz kulawy. Mezczyzni - zauwazaja piekne kobiety ale nie manifestuja zainteresowania tak otwarcie jak np. Wlosi, sa w tych sprawach bardziej skryci. Ale od romansow nie stronia oczywiscie. Generalnie wyglada to tak: moja kobieta jest najwazniejsza i najpiekniejsza ale nie zaszkodzi zajrzec do innego ogrodka"  Moje wrazenia sa jednak takie, ze to kobiety rzadza a mezczyznom pozwalaja wierzyc, ze to oni maja wladze, i wszyscy zadowoleni.
|

|
 |
|
|
Post #7 Ocena: 0 2013-05-09 23:17:36 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
martica_s |
Post #8 Ocena: 0 2013-05-10 15:17:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-02-2013 Skąd: London |
Cytat:
2013-05-09 23:17:36, Judyta80 napisał(a):
Dzięki Cruzcampo ! Ty wiesz, że żyjesz  My możemy, póki co (może poza Martica_s, która, szczęściara, właśnie wróciła z Espanii), tylko sobie o tym słońcu i ciepłym morzu porozmyślać
tak, tak, i za miesiąc znowu się wybieram, chociażby na 2 dni. Ja jednak działam na baterie słoneczne a w UK gnuśnieję :D
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2013-06-20 22:41:43 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |