odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
LaGoya |
Post #1 Ocena: 0 2013-04-17 15:08:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-04-2013 Skąd: Sheffield |
Wiem, że tematów ślubnych jest wiele, ale nie znalazłam takiego, który by zawierał załatwianie formalności.
Ślub bierzemy w Polsce. Jednak od niedawna na stałe jesteśmy tutaj i nie jako jedyni załatwiamy wszystko przez telefon
Właśnie się dowiedzieliśmy, że nie można sobie ot tak po prostu dopełniać spraw z polskim księdzem, bo jeśli jest się gdzieś ponad 6 miesięcy, automatycznie należy się do miejscowej parafii. W sumie nie jest to problem, tylko trochę to kosztuje;/ Jeśli się to zignoruje- ślub będzie nieważny.
Ksiądz w Anglii może wystawić upoważnienie na spisanie protokołu parafii "obcej" albo zrobić to na miejscu i przesłać do Polski przez kurię. W tym drugim przypadku zaświadczenie z chrztu i USC należy mu dostarczyć tutaj.
O ile to pierwsze ważne jest w tym przypadku 6 miesięcy a nie 3 (przynajmniej dla naszego księdza), nigdzie nie mogę uzyskać informacji dotyczącej zaświadczenia z USC. Jest ono ważne w Polsce tylko 3 miesiące i mamy w związku z tym problem, ponieważ nie wybieramy się w okresie trzech miesięcy do dnia ślubu do kraju i nie mamy możliwości uzyskać papierka... Więc mam pytania dwa  :
1. Czy ktoś z rodziny w naszym imieniu może wnioskować w USC o taki dokument?
2. Czy możemy go uzyskać będąc tutaj (w konsulacie lub prosząc telefoniczne o przesłanie go)?
Nie wiem, czy nie zagmatwałam  Zbliża się sezon ślubów i może ktoś mi już przebrnął przez procedury i mi pomoże
Pozdrawiam
|

|
 |
|
|
hetmantom |
Post #2 Ocena: 0 2013-04-17 16:40:38 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 16-04-2013 Skąd: Londyn |
Wydaje mi się że w urzędzie by lepiej powiedzieli jak to wygląda. Tam procedury mogą się zmieniać nawet jak już kto tak roił.
|

|

|
|
|
Post #3 Ocena: 0 2013-04-17 16:45:15 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2013-04-17 16:47:38 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
iwonisko |
Post #5 Ocena: 0 2013-04-18 05:05:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Manchester |
Mi wystarczyło ze zadzwoniłam do Usc w moim mieście,powiedzieli ze na podstawie upoważnienia wydadzą akty urodzenia
Upoważnienie wyslalam mojej mamie poczta i ona przesłała mi potem akt urodzenia.Wydali jej go od ręki
W upowaznieniu musisz wpisać swoje dane,dokładne dane osoby upoważnionej(łącznie z jej nr.dowodu) oraz cel do jakiego dokument jest Ci potrzebny.
|

|
 |
|
|
effimd |
Post #6 Ocena: 0 2013-04-18 07:05:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2010 Skąd: londyn |
Cytat:
2013-04-17 15:08:20, LaGoya napisał(a):
Wiem, że tematów ślubnych jest wiele, ale nie znalazłam takiego, który by zawierał załatwianie formalności.
Ślub bierzemy w Polsce. Jednak od niedawna na stałe jesteśmy tutaj i nie jako jedyni załatwiamy wszystko przez telefon
Właśnie się dowiedzieliśmy, że nie można sobie ot tak po prostu dopełniać spraw z polskim księdzem, bo jeśli jest się gdzieś ponad 6 miesięcy, automatycznie należy się do miejscowej parafii. W sumie nie jest to problem, tylko trochę to kosztuje;/ Jeśli się to zignoruje- ślub będzie nieważny.
Ksiądz w Anglii może wystawić upoważnienie na spisanie protokołu parafii "obcej" albo zrobić to na miejscu i przesłać do Polski przez kurię. W tym drugim przypadku zaświadczenie z chrztu i USC należy mu dostarczyć tutaj.
O ile to pierwsze ważne jest w tym przypadku 6 miesięcy a nie 3 (przynajmniej dla naszego księdza), nigdzie nie mogę uzyskać informacji dotyczącej zaświadczenia z USC. Jest ono ważne w Polsce tylko 3 miesiące i mamy w związku z tym problem, ponieważ nie wybieramy się w okresie trzech miesięcy do dnia ślubu do kraju i nie mamy możliwości uzyskać papierka... Więc mam pytania dwa  :
1. Czy ktoś z rodziny w naszym imieniu może wnioskować w USC o taki dokument?
2. Czy możemy go uzyskać będąc tutaj (w konsulacie lub prosząc telefoniczne o przesłanie go)?
Nie wiem, czy nie zagmatwałam  Zbliża się sezon ślubów i może ktoś mi już przebrnął przez procedury i mi pomoże
Pozdrawiam
Tak jak pisali niektorzy wczesniej.Ktos z rodziny moze wybrac wasze akty urodzenia z USC i doslac.
Co do formalnosci,jesli masz jakiekolwiek watpliwosci kontaktuj sie z Polska Misja Katolicka Anglii i Walii(strone internetowa znadz na google) no chyba,zejuz masz kontakt do nich.Wyjasnia wszelkie procedury.
|

