MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Matka z dzieckiem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 5 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewamik

Post #1 Ocena: 0

2013-04-04 01:52:56 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2013-04-04 01:36:36, sssid1 napisał(a):
Ja mysle ze warto miec marzenia i je realizowac, a to ze bylo lub jest zle, nie znaczy ze nie moze byc lepiej. To tylko od nas zalezy, no i oczywiscie potrzeba tez czasu.

Oczywiście,że może być lepiej.I właśnie od nas zależy.
jest jeszcze różnica w ludziach-jeden boi się zmienić,a drugi jest przebojowy.
Oni przyjeżdżając tutaj z miejsc zakładają,ze nie wystarczy im na zycie i potrzebna jest im pomoc.
Nie będąc jeszcze tutaj wiedzą,że musza mieć pomoc socjalną!
A co to oznacza? Na pewno będzie im cholernie cięzko. Ale co tam grunt,że sa razem. Siostra pomoże.
Beda patrzeć na dziecko i liczyć pensy na pampersy. A do Tesco z kalkulatorem na zakupy.
MOże być lepiej. MOzna temu zapobiec. Wystarczy jedno małe wyrzeczenie :)
na WTC czeka się nawet 8mies.
Jak sama napisałaś-na wszystko trzeba czasu. czasem 2lata,czasem 8lat.
Mam tu kuzyna z zona i dzieckiem. Sa juz 6lat. I co? Klepia biedę. Nawet wujek im kupił lodówke,bo nie mieli. Auto sprzedali,nie dają rady utrzymać. przyjechali razem. Dom socjalny mają ale jest pusty,nie mają prawie mebli.Do Polski nie jeżdża,nie maja za co.
Tylko on pracuje-w fabryce. Ona uczy sie angielskiego. dziecko choruje non stop,a do lekarzy czeka po 3-4tyg.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sssid1

Post #2 Ocena: 0

2013-04-04 01:53:09 (12 lat temu)

sssid1

Kobieta

Z nami od: 15-03-2013

No jasne to tez jest wyjscie Ewa.
Ja pisze patrzac troche przez pryzmat tego co dzieje sie obecnie w mojej sytuacji. Nie mamy luksusow obecnie, ale wszystko idzie w dobrym kierunku, z kasa bylo kiepsko, ale jakos wyzylismy i juz jest lepiej. Moj w koncu znalazl prace w zawodzie i teraz zaczniemy odkladac troszke. Jestesmy tutaj dop. 5 miesiecy. Co prawda to prawda, moj jest Anglikiem, w kryzysowej sytuacji panstwo nam pomoglo z oplaceniem czesci jednego czynszu. Ale to tyle juz nie mamy HB. To byl jedyny benefit o ktory sie postaralismy.
Teraz znalazl prace taka ze sie juz nie nalezy i bardzo dobrze.
Tej parze panstwo nie pomoze, ale poza tym beda w podobnej sytuacji jak my, a skoro my dalismy rade, to czemu oni maja nie dac?

Do góry stronyOffline

iwonisko

Post #3 Ocena: 0

2013-04-04 01:53:58 (12 lat temu)

iwonisko

Kobieta

Z nami od: 28-10-2012

Becikowe bierze w Pl powiadasz i zyje za ten 1000 przez 6 miesiescy?
Szczepi dziecko?tutaj tez zaszczepi.Jaki Ty mundurek kupujesz za 400 funtow?Chyba zlotem wyszywany
Na studia dzieci odkladacie od pierwszych chwil tutaj w Uk?wydaje mi sie ze nie,wiec po czasie jakoni sie ogarna tez beda odkladac
Rozumiem o coCi chodzi ale nie zgadzam sie z Toba,bo uwazam ze nie masz racji
Nin zalatwia sie szybko,klimat dzielnicy nie jest wazny,auta nie sa wazne,wazne jest byc razem-blisko siebie,nie chodzi o nieustanne trzymanie sie za rece,chodzi o bliskosc
Ciagle zakladasz ze nie znaja jezykai sobie nie poradza,nie wiesz jak jest