|
 |
|
Dangerous__girl |
Post #7 Ocena: 0 2013-04-18 07:32:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Nie wiem czy przez konsulat, ale w Polsce napewno nikomu nie dadza, bo musi jedno z was stawic sie osobiscie. Ja rowno na 3 miesiace przed slubem bylam w Polsce tez zeby to specjalnie załatwic. Ale jak juz ktos pisal, co urzednik to inne przepisy  ) Najlepiej podeslij mame, czy kogos bardzo milego z rodziny i niech podejdzie do USC, moze akurat. Aha jeszcze co do bycia w parafi. Ty i twoj maz nalezycie do parafii gdzie byliscie ochrzeczeni. I tam mozecie wziać slub bez problemu, jesli juz bedziecie chcieli gdzies indziej, to moze byc problem, bo trzeba pisac wnioski do kurii, czy gdzies tam. Wszystko pisze a własnego doswiadczenie, brałam ślub w zeszłym roku.
|

|
 |
|
LaGoya |
Post #8 Ocena: 0 2013-04-18 07:54:30 (12 lat temu) |
Misja Katolicka baaardzo nam pomogła. Zorganizowała nauki przedmałżeńskie (na które przyszło 10 par!!!  ) Tylko z tym zaświadczeniem z USC nie mogę się dowiedzieć, bo za każdym razem mnie zbywają, że prawo cywilne ich nie interesuje. Więc nie wiem, czy mam to dostarczyć do tutejszego kościoła czy do polskiego. Protokół pewnie będziemy podpisywać tutaj.
Pewnie zrobimy tak, jak radzicie  Wystawię upoważnienie i poproszę kogoś o wybranie dokumentów. Właśnie wybieram się do Polski i spróbuję to załatwić. Ciekawe tylko, czy można to zrobić w dowolnym urzędzie w całej Polsce...
Dangerous__girl właśnie nie do końca to tak wygląda. Nie wiem, czy prawo zmieniło się niedawno, czy nie, ale należy się do parafii przy której się przebywa dłużej niż 6 miesięcy (studentów to nie obowiązuje). Jest tak ponoć na całym świecie, bo to prawo kościelne. Mieliśmy zamiar nie przyznawać się do pobytu za granicą:D Ale jak się zaczęliśmy wgłębiać w temat to chyba jednak wolimy zrobić wszystko tak jak należy
Wiem też, że ksiądz księdzu nierówny:D:D:D I tak samo, jak z urzędnikami, każdy ma swoje przyjęte racje i się upiera przy swoim.
Bardzo jesteście pomocni
|

|
 |
|
Dangerous__girl |
Post #9 Ocena: 0 2013-04-18 08:09:24 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Nie wiem jak u was, ale ja z moim mezem nalezelismy do dwoch innych parafii. Ślub bralismy u niego w parafii, wiec ja musialam jeszcze ze swojej parafi zabrac dokument potwierdzajacy bierzmowanie i ogolnie, ze moge przystapic do sakramentu małzeństwa. ALe to moja mama juz nam załatwiła. A co tych parafii, tak naprawde nalezysz do tej do ktorej sie zapiszesz, nie rozumiem troche tego co piszesz. Zapisywałas sie tutaj do parafii? nie. wiec jestes u siebie w Polsce parafianinem. Pomysl sobie jak ludzie wyjezdzaja do pracy za granice(np mezowie), ale rodzine(żone, dziecko) maja w Polsce, i tam jest ich dom, czy jak ich pol roku nie ma, to tez musza sie wypisac z parafii i zapisac no nie wiem gdzies w Norwegii, Hiszpanii czy wloszech?
|

|
 |
|
LaGoya |
Post #10 Ocena: 0 2013-04-18 08:39:24 (12 lat temu) |
Wiem, że to jest niedorzeczne ale wygląda to właśnie tak, jak napisałaś  Wstawiam cytat:
"[...]Zgodnie z prawem kanonicznym, parafianinem jest się tam, gdzie faktycznie (fizycznie)przebywa się powyżej 6-u miesięcy. Dlatego Polacy,którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii i chcą zawrzeć sakramentalne małżeństwo, zobowiązani są dopełnić wszelkich formalności prawnych w swojej parafii w Anglii. UWAGA! Spisanie protokołu w Polsce skutkuje nieważnością małżeństwa z przyczyn formalnych."
Nie trzeba się do parafii "zapisywać". One są podzielone na okręgi i należy się do nich na zasadzie rejonizacji. Tam gdzie mieszkasz tam należysz. Wyjątkiem są parafie misyjne, bo są one personalne. Tak więc teraz należymy do parafii kościoła angielskiego, bo tak akurat stoi nasz dom. A jeśli mamy ochotę należeć do polskiej parafii to musimy się personalnie zgłosić i wypełnić formularz.
Wiem, że to jest pokręcone i dla mnie to też było dziwne. No, ale tak jest i jestem tego pewna.
A w Polsce też niekoniecznie należy się tam, gdzie odbył się chrzest. Ja np. pochodzę z miasta i chrzczona byłam w innym kościele, do bierzmowania szłam tam, gdzie należała szkoła a my należeliśmy z rodzicami do innego kościoła, bo mieszkaliśmy w rejonie jego parafii.
Nie wiem, czy teraz sprawa jest rozjaśniona
|

|
 |
|