Do góry stronyOffline

autor65

Post #4 Ocena: 0

2013-04-04 02:07:19 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

Ewa - 400 funtow za mundurek?
Zbieracie na studia .....chyba na Harwardzie
Znasz zasady finansowania studiow w UK? - to "darmowy kredyt" -nie skorzystac z niego to raczej niezbyt sensowny pomysl no chyba, ze jest sie milionerem!
Doprawdy nie rozumiem o czym Ty piszesz. Mozesz mi wytlumaczyc.
Michal ukonczyl jedne za drugie placil. Mateusz w tym roku konczy. Maciek zaczyna farmacje a Kasia marketing - splata kredytu to okolo polowy miesiecznego abonamentu za telefon po przekroczeniu sredniej dochodow.
A Wy macie ochote placic gotowka 30 tys - dlaczego?
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ewamik

Post #5 Ocena: 0

2013-04-04 02:12:39 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Mundurek do secondary school jest drogi.
Koleżanka za mundurek swojej córki ma wydac prawie 500funtów.Inna 300 funtów z kawałkiem
MOja córka dostała się do dobrej szkoły katolickiej dla dziewcząt.
Tak.Kilka miesięcy po przyjeździ moim i dzieci do UK odkładamy na studia dla naszych dwóch córek,po 100f miesięcznie.Jedna ma 11lat,druga 8,a odkładamy prawie od 7lat.
NIN załatwia się szybko ale okres oczekiwania na benefity jest bardzo długi.
Klimat dzielnicy jest bardzo ważny. Nigdy w zyciu nie zamieszkałabym w niebezpiecznej dzielnicy tylko dlatego,że tam sa tanie mieszkania.
Auto nie jest ważne. Ważna jest praca i zapewniony byt dla najbliższych.
Mój mąz wysyłał mi co miesiąc pieniązki.Znacznie mniej niż te,które miałby wydać tu na mnie i dziecko

Dlaczego nasze dzieci miałyby płacic za studia? Wole ja im zapłacić. One niech sobie zarabiają na własne utrzymanie.
A jesli będa chciały wziac kredyt,wtedy te pieniązki przeznacza na depozyt mieszkania. Ich wybór. My nie mamy praw do tych pieniędzy. Nie możemy ich nawet pobrać. Tylko dziewczynki,gdy uzyskają pełnoletnośc .
Zależy kto jak rozumie luksus czy też dostateczne życie.
Dla jednych luksusem bęzie wyjście na pizze,a inny woli dopłacić i zjeśc obiad rodzinny za 60-70f w restauracji .
Jeden ubiera się w River Island,H&M,a drugi w Hobbs,Monsoon czy Karen Millen.
Ktoś lubi wydać 150-200f i chce dzieci zabrać na musical,a innego stać jedynie na kino albo i to nie.
Każdy inaczej nazywa luksusy.
Mowimy o takich normalnych luksusach przeciętnego człowieka.
Jeden wyśle dziecko do szkoły,co jest najbliżej domu,a inny szuka dobrej szkoły.
jeszcze raz-Broń Boże nie odradzam przyjazdu. Tu jest lepszy start dla dziecka,lepiej może się rozwijać,więcej mozliwości jest.
Ale sama autorka powiedziała,że chlopak ma zarabiać bardzo mało,przez agencje i na pewno im nie wystarczy i nie zdoła utrzymać rodziny. Pyta o zasiki.
Nawet jak tych zasiłków dostanie z 300f,to i tak bedzie im mało.
Ale dośc sporo będa na nie czekać,może nawet 8mies-czy rok.
Oni raczej nie znają języka. Nawet trzeba z nimi iśc do urzędów,do banku,do lekarza. ktos musi prowadzić z rączke przez dobre kilka tygodni.
Jaka bliskość? Jak nie będzie z czego żyć,to zaczna sie problemy,depresje i narzekania. Ona urodzi,nie bedzie miała pieniędzy,on będzie pracowac za marn pensje. Jaki to bedzie jej komfort psychiczny?
Jesli nawet on wysle jej 150f na miesiąc,dostanie rodzinne na dziecko(na pampersy),to i tak więcej odłoży do momentu jej przyjazdu tutaj.A i WTC będzie juz w toku.

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 04-04-2013 03:02 ]

Do góry stronyOffline

iwonisko

Post #6 Ocena: 0

2013-04-04 06:58:08 (12 lat temu)

iwonisko

Kobieta

Z nami od: 28-10-2012

Ewa rodzinne w Pl to kwota 50 złotych,fakt wystarczy jej na cały miesiąc na pampersy ale tylko gdy będzie je ruszyła na balkonie.
150 funtow na miesiąc w pl?kiedy ostatnio zrobilas tam zakupy?Gdzie opłacenie mieszkania,rachunków?
Z ta swoją kwota na mundurek naprawdę przesadzilas :-)
Jestem tu juz jakiś czas,mam znajomych których dzieci chodzą do dobrych szkół i ta cena to jakiś kosmos.Radzą zostać dziewczynie w Pl, sądzisz zęby siedziala na głowie rodzinie moze w waszym wypadku to był sposób na zaoszczędzenie ale nie Każdy chce być balastem dla rodziców...
Lepiej biednie i na swoim
Powtórzę raz jeszcze,życie na dwa domy to dopiero szaleństwo finansowe

Do góry stronyOffline

darmund

Post #7 Ocena: 0

2013-04-04 07:31:55 (12 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cena za mundurki może być taka jak podała ewamik. Córka mojego znajomego idzie od następnego roku szkolnego do secondary, cały mundurek ze wszystkimi detalami czyli, podstawowy strój, sweter, pulower, strój gimnastyczny kosztuje jego 350 funtów i mało tego nie może go sobie kupić gdzie u się podoba tylko w jednym wybranym przez szkołę sklepie.
Takie są ceny w Londynie i bliskich okolicach, możliwe że w Manchesterze jest taniej. Bardzo dużo w UK zależy od tego gdzie mieszkasz i jak chcesz żyć.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #8 Ocena: 0

2013-04-04 08:28:13 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Rodzinne w Anglii! On jak bedzie pracował tutaj,to może mieć rodzinne.
Ona w tym czasie mieszka z rodzicami. Nie każdy mieszka w bloku.
Tysiące rodzin żyje na dwa domy. Utrzymują siebie tutaj i wysyłają pieniądze do Polski,kończa budowac dom w Polsce itd.
Chyba jedna jestes tu dośc krótko,skoro radzisz,żeby oni byli razem tutaj. To jest myslenie krótkoterminowe.
Czyli mają jeśc tapetę ze ściany,mieszkac w trójkę w pokoiku ale cieszyć się swoja obecnością?
Ja nie oszczędzałam w Polsce. Tylko nie było mozliwości,żebym tu przyjechała z dziećmi.
Mąz nie chciał mnie zamnkąc w małym pokoiku. Ja chciałam tak ale on nie chciał. Był odpowiedzialnym mężczyzną.
Nie tułam sie po pokojach,nie szukam mieszkania sovjalnego. Potrafimy zapewnic byt naszym dzieciom. Mamy inne priorytety.
Nie chcę,żeby moje córki miały beznadziejny start w życie.
Nie czułam się jako balast dla rodziców. Oni chcieli i chca mojego dobra,więc sami wiedzieli iz to jest rozwiązanie. Potrafią myslec przyszłościowo,pomimo sedziwego wieku. Zresztą ja im pomagałam bardzo,szczególnie mamie.
Jeszcze raz powtórzę,że chłopak na pewno nie utrzyma rodziny,bo będzie pracował przez agencje. ich interesuje po jakimczasie moga starąc się o zasiłki. On mu si przepracować 3mies i dopiero starac się o WTC. Okres oczekiwania to 6-8mies. Dostanie z 300f i co dalej?
Wiem jakie są ceny w Polsce. Robię zakupy.
I nie wiem czemu drwisz z ceny mundurka? Po co miałabym zmyślać? Co mi z tego przyjdzie?
Nie obchodzi mnie jak jest poza LOndynem. MOż w niszowych szkołach inne są ceny. Za mundurek w szkole podstawowej wydaje 150f. Jest specjalny sklep i tylko tam moge kupić cały zestaw. Sklep ma podpisaną umowę z kilkoma szkołami,niekoniecznie katolickimi.Widze po emblematach szkół.
Natomiast w secondary school ceny sa wysokie,bo i mundurek inny.
Mieszkam tu 7lat i mam inne spojrzenie na przyszłość. inne priorytety. Z perspektywy czasu wiem,że drugi raz, tak samo postąpilibyśmy. Musiałabym odczekac chwile w Polsce,az tu mąż "uwije gniazdko".

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2013-04-04 08:36:29 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Z tych osob zachecajacych do przyjazdu, to iwonisko proponuje kobiecie w wysokiej ciazy/z noworodkiem spanie na podlodze, a sssid1 pociesza, ze jakos to bedzie pomimo swoich wczesniejszych postow ubolewajacych, ze nawet partner z UK nie stanowi gwarancji na spokojne osiedlenie i zycie.
Cala rezta osob proponuje chyba jedyny rozsadny plan na UDANA emigracje, gdzie jedno z partnerow, majace 'pewna' prace, przyjezdza, upewnia sie w tym przekonaniu (bo moze tez sie okazac, ze czlowiek nie pasuje do zespolu i nawet 'zalatwiona' praca nie potrwa dlugo) i organizuje miekkie ladowanie dla partnerki w ciazy/z dzieckiem, zaleznie od czasu potrzebnego na taka organizacje.
W przeciwnym razie, w najlepszym razie moze byc tak, ze dziewczyna bedzie pisala na forum o depresji, wylewala zale na paskudne UK, bo raptem sie okaze, ze partner pracuje od wczesnego ranka do poznego wieczoru przez 6-7 dni w tygodniu i zbyt jest zmeczony, by zabawiac ciezarna, rodzina, nawet bliska, ma swoje zycie, prace i zajecia i ciagla opieka, robienie za tlumacza na codzien przerosnie mozliwosci.
Polecam watek o http://www.mojawyspa.co.uk/forum/5/46122/Z-rodzina-dobrze-tylko-na-zdjeciach
Wole nawet nie wspominac o wersji mniej atrakcyjnej, gdzie oboje partnerzy siedza bez pracy, finansow i zaczyna brakowac na dach nad glowa, czy o sytuacji , gdy zachoruje dziecko i bedzie potrzebna wizyta u lekarza/wezwanie pogotowia.
No chyba, ze oboje maja atrakcyjne, miedzynarodowe zawody, znaja jezyk i finansowo sa przygotowani na poczatki z wlasnych, dotychczasowych finansow.
PS. Pierwsza pensja moze byc po tygodniu, a moze po ponad miesiacu.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #10 Ocena: 0

2013-04-04 08:50:41 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Jezu,dzięki Karjo.
sssid z tego co czytam,mieszka w pokoiku. Leczy się latami na depresje. Szuka sposobu jak to przeskoczyć przepisy,zeby szybciej mieć mieszkanie socjalne. Mówi,że im pieniędzy nie wystarcza. Nie może nawet pozwolić sobie na psychologa,bo 100f ,to nie do przeskoczenia.
I ona namawia pare ,by razem emigrowali bo-do odważnych świat należy.
Chyba głupota.
Dobrze Karjo napisał-ona urodzi,on bedzie zapieprzał jak w kieracie po 12godzin,a ona sama z dzieckiem w pokoiku.
Za jakiś czas znajdziemy ja tu na forum z tematem-pomocy!.Mąz pracuje,czuje sie samotna,nie pomaga mi przy opiece,nie wystarcza nam pieniędzy.
Juz pisałam wcześniej odnośnie języka. Bank,lekarz,położna....różne takie formalności. łatwo powiedziec-tłumacz. Byc kaleką zyciowym? Ale przecież najważniejsz,eże sa razem.
A jesli jemu praca nie spodoba się? Co dalej? A jesli nie dadzą WTC przez własne widzimisię i trzeba sie odwołać?
Dziewczyny są tu po kilka miesięcy,może rok i radzą takie pierdoły. Pomyślcie przyszłościowo.
Tak jak wysłac dzieckodo dobrej szkoły,a nie do byle jakiej,żeby póxniej siedziała na murku z menelami szkolnymi.

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